Manžel na rodičovské - zkušenosti

15.10.25 09:51

Manžel na rodičovské

Ahoj holky,
zajímalo by mě, zda tu jste některá, která vůbec nebyla na rodičovské a o dítě se komplet staral chlap.

S manželem jsme se domluvili na dítěti pouze tak, že na rodičovskou půjde on. Zaprvé protože vydělávám 2× víc, zadruhé protože já na děti moc nejsem, zatímco manžel se na výchovu těší. Navíc pracuji z domu, takže stejně daleko nebudu (ale mám svou pracovnu).

Chtěla jsem se zeptat, zda jsou tu nějaké podobné progresivní páry a jak to šlo, jak na to reagovalo okolí a celkově jak jste to prožívaly? Nebo jestli znáte někoho z okolí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
947
15.10.25 10:04

Nebyla jsem ve tve situaci, ale vykaslala bych se na to, co si mysli okoli, dulezite je, aby to vyhovovalo vam. Tak, jak to popisujes, se mi to zda logicke a v pohode, velke plus je tvoje prace z domu.
Je videt, ze nad tehotenstvim, materstvim a rodicovstvim hodne premyslis - mas tu nekolik temat - to je fajn, zaroven je dobre mit na mysli, ze uplne vse naplanovat dopredu na 100% nelze.
Drzim palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6018
15.10.25 10:08

Doporučuji pracovnu mimo dům. Takto neuděláš nic. Furt za tebou puljdou a ty je vudeš slyšet a vnímat, bude tě to rušit.
Jinak je to v pohodě, že by to chlap nezvládal se neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.10.25 10:09

@Cirrus fibratus

Ahoj, děkuji - těhotenství pro nás příšlo trochu rychleji, než jsme čekali, a tak vlastně všechno co mě napadá a chci si nějak naplánovat dopředu, zakládám jako téma.

Já jsem hodně pragmatický člověk, ačkliv moc dobře (i ze zkušenosti) vím, že život nelze dopředu nalinkovat, štěstí přeje připraveným a proto se snažím to co nejlíp vymyslet, hlavně finančně. My s manželem pracujeme doma oba, ta rodičovská by byla oficiálně napsaná na mě (manžel je totiž cizinec :roll: ), ale reálně by jí vykonával on, tzn. měl by jen svůj pasivní příjem, ale práci nevykonával a starat se o děti. No a já bych dál pokračovala ve svojí remote práci, kterou mám na osvč.

Jsem zvědavá, jak to bude fungovat, můj muž je zlatej (on se u nás stará prakticky o všechno), takže mu věřím, že dítě vychovat zvládne taky. Jen vím, že je to ještě hodně neobvyklé tady v čr :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5007
15.10.25 10:23

Neřeš co na to okolí, pokud to tak vyhovuje vám. Ve vašem případě mi to přijde jako dobrá volba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
15.10.25 10:31

Já sama ne, ale mám dva blízký páry, který do toho šly. V obou případech to pro chlapy byla těžká srážka s realitou, protože si absolutně neuměli představit, co to obnáší. U nich to byla opravdu představa dovolené, která se nekonala. Pokud chceš pracovat, tak opravdu ne doma, ale pronajmout si kancelář. Asi se budeš divit, co s tebou budou dělat hormony. Okolí reagovalo vesměs pozitivně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.10.25 10:37

@Janli

Ahoj, mockrát děkuji - můj manžel naštěstí není takový ten „typický chlap“, většinu věcí okolo domácnosti u nás zařizuje on. Nebojím se, že by to nezvládl, ale samozřejmě, stát se může vše. Všechno nejde úplně 100% naplánovat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24783
15.10.25 10:41

Co říká okolí je jedno, někdo tě jako matku pomluví, někdo je s tím úplně OK, důležité je, co vy dva.. my se hodně střídali, manžel pečoval i celodenně víckrát týdně dle služeb o batolata dvojčata a zvládal to parádně, já ty první týdny v práci trpěla, ale pak si to sedlo a od 2,5 roku už je vzali do školky… kancelář doma není nejlepší nápad, dítě tak od roku věku ti tam poleze a bude řvát, že chce mámu…
Jinak chlap na rodičáku doma - proč ne… můj vysněný model to zrovna není, ale když to OPRAVDU vyhovuje oběma, tak super…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.10.25 10:42

Ja mam v planu 6m materskou, pak chlap 6m rodičák. Pak se uvidí :D muzes zalozit skupinku a budeme sdilet postřehy 8) okoli to prijima uplne v pohodě.

Příspěvek upraven 15.10.25 v 10:44

• Citovat
  • Upravit
794
15.10.25 10:43
@modraslunecnice píše: Více

To je strašné vyjádření: já na děti moc nejsem. Proč sis ho tedy pořídila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.10.25 10:51

@MartinL45

mě to strašně nepřijde, jsou lidi které baví si hrát s dětmi a pečovat o ně, a jsou lidi které to nebaví a svůj životní úděl v tom nevidí. A já bych si dokonce tipla, že to nebaví spoustu ženských (dle diskuzí v sekci „Mateřská dovolená“, jen nemají odvahu to přiznat, samy sobě a okolí. Já to o sobě vím už od dětství a nedělá mi problém o tom mluvit.

Děti jsem si nedělala protože si chci hrát s miminkem/batoletem, ale protože chci vychovat slušného člověka, co bude členem naší rodiny. Já jsem zase dobrá v učení, jsem chytrá a umím dobře vysvětlovat, tzn. až budou děti ve školním věku, budu v tomhle zase lepší já než manžel (který je cizinec a spoustu věcí v češtině dětem nevysvětlí). Člívěk je dítětem (v poměru k celému životu) jen hodně krátkou dobu a opravdu mi nepřijde jako taková tragédie to, že mě zrovna tohle období nějak neláká.

Přijde mi pro dítě mnohem lepší, aby si rodiče rozdělili péči podle toho, co je baví a v čem jsou dobří, než být se setrhanou, unavenou matkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.10.25 12:02

@smile_xxx

no vidíš a to jsou všechno progresivní páry. To, že to máš takhle ty v práci je vcelku úspěch, protože dle statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí (poslední záznam z roku 2023) je na rodičáku prúměrně 5 tis. mužů na na 263 tis. žen.

Tzn. samozřejmě že to není žádná novinka, že jde chlap na rodičák, ale rozhodně to není žádné závratné číslo, na 1 chlapa je na rodičáku 52 ženských :nevim:
Tipuju, že důvod proč je taky asi tak 95ˇženských taky nebude jen tak.

Příspěvek upraven 15.10.25 v 12:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41130
15.10.25 12:08
@modraslunecnice píše: Více

my to takto udělali dvakrát. Poprvé když bylo dítku 2 roky a u druhého v 6 měsících. Za mě ideál - chlap zjistil, že to fakt není dovolená a má s dětma krásný vztah. V okolí mám takových párů, co se různě prostřídalo vícero a všichni si to pochvalují. Ze začátku, cca 10let zpět, měl ještě někdo v hospodě kecy, pak už ne a poslední dobou mi přijde, že už to ani nikdo neřeší. Pokud je s tím teda chlap srovnanej a spokojenej…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2683
15.10.25 12:19

Ja osobně zkusenost nemam, ale kolegyně si to takto nastavila. Chtěla si udržet misto, takze na RD byl otec, také vzhledem k tomu, ze mel delší rekonvalescenci po nemoci.

A ta kamarádka mela podobný pristup jako ty, ona sama se na dite ani tak ze zacatku netesila, nebo spis nebyla takovy matersky typ. Ale ted s odstupem casu 3 let rikala, ze kdyby meli druhe, zůstala by s nim doma, i kdyz by to pro ni v praci pak znamenaly komplikace.

Neříkám, ze kazda to ma tak, ale mi se s mateřstvím změnil zivot k lepšímu. nechtela bych, aby byl manzel doma s malou, prestoze nez se nám miminko narodilo jsem rikala, ze zůstanu na zkrácený úvazek, malou dam do dětské skupiny. Ted lituju, ze RD neni 4 roky :D uvidis sama, jak to bude, az se ti dítě narodi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí