Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
No výpisy, záleží od jaké banky, ale všude jsou zpoplatněné. Ale na vyžádání je každá banka znovu vystaví, ale je to drahé ![]()
Firmy na požádání vystavují i duplikáty faktur - základem ale je, aby věděl, co všechno jí tehdy dal… Od toho pak může začít ty duplikáty shánět.
No a takovou účetní bych rychle vyměnil… Dneska se bohužel účetnictvím zabývají i lidi, u terých se dá pochybovat o jejich svéprávnosti…
(vlastní zkušenost).
Faktury - od dodavatelů bych si vyžádala kopie dokladů
Výpisy - dají se vytisknout přímo z e-bankingu
Papíry od slev - vystaví banky určitě ještě jednou
Nezoufej, je to řešitelné ![]()
Jen vás to bude stát peníze a čas ![]()
Já osobně bych nejdřív ale zaútočila tu účetní…pokud je daňová poradkyně, tak bych jí pohrozila, že na ni podám stížnost na komoru daňových poradců, že mi ztratila doklady a pokud není, tak že jí udělám reklamu v místních novinách, že už si od ní nikdo účto dělat nenechá…
Tohle to si nemůže žádná účetní dovolit ![]()
Od toho tam ty doklady sakra nosíme, aby nám je dala do pořádku a neměli jsme žádný průser, no né?
Každopádně kdyby ty doklady nenašla, tak bych po ní aspoň požadovala náhradu škody tzn. všechny náklady, které mi vznikly při shánění duplikátů dokladů (poplatky bankám, náklady za telefon, poštovné atd.) a navíc náhradu ušlého zisku za dobu, kdy se ty duplikáty sháněly…
Faktury i výpisy se určitě dají sehnat, to by enměl být problém. jen by měl manžel vědět, jaké faktury jí dal. k účetní bych už důvěru neměla… a pro příště bych jí dávala kopie a originály si nechala pěkně doma…
@nozu píše:
Faktury i výpisy se určitě dají sehnat, to by enměl být problém. jen by měl manžel vědět, jaké faktury jí dal. k účetní bych už důvěru neměla… a pro příště bych jí dávala kopie a originály si nechala pěkně doma…
Já bych si pro příště našla úplně jinou účetní
![]()
Mimochodem ta potvrzeni o placeni hypoteky se v originale prikladaji k danovemu priznani, takze to ta ucetni ani mit nemuze. Pokud jste si to chteli schovat, tak jedine vzdy udelat kopii. Faktury samozrejme uz je neco jineho.
@Jolynka píše:
Mimochodem ta potvrzeni o placeni hypoteky se v originale prikladaji k danovemu priznani, takze to ta ucetni ani mit nemuze. Pokud jste si to chteli schovat, tak jedine vzdy udelat kopii. Faktury samozrejme uz je neco jineho.
Souhlasím, taky jsem to tak chtěla napsat, na druhou stranu bych to asi teď neřešila a nestresovala, prostě vyčkej, daňové přiznání jste řádně podali, tak třeba už tyto papíry potřebovat nebudeš. A účetní vám dala alespoň peněžní deník a podobné doklady, které z vašeho účetnictví zpracovala?
@martinka456 píše:
Souhlasím, taky jsem to tak chtěla napsat, na druhou stranu bych to asi teď neřešila a nestresovala, prostě vyčkej, daňové přiznání jste řádně podali, tak třeba už tyto papíry potřebovat nebudeš. A účetní vám dala alespoň peněžní deník a podobné doklady, které z vašeho účetnictví zpracovala?
Ahoj,
podle zákona o účetnictví se účetní doklady musí uschovat na 5 let. Takže bych to řešila, protože účetnictví za rok 2011 můžou skartovat až po roce 2016. U daní bývala lhůta obdobná, ale mohlo se to změnit.
Důkazní břemeno je na poplatníkovi, takže když nebude mít doklady, tak nic neprokáže a bude mít smůlu.
Já osobně bych papíry zkusila sehnat a s účetní bych se rozloučila. Jsem taky účetní
.
@JaSe to máš sice pravdu, ale konkrétně daňová kontrola se může dělat jen tři roky zpětně, pracuji totiž na FÚ
Ale souhlasím, s účetní bych se rozloučila taky.
@martinka456 píše:
@JaSe to máš sice pravdu, ale konkrétně daňová kontrola se může dělat jen tři roky zpětně, pracuji totiž na FÚAle souhlasím, s účetní bych se rozloučila taky.
To ano, ale i na ty tři roky zpětně budou doklady z roku 2011 ještě pár let potřebovat
.
Ahoj holky, potrebuju poradit, manzel si daval k ucetni jako kazdy rok papiry k daním, takze tam byly veskere faktury, papiry od bank k uplatneni slevy na dani ( jako od hypotek) a mnoho dalsiho, dane tam byl v breznu podepisovat a pani strasne spechala a zapomnela mu vratit podklady, manzel jako spravnej lajdak na to zapomnel a ted jsem mu pripomnela, ze ty papiry stale jeste nejsou doma, tak pro ne jel k ucetni a ta mu vratila jen nektery papiry, manzel to kontroloval doma a chybeli tam faktury a ty vypisy od bank atd., tak ji volal a pani tvrdi, ze to doma nema, tak co ma delat???Kdyz nema ty faktury???A od tech bank, myslite, ze to potvrzeni by jeste poslali, kdyby je poprosil??? Ale co ty faktury???Jsme zoufali a nevime, co delat
bojime se, aby nemel nejaky pruser…
diky za rady…omluva za anonym…