Manžel komolí jméno naší dcery

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34473
24.2.24 15:11
@sirikit píše:
Jo, no.
Já bych tohle jméno nedala, ale jako babička ho miluju, ať se jmenuje jakkoli. :srdce:
Výslovně by mě deptalo jen pár jmen, třeba Josef. :roll:
To je za mě fakt jedno z nejpříšernějších jmen. :?

Pepíček, jak z vtipu o blbečkovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
24.2.24 15:13
@terien píše:
Pepíček, jak z vtipu o blbečkovi.

Za mě nejkrásnější mužské jméno :mrgreen:. Ale teda doma ho nemáme, neprošel mi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
24.2.24 15:15
@Matt 02 píše:
Za mě nejkrásnější mužské jméno :mrgreen:. Ale teda doma ho nemáme, neprošel mi.

To se ani nedivím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
24.2.24 15:18

@Matt 02 Jenze ona to schvalne dela, ne nahodou, ze si to hned neuvedomi. To je podstatny rozdil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9349
24.2.24 15:22
@sirikit píše:
Jo, no.
Já bych tohle jméno nedala, ale jako babička ho miluju, ať se jmenuje jakkoli. :srdce:
Výslovně by mě deptalo jen pár jmen, třeba Josef. :roll:
To je za mě fakt jedno z nejpříšernějších jmen. :?

Jako jo, on člověk může mít předsudek o příšerném jméně, ale když toho člověka pak zná, tak to mění situaci. :lol:. Za mě jsou např. příšernost jména na 3, 4 písmenka - Ela, Ema, Meda… :lol:, takový dutě znějící, Oliver, Oskar, Albert je naopak top. Ale Emu a Elu máme v rodině a jsou fajn. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
24.2.24 15:33
@Zmatka píše:
@Matt 02 Jenze ona to schvalne dela, ne nahodou, ze si to hned neuvedomi. To je podstatny rozdil.

Asi jo, tak ona se děti asi neptá a prostě jim říká, jak se jmenujou. Já se ptám, protože chci, tak ale potom si to musím hlídat, ona nemusí, však nedělá nic špatného. Mě to přijde nepřirozený a jak jsem psal takový formální, jak někde na úřadě, ne do školky. Ale tak to vidím já, ona to může vidět úplně jinak a je to v pořádku, pokud to těm dětem dokáže hezky a přiměřeně věku vysvětlit, tak se jim přece nic neděje, naopak vidí, že jsou různé přístupy a lidé jsou různí a to není špatně. Pokud se k těm dětem chová hezky a takto oslovuje všechny, tak za mě caik. Naopak mi přijde hrozné, pokud by do toho zasahovali rodiče, akorát úplně zbytečně udělají dítěti v hlavě bordel a můžou u mezi dítě a učitelku uměle vytvářet propast. To mi přijde mnohem horší, než učitelka s takovýmto přístupem a to i přes to, že mi je tohle oslovování úplně cizí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
24.2.24 15:36
@vokishka píše:
Kiki nebo Kikino se říká běžně, znala jsem i Krystiana, kterému tak říkali.
Říká, jen mě to píchá v uších :?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9815
24.2.24 15:40
@curria píše:
No vidíš, a já oslovuji děti ve své třídě v mateřské škole základním tvarem jména. Tzn Adriano, Eliáši, Prokope atd. Proč bych neměla, vždyť se tak jmenují a předpokládám, že rodiče svým dětem dávají takové jméno, jaké se jim líbí. Děti s tím problém nemají, jsou na to ode mě zvyklé. Upřímně je dost hrozné, když k nám nastoupí čtyřleté nebo pětileté dítě a vlastně vůbec neví, jak se doopravdy jmenuje díky tomu neustálému komolení, nebo si třeba myslí, že když ho někdo osloví v základním tvaru, tak se na něj zlobí. 🙄 Je to dost časté a ze začátku dá některým dětem práci vysvětlit, že ne, nezlobím se na ně, že mají krásné jméno, a proto je tak budu oslovovat. 🙄 Fakt nechápu, že je to komolení jmen tady u nás v Česku tak strašně oblíbené, a ještě víc nechápu právě ten druhý popsaný případ, vždyť tím jdou rodiče úplně proti tomu, aby měly děti svá jména rády a jen jim je znechucují.Příspěvek upraven 24.02.24 v 12:41

Pracuju v mezinárodní firmě a velká část kolegů (tipuju kolem 50 % a to včetně nejvyššího vedení), bez ohledu na zemi, používá nějakou „zkomoleninu“ jména. Takže to rozhodně není české specifikum a záležitost, nad kterou je nutné se pohoršovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
24.2.24 15:40
@Matt 02 píše:
Asi jo, tak ona se děti asi neptá a prostě jim říká, jak se jmenujou. Já se ptám, protože chci, tak ale potom si to musím hlídat, ona nemusí, však nedělá nic špatného. Mě to přijde nepřirozený a jak jsem psal takový formální, jak někde na úřadě, ne do školky. Ale tak to vidím já, ona to může vidět úplně jinak a je to v pořádku, pokud to těm dětem dokáže hezky a přiměřeně věku vysvětlit, tak se jim přece nic neděje, naopak vidí, že jsou různé přístupy a lidé jsou různí a to není špatně. Pokud se k těm dětem chová hezky a takto oslovuje všechny, tak za mě caik. Naopak mi přijde hrozné, pokud by do toho zasahovali rodiče, akorát úplně zbytečně udělají dítěti v hlavě bordel a můžou u mezi dítě a učitelku uměle vytvářet propast. To mi přijde mnohem horší, než učitelka s takovýmto přístupem a to i přes to, že mi je tohle oslovování úplně cizí.

No mam proste skolkovy dite a jen jsem popisovala, jak by to videl on - negativne :) Ze to neni zadna silenost, to beru, ale ani to nevidim pozitivne. Mne kdyby nekdo rikal tak, jak nechci, tak by mi taky bylo celkem uplne jedno, jakym svym nazorem a zivotnim presvedcenim by mi to oduvodnil :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Cizinka 999
24.2.24 15:44
@alisekR píše:
Jsi divná, ono je něco jiného dát dítěti jméno, porodit to miminko a pak mu tam skutečně říkat. V té základní podobě. Udělat z Bohdany Danku je tedy šílený. Ona jaksi není Dana že. Moje ségra Dana je a nikdy jsem neslyšela, že by se Danka požívalau jiných jmen. Za mě si může říkat jak chce. My máme Teodora a taky nám chvíli trvalo najít pro něj oslovení. Těžko bychom malému miminku říkali Teodor. Když byl malinký byl Tedoušek, dnes je Tedík, někdo mu říká Teo, učitelka mu říká Téďa. Fakt neřeším jak mu říká příbuzenstvo. Babičky mu říkají Tedíček. Když dá člověk dítěti tvrdé a ještě dnes už poněkud nepoužívané jméno, tak musí počítat, že mu budou lidi říkat všelijak.

Ale ano u Daniely, ale hrozně mi to vadilo, hlavně nektrte učitelky si to takhle zkracovaly. Ale já se nedala, a musely vyslovovat mě celé jmeno :jazyk:

• Citovat
  • Upravit
Cizinka 999
24.2.24 15:47
@Arturie píše:
Vadí. I krasny jmena jako treba Dominika a oni ji rikaji Domčo. Jeden znamy mi rikal, ze asi az po pul roce pochopil, ze Verča je Veronika. V MŠ jeste, ale oni to pouzivaji lide i v dospelosti.

Taky se mi to nelíbí, tím že jsem měla mámu Slovenku, moc se mi taky líbilo jméno nesklonovat

• Citovat
  • Upravit
7296
24.2.24 15:48
@terien píše:
To se ani nedivím

Nemáte vkus, to jméno má styl, to je jméno pro frajera :mrgreen:. A teď vážně, jo vyvolává ve mě tyhle pocity a samé pozitivní asociace, fakt mi to přijde jako to nejhezčí jméno pro syna, ale máš pravdu, spoustu lidí to tak nemá a asi by to byl zbytečný risk i když myšlený v tom nejlepším smyslu a jméno dávané s láskou. I když mám slíbeno, že pokud někdy bude druhý kluk, že tentokrát už to Pepča být může, protože já udělal obrovský ústupek u prvního, zcela dobrovolně a až po narození, měl se jmenovat jinak, o jméně, které na konec má jsem nechtěl ani slyšet, cokoliv, jen tohle ne. Takže jsme měli vybrané jiné a kdyby mi někdo řekl, že si to na konec rozmyslím, ještě den předtím, tak mu reknu, že se asi bouchnul, že přes mojí mrtvolu. No na konec ho s mým souhlasem má a jsem rád, že ho má. Ale z Pepči asi ustoupím, právě kvůli tomu, že hodně lidí má názor jako ty a asi by to nebylo vůči zatím zcela potencionálnímu synovi fér, nejde totiž o mě a můj vkus, ale člověk musí myslet na ty děti a na všechny možné případy a situace s kterými se může to dítě setkat. Protože pak to dopadá tak, jak u zakladatelky, nepřemýšlí a pak se rozčiluje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
24.2.24 15:53
@Zmatka píše:
No mam proste skolkovy dite a jen jsem popisovala, jak by to videl on - negativne :) Ze to neni zadna silenost, to beru, ale ani to nevidim pozitivne. Mne kdyby nekdo rikal tak, jak nechci, tak by mi taky bylo celkem uplne jedno, jakym svym nazorem a zivotnim presvedcenim by mi to oduvodnil :D

Jo to jako jo, já nesnášel učitele, který mi jako jediný říkal Matěji, mě se tohle oslovení nelíbí do dnes, mám ho tak akorát v rodném listě, nikdo až tenkrát na tohohle učitele mi tak neříká a jo lezl mi s tím na nervy. Ale jen chvíli, on to byl vlastně skvělej učitel a jeden z mých nejoblíbenějších, bez ohledu na to, jak mi říkal. Takže pokud je ona taková učitelka, která si i přes tohle dokáže děti získat a vysvětlit jim to tak, že to přijmou a vůbec jim to nevadí, tak je to naopak frajerka a dobrá učitelka, takto to myslím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6883
24.2.24 16:03
@Hecate píše:
To je přesně důvod, proč jsem Olivera nedala. Protože mi bylo jasné, že bych neměla páky zabránit tomu, aby mi z něho někdo neudělal Olina :-).

Uz jsem slyšela i oslovení Olíku :) V základním tvaru hezké jméno, zdrobněliny hrozné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Cizinka 999
24.2.24 16:17
@Matt 02 píše:
Ale tak to přece není, já jí chápu, byť to mám přesně naopak a ano souhlasím, že je fajn se zeptat dítěte, já to tak dělám. Ale prostě ne vždy to dodržím a není to schválně. Příklad, mám dva nejlepší kamarády, oba se jménem Daniel. Jednomu říkám od dětství až do dnes Dáňo, druhému Dando. Mám bráchu s tímhle jménem ti je Daník, Daneček, je ještě hodně malý. Danielů znám ale hodně, jen do školy na základku chodili čtyři. Byli to pro mě a pro všechny Dankové, Danové. Stejně jako i další které znám. Měl jsem tehle jmenovců a stále mám okolo sebe hodně. V mém okolí a v mé generaci je to nejpoužívanější klučičí jméno. Žádnému jsem nikdy neřekl Danieli. No a teď mám v práci dítěti říkat Danieli. Jako jo snažím se, respektuji to, pokud je to přání toho konkrétního kluka, ale prostě ne vždy se zadaří, nedělám to schválně, ale je to prostě pro mě hrozný nezvyk. A pokud se na to přímo nesoustředím, tak to prostě stejně zas je Dáňa, no a bylo by to tak i kdybys mě zabila.

Kdybych byla učitelka tak bych v tom měla pěkný guláš jak mám koho oslovovat, kdyzvne křestním jmenem, kdo si to bude pamatovat.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky