Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
zajímalo by mě, zda tu jste některá, která vůbec nebyla na rodičovské a o dítě se komplet staral chlap.
S manželem jsme se domluvili na dítěti pouze tak, že na rodičovskou půjde on. Zaprvé protože vydělávám 2× víc, zadruhé protože já na děti moc nejsem, zatímco manžel se na výchovu těší. Navíc pracuji z domu, takže stejně daleko nebudu (ale mám svou pracovnu).
Chtěla jsem se zeptat, zda jsou tu nějaké podobné progresivní páry a jak to šlo, jak na to reagovalo okolí a celkově jak jste to prožívaly? Nebo jestli znáte někoho z okolí?
Nebyla jsem ve tve situaci, ale vykaslala bych se na to, co si mysli okoli, dulezite je, aby to vyhovovalo vam. Tak, jak to popisujes, se mi to zda logicke a v pohode, velke plus je tvoje prace z domu.
Je videt, ze nad tehotenstvim, materstvim a rodicovstvim hodne premyslis - mas tu nekolik temat - to je fajn, zaroven je dobre mit na mysli, ze uplne vse naplanovat dopredu na 100% nelze.
Drzim palce.
Doporučuji pracovnu mimo dům. Takto neuděláš nic. Furt za tebou puljdou a ty je vudeš slyšet a vnímat, bude tě to rušit.
Jinak je to v pohodě, že by to chlap nezvládal se neboj.
Ahoj, děkuji - těhotenství pro nás příšlo trochu rychleji, než jsme čekali, a tak vlastně všechno co mě napadá a chci si nějak naplánovat dopředu, zakládám jako téma.
Já jsem hodně pragmatický člověk, ačkliv moc dobře (i ze zkušenosti) vím, že život nelze dopředu nalinkovat, štěstí přeje připraveným a proto se snažím to co nejlíp vymyslet, hlavně finančně. My s manželem pracujeme doma oba, ta rodičovská by byla oficiálně napsaná na mě (manžel je totiž cizinec
), ale reálně by jí vykonával on, tzn. měl by jen svůj pasivní příjem, ale práci nevykonával a starat se o děti. No a já bych dál pokračovala ve svojí remote práci, kterou mám na osvč.
Jsem zvědavá, jak to bude fungovat, můj muž je zlatej (on se u nás stará prakticky o všechno), takže mu věřím, že dítě vychovat zvládne taky. Jen vím, že je to ještě hodně neobvyklé tady v čr ![]()
Neřeš co na to okolí, pokud to tak vyhovuje vám. Ve vašem případě mi to přijde jako dobrá volba.
Já sama ne, ale mám dva blízký páry, který do toho šly. V obou případech to pro chlapy byla těžká srážka s realitou, protože si absolutně neuměli představit, co to obnáší. U nich to byla opravdu představa dovolené, která se nekonala. Pokud chceš pracovat, tak opravdu ne doma, ale pronajmout si kancelář. Asi se budeš divit, co s tebou budou dělat hormony. Okolí reagovalo vesměs pozitivně.
Ahoj, mockrát děkuji - můj manžel naštěstí není takový ten „typický chlap“, většinu věcí okolo domácnosti u nás zařizuje on. Nebojím se, že by to nezvládl, ale samozřejmě, stát se může vše. Všechno nejde úplně 100% naplánovat..
Co říká okolí je jedno, někdo tě jako matku pomluví, někdo je s tím úplně OK, důležité je, co vy dva.. my se hodně střídali, manžel pečoval i celodenně víckrát týdně dle služeb o batolata dvojčata a zvládal to parádně, já ty první týdny v práci trpěla, ale pak si to sedlo a od 2,5 roku už je vzali do školky… kancelář doma není nejlepší nápad, dítě tak od roku věku ti tam poleze a bude řvát, že chce mámu…
Jinak chlap na rodičáku doma - proč ne… můj vysněný model to zrovna není, ale když to OPRAVDU vyhovuje oběma, tak super…
Ja mam v planu 6m materskou, pak chlap 6m rodičák. Pak se uvidí
muzes zalozit skupinku a budeme sdilet postřehy
okoli to prijima uplne v pohodě.
Příspěvek upraven 15.10.25 v 10:44
@modraslunecnice píše: Více
To je strašné vyjádření: já na děti moc nejsem. Proč sis ho tedy pořídila?
mě to strašně nepřijde, jsou lidi které baví si hrát s dětmi a pečovat o ně, a jsou lidi které to nebaví a svůj životní úděl v tom nevidí. A já bych si dokonce tipla, že to nebaví spoustu ženských (dle diskuzí v sekci „Mateřská dovolená“, jen nemají odvahu to přiznat, samy sobě a okolí. Já to o sobě vím už od dětství a nedělá mi problém o tom mluvit.
Děti jsem si nedělala protože si chci hrát s miminkem/batoletem, ale protože chci vychovat slušného člověka, co bude členem naší rodiny. Já jsem zase dobrá v učení, jsem chytrá a umím dobře vysvětlovat, tzn. až budou děti ve školním věku, budu v tomhle zase lepší já než manžel (který je cizinec a spoustu věcí v češtině dětem nevysvětlí). Člívěk je dítětem (v poměru k celému životu) jen hodně krátkou dobu a opravdu mi nepřijde jako taková tragédie to, že mě zrovna tohle období nějak neláká.
Přijde mi pro dítě mnohem lepší, aby si rodiče rozdělili péči podle toho, co je baví a v čem jsou dobří, než být se setrhanou, unavenou matkou.
no vidíš a to jsou všechno progresivní páry. To, že to máš takhle ty v práci je vcelku úspěch, protože dle statistiky Ministerstva práce a sociálních věcí (poslední záznam z roku 2023) je na rodičáku prúměrně 5 tis. mužů na na 263 tis. žen.
Tzn. samozřejmě že to není žádná novinka, že jde chlap na rodičák, ale rozhodně to není žádné závratné číslo, na 1 chlapa je na rodičáku 52 ženských ![]()
Tipuju, že důvod proč je taky asi tak 95ˇženských taky nebude jen tak.
Příspěvek upraven 15.10.25 v 12:16
@modraslunecnice píše: Více
my to takto udělali dvakrát. Poprvé když bylo dítku 2 roky a u druhého v 6 měsících. Za mě ideál - chlap zjistil, že to fakt není dovolená a má s dětma krásný vztah. V okolí mám takových párů, co se různě prostřídalo vícero a všichni si to pochvalují. Ze začátku, cca 10let zpět, měl ještě někdo v hospodě kecy, pak už ne a poslední dobou mi přijde, že už to ani nikdo neřeší. Pokud je s tím teda chlap srovnanej a spokojenej…
Ja osobně zkusenost nemam, ale kolegyně si to takto nastavila. Chtěla si udržet misto, takze na RD byl otec, také vzhledem k tomu, ze mel delší rekonvalescenci po nemoci.
A ta kamarádka mela podobný pristup jako ty, ona sama se na dite ani tak ze zacatku netesila, nebo spis nebyla takovy matersky typ. Ale ted s odstupem casu 3 let rikala, ze kdyby meli druhe, zůstala by s nim doma, i kdyz by to pro ni v praci pak znamenaly komplikace.
Neříkám, ze kazda to ma tak, ale mi se s mateřstvím změnil zivot k lepšímu. nechtela bych, aby byl manzel doma s malou, prestoze nez se nám miminko narodilo jsem rikala, ze zůstanu na zkrácený úvazek, malou dam do dětské skupiny. Ted lituju, ze RD neni 4 roky
uvidis sama, jak to bude, az se ti dítě narodi