Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@krecik.dzungarsky píše:Že se někomu líbí určitý tvar jména a někomu ne, přece neznamená, že je nevyzrálý jedinec. Je to otec, tak jemu se zas prostě líbí tento výraz no. To se měli domluvit, než to jméno dali, ale možná mu tento tvar naskočil až časem, zas bych ho za to neodsuzoval. Já znám taky jednu nositelky tohohle jména, říká se jí „Bodý“, někomu by se tenhle výraz nelíbik, to je o vkusu, ne o vyzrálosti.
Bohdanka je krásné jméno. S podobou Bohďo jsem se v životě nesetkala. Je to hrubé a zostuzující. Chápu tě. Manžel bude nejspíš nevyzralý jedinec. A to jsem člověk, který nemá čas ani prostor se při péči o dítě s PAS zabývat malichernostmi.
@Jahudka82 píše:
Mně se hned vybavilo „Matýsek se pos.ral“ a „on jede i Mates“promiň
Oslovení Maty mám spojené spíš s Matyášem…
Chlap Matěje nechtěl, protože u nich se říkalo „ty jsi matěj“ jako trdlo, trouba, popleta. Ale je to hezké jméno a mamka říká někdy Matěji i tatímu, i když se tak ani jinak podobně vůbec nejmenuje, to vzniklo v úplně jiné souvislosti;)
Jo to nejsi jediná, Mates se posral nebo ty jsi ale Matěj, to je takový běžný
. U nás v rodině se zas říká ty jsi Kuba, takže to si asi nevybereš
.
@Matt 02 píše: Že se někomu líbí určitý tvar jména a někomu ne, přece neznamená, že je nevyzrálý jedinec. Je to otec, tak jemu se zas prostě líbí tento výraz no. To se měli domluvit, než to jméno dali, ale možná mu tento tvar naskočil až časem, zas bych ho za to neodsuzoval. Já znám taky jednu nositelky tohohle jména, říká se jí „Bodý“, někomu by se tenhle výraz nelíbik, to je o vkusu, ne o vyzrálosti.
Pro malé dítě zní takové oslovení příliš tvrdě, a pokud to dělá partnerce vysloveně naschvál, i když ví, že ji to zraňuje, tak to o vyzrálosti příliš nevypovídá. Pokud si dítě na takto hnusné oslovení nedejbože zvykne, vidím v tom také problém. Normální partneři jsou schopni se domluvit na nějakém kompromisu, který bude přístupný pro oba. Bohďa mi rve uši.
@krecik.dzungarsky píše:
Pro malé dítě zní takové oslovení příliš tvrdě, a pokud to dělá partnerce vysloveně naschvál, i když ví, že ji to zraňuje, tak to o vyzrálosti příliš nevypovídá. Pokud si dítě na takto hnusné oslovení nedejbože zvykne, vidím v tom také problém. Normální partneři jsou schopni se domluvit na nějakém kompromisu, který bude přístupný pro oba. Bohďa mi rve uši.
Ale chápeš, že někomu se to oslovení líbí, nepřijde mu vůbec hnusné, jsi tvrdíš ty nebo ani tvrdě, vůbec to nemusí dělat schválně, ale prostě tak se mu to líbí. To je otázka vkusu. Přece kdyby oslovoval dceru schválně ošklivě, tak je to přece magor a proč by to dělal? Co by z toho měl. Nevyzrálé je spíše domluvít se společně na jménu pro dítě a pak tvrdit, že mě určitý tvar zraňuje. To je dobrej hardcore. A to se mi zrovna tohle oslovení nelíbí, ale tak kdyby se tak jmenovalo moje dítě, tak musím počítat s tím, že mu každý bude říkat nějak a kór druhý rodič. Přece nemůžeš diktovat druhému rodiči, jak má říkat společnému dítěti, když jste to jméno vybírali společně. A ještě tvrdit, že jí to zraňuje, to je trochu přemrštěný ne. Tak proč to jméno dala, když jí to teď zraňuje?
@krecik.dzungarsky píše:
Me se třeba vůbec nelíbí osloveni Káča a znám dvě co si tak nechaji říkat. A co je jim do toho? Proste je to jejich vec. A co jako ze si zvykne na svoje jméno? To je přece normální se nechat oslovovat svým jménem
když svoje dítě pojmenuje Bohdana tak Bohďa je to poslední co by mi vadilo
jemu se to libi a to ze zakladatelka tahá křídlo tak se nedivim, ze už to pak děla naschvál. Tady se projevila celkem hystericky tak nevíš jak do nej reje a vypruzuje kvůli dalším cicovinam
@krecik.dzungarsky píše:
Olin bylo dříve běžné oslovení pro Oldřicha.
Jo to asi jo. Já jednoho znala a tomu se říkalo buď Olda nebo přímo Oldřich.
@Janča6 píše:
Tatímu je nádherný výraz
@Matt 02 píše:
Ale chápeš, že někomu se to oslovení líbí, nepřijde mu vůbec hnusné, jsi tvrdíš ty nebo ani tvrdě, vůbec to nemusí dělat schválně, ale prostě tak se mu to líbí. To je otázka vkusu. Přece kdyby oslovoval dceru schválně ošklivě, tak je to přece magor a proč by to dělal? Co by z toho měl. Nevyzrálé je spíše domluvít se společně na jménu pro dítě a pak tvrdit, že mě určitý tvar zraňuje. To je dobrej hardcore. A to se mi zrovna tohle oslovení nelíbí, ale tak kdyby se tak jmenovalo moje dítě, tak musím počítat s tím, že mu každý bude říkat nějak a kór druhý rodič. Přece nemůžeš diktovat druhému rodiči, jak má říkat společnému dítěti, když jste to jméno vybírali společně. A ještě tvrdit, že jí to zraňuje, to je trochu přemrštěný ne. Tak proč to jméno dala, když jí to teď zraňuje?
Hardcore. Jsme s manželem skoro dvacet let. Zajímavé je, že na křestním jméně pro dceru jsme se shodli a používáme jej v identických tvarech. Dcera je momentálně v pubertě.
Sice jsem nechtěla mít spojeno svoje křestní jméno s nickem, ale uvedu ti příklad.
Jmenuji se Zdenka, což je slovenská varianta pro českou Zdeňku. Toto jsou dvě oficiální podoby tohoto jména. Jedna slovenská a druhá česká. Ještě ti to vyšperkuju tím, že moje matka měla v rodné listu a dalších oficiálních dokumentech zapsáno Zdeňka. Já mám všude Zdenku. Jsem sice Češka a rodilý Pražan, ale jeden z prarodičů pocházel ze Slovenska. Moje nejlepší kamarádka z dětství byla Zdeňka. Mám další známou tohoto jména. Jmenovkyň jsem potkala za život mnoho a všechny nesnášíme oslovení „Zdeno“. Vnímáme ho hrubě, tvrdě, hanlivě atd. A ano, běžně se o tomto bavíme. Mně vadí i to, když mi někdo přidává háček a oslovuje mě s ním. „Zdeno“ se mě naštěstí nikdo řadu let oslovit nepokoušel. Ohradila bych a požádala bych o oslovování úřední podobou. Zdena je hnusná domácká podoba, kterou lze vnímat i jako urážku.
Zakladatelka je zřejmě hypersezitivnější. Neshledávám na její vnímavosti nic závadného.
@hospodki píše:
Me se třeba vůbec nelíbí osloveni Káča a znám dvě co si tak nechaji říkat. A co je jim do toho? Proste je to jejich vec. A co jako ze si zvykne na svoje jméno? To je přece normální se nechat oslovovat svým jménemkdyž svoje dítě pojmenuje Bohdana tak Bohďa je to poslední co by mi vadilo
jemu se to libi a to ze zakladatelka tahá křídlo tak se nedivim, ze už to pak děla naschvál. Tady se projevila celkem hystericky tak nevíš jak do nej reje a vypruzuje kvůli dalším cicovinam
Nevím, každý to vnímáme jinak. Mně přijde jako normální oslovení Bohdanka i Bohdana.
Pak tady někdo zmiňoval Elišku jako Elsu. V drtivé většině propojení s disneyovkou. Pokud si dobře vzpomínám, tak třeba herečka Eliška Balzerová se nechává známými oslovovat jako Elza. Je to čistě její soukromá záležitost, která jí nejspíš vyhovuje.
Dcera zakladatelky si časem udělá vlastní názor. Mnoho dospělých si nechává křestní jméno změnit.
@krecik.dzungarsky píše:
Hardcore. Jsme s manželem skoro dvacet let. Zajímavé je, že na křestním jméně pro dceru jsme se shodli a používáme jej v identických tvarech. Dcera je momentálně v pubertě.
Sice jsem nechtěla mít spojeno svoje křestní jméno s nickem, ale uvedu ti příklad.
Jmenuji se Zdenka, což je slovenská varianta pro českou Zdeňku. Toto jsou dvě oficiální podoby tohoto jména. Jedna slovenská a druhá česká. Ještě ti to vyšperkuju tím, že moje matka měla v rodné listu a dalších oficiálních dokumentech zapsáno Zdeňka. Já mám všude Zdenku. Jsem sice Češka a rodilý Pražan, ale jeden z prarodičů pocházel ze Slovenska. Moje nejlepší kamarádka z dětství byla Zdeňka. Mám další známou tohoto jména. Jmenovkyň jsem potkala za život mnoho a všechny nesnášíme oslovení „Zdeno“. Vnímáme ho hrubě, tvrdě, hanlivě atd. A ano, běžně se o tomto bavíme. Mně vadí i to, když mi někdo přidává háček a oslovuje mě s ním. „Zdeno“ se mě naštěstí nikdo řadu let oslovit nepokoušel. Ohradila bych a požádala bych o oslovování úřední podobou. Zdena je hnusná domácká podoba, kterou lze vnímat i jako urážku.
Zakladatelka je zřejmě hypersezitivnější. Neshledávám na její vnímavosti nic závadného.
Tak hrubé není samotné oslovení, je to jen slovo. Hypersenzitivní lidi vnímají, jak to člověk říká (jaký má k dotyčnému vztah). Třeba Káča je příšerný tvar, ale slyšela jsem to už říct i neutrálně, i hezky mazlivě. Mě bylo vždycky divné, proč jsou pro jména vyhrazené takové většinou nehezké shluky písmenek. A pak jsem zjistila, źe v tom to prostě není. Zakladatelka nebude hypersenzitivnější, ale spíš taková generálka, která bude chtít ve své domácnosti šéfovat všemu. I tomu, jak se má nanžel projevovat, co si má myslet, co má říkat.
Dítě si pak samo řekne, jak chce od koho oslovovat. Proč by to měla řešit maminka, nechápu
. Od tatínka bude Bohďa hezký, když to bude hodnej, podporující tatínek.
@Takyjedna Hypersezitivní lidé vnímají nejen melodii, intonaci, srdečnost a vztahovost k danému člověku. Je to mnohem složitější a velmi individuální. Neléčené trauma může na druhé bez hlubšího náhledu působit také jako hysterie. Variant je mnoho.
@krecik.dzungarsky Tak samozřejmě, neléčené trauma je hysterie. Akorát já si myslím, že když má někdo problém, řešit si ho má sám. Už jsem to tu psala někd, na začátku.
@sirikit píše:
My máme Olivera - a úplně běžně mu říkáme Olďo, Oldo nebo Olouši.
My mu říkali Oline
Olin bylo dříve běžné oslovení pro Oldřicha.