Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prosím o radu, jak motivovat manžela, aby zlepšil své hygienické návyky. Dohadujeme se o tom už řadu let, prakticky od začátku vztahu. Vysvětluju mu to po dobrém, že mi záleží na společné intimitě, i více z ostra, na chvíli se to třeba zlepší, ale pak zase sklouzne ke starým návykům. Nejvíc mi vadí, že odmítá používat jakoukoli formu deodorantu, protože ho to prý lepí v podpaží. A to nejen tuhý, což bych i chápala, ale i sprejový. Nejde mi o to, aby na sebe cákal voňavku nebo že by mi přirozeně nevoněl nebo mě nepřitahoval, ale bylo by mi příjemné, aby se ráno alespoň lehce potřel antiperspirantem v podpaží. Mužský pot je víc agresivní a za půl dne je prostě každý cítit z podpaží kyselým štiplavým zápachem. Další věc je, že jedno tričko tahá klidně několik dní, což v kombinaci s absencí deodorantu vytváří odér na několik metrů. Někdy se ani večer neumyje a v tom samém tričku i spí. Rekord byl minulý týden, kdy jedno tričko měl na sobě od čtvrtka do pondělního rána, přičemž dvakrát se večer ani neumyl a v tom samém tričku i spal. A to i přesto, že mu vždy nachystám čisté a několikrát denně ho důrazně upozorním, že bych ocenila, kdyby se už převlékl. Říkám mu to z pozice milující manželky, že chci, aby mi můj muž voněl, ale přesto mám pocit, že na mě reaguje, jako když mu to říká matka nebo učitelka a má spíš tendenci to sabotovat. Možná má pocit, že kdyby mi vyhověl, tak se bude cítit jako podpantoflák a třeba má strach, že z něj budu chtít udělat šamponka. Tak to ale není, jde mi jen o fakt základ, alespoň si vyčistit zuby, ráno máznout deodorant a aspoň jednou za dva dny čisté triko a večer se vysprchovat. Já nevím, jestli chci moc, ale když na to téma zavedu řeč, reaguje podrážděně a shodí to ze stolu s tím, že zapomněl, byl unavený, nebo vyrazí do protiútoku s tím, že já zase tohle či ono… Frekvenci intimností máme tak jednou za měsíc, a to i z toho důvodu, že manžel pracuje šest dní v týdnu (ne proto, že by musel, ale naplňuje ho to). Takže zbývá zpravidla jen neděle, a to se často dohánějí resty z celého týdne, pečeme chleba, staráme se o zahradu, o rodiče atd. On by na to klidně někdy vlítnul i mezi dveřma, při průletu od jedné práce k druhé, ale já prostě potřebuju nějakou pohodu, klid, prostor, prostě spočinutí bez časového presu. Večer po práci jsme už většinou oba unavení. Takže z mého pohledu není moc ochoten trávit se mnou čas jinak než při společné práci nebo na gauči před televizí. Za kulturou nechodíme, protože řekne, že nemá čas něco shánět, mezi lidi nechodíme, protože žádné přátele nemá, maximálně známé z vesnice, s nimiž řeší práci, tedy lesnické a zemědělské práce.
Takže je to asi hlubší problém, dost s ním o tom komunikuju, ale tak nějak mi přijde, že mu stačí, když má vypráno, něco uvařím a moc neprudím a on si může lítat, kde chce a kdy chce. Neuvědomuje si, že mě nemá jistou a že můžu kdykoli odejít a že mě svojí neochotou pracovat na sobě i na vztahu začíná demotivovat se ještě o cokoli snažit. Jsem vyčerpaná pořád se s ním přetahovat o hygienu, o společné trávení času, o sdílení, o intimitu. Jasně, že si většinu potřeb naplňuju sama, s kamarádkama atd., ale na co potom potřebuji manžela? Společné děti ani majetek nemáme, každý si platíme svoje věci ze svého, takže jsme spíš v režimu spolubydlících. To, co mě v tom vztahu drží, je láska, ale zároveň mě výše uvedené věci hrozně vyčerpávají a nevím, jak dlouho to vydržím. Myslela jsem si, že to je navždy, ale pokud si jeden pořád pojede svoji lajnu a bude brát vztah jako samozřejmost, o kterou se nemusí starat, začínám o tom pochybovat. Děkuji za případné postřehy
Připadá mi, že se k sobě nehodíte. Jak jste spolu dlouho? Časem tě začne svým čuňačením iritovat, až k němu získáš averzi. Já bych taky nemohla být s chlapem, který nedbá na základní hygienu. Ještě napiš, že chodí spát v gumácích od slepičinců.
Jen tak mezi námi děvčaty: před sexem se myje? Já bych teda na upocenýho, několik dní nemytýho chlapa neměla vůbec chuť. Ještě když dělá fyzicky, musí to být echt smrad. Jako snažím si představit, jak vůbec můžeš mít náladu na intimnosti, když jeho hygiena spíš připomíná bezdomovce. ![]()
No já úplně neporadím, mám doma něco podobného
U nás to tedy nebylo od začátku, to o sebe dbal (jsme spolu 20 let). Ale teď přesně jak popisuješ - oblečení, co mu nehodím do špíny, tak tam sám skoro nikdy nedá, není problém spát v triku ve kterém celý den chodil, občas se sprcha „nechce“ tak do ní nejde…atd. Taky po něm nechci kdoví co (sama jsem taky spíš „přírodní žena“ - nepotrpím si na přehnanou očistu všeho a koupání se ve voňavkách)
ale prostě nějaký základ, aby to z něj nečpělo na dálku.
Teď zrovna nedávno jsme měli na to téma dost vážný rozhovor, kdy jsem mu už natvrdo řekla, že prostě intimnosti z mé strany vlastně už úplně vyprchaly přesně z tohohle důvodu - protože prostě smrdí jak homeless a mě přestal přitahovat. Vypadá to, že to k něčemu bylo, dokonce se mi druhý den omluvil, že mám pravdu. No uvidíme, jak dlouho mu to vydrží ![]()
U nás je to o to složitější, že máme děti (a pak hypotéku, společný majetek…). Rozvádět se nechci, ale už jsem občas taky zoufalá. Normálně jsem se už i uchýlila k tomu, že jsem se o tom problému radila s chatGPT a musím říct, že nějaké nápady, jak s ním pracovat, tam nebyly úplně k zahození.
No ty jo, tak k čemu takového chlapa
? Finančně se evidentně zabezpečíš, kamarádky máš, děti už také? Asi bych mu dala ultimátum - každodenní hygiena (vždyť to je přeci normální?!?) a více společně stráveného času nebo odejdu. Vadilo by mi to moc a i bych se za něj styděla. Nehledě na to, že bych to brala jako ignoraci mé osoby, kdyby se v tomto nedokázal přizpůsobit, miluje Tě vůbec a jak Ti to dává najevo?
Můj muž není žádný šampon, ale myje se každý večer, někdy i ráno na probrání a před potencionálním sexem si ho prostě jde umýt a vyčistit si zuby
.. Říká, že se pak sám cítí lépe a víc si to užije a já to mám stejně.. Jo někdy se to stane „nečekaně“, ale tím, že se oba myjeme každý den to nikdy není žádná hrůza jako u Tvého chlapa. Mrzí mě to, promiň za upřímnost..
Za mě je teda naprostý základ se denně aspoň rychle opláchnout a vzít si čisté spodní prádlo a triko. No ale manžel to taky vidí jinak. Denně se nemyje, ale prý si aspoň oplachuje spodek. No ale trenky si čistý nebere, peru 2 trenky za tejden. Trika vymění tak jednou za týden (ale teda on se fakt nepotí, nesmrdí potem) a džíny taky tahá žalostně dlouho. Veškerý debaty na tohle téma jsou marný. Intimní kontakt nám taky hrozně vychladnul, já na to prostě chuť nemám když se nemyje a on očividně taky ne. Ale teda mně ten styk nijak nechybí. Máme malý děti, večer jsem už stejně unavená. Ale radu nemám, sama bych ji potřebovala. Rozvádět se taky kvůli tomu nehodlám. Hlavně on fakt nesmrdí, kdybych s ním nežila, nic takového by mě ani nenapadlo. Naopak vypada takovy upraveny, uces stale hlida apod, ale prostě ta osobni hygiena nic moc. Já se celý život sprchovala 2× denně včetně čistého oblečení a tohle je pro mě nepochopitelný.
A já muži první nadávala i za to když byl další den v triku ve kterém spal
.. zvykla jsem si.. deodorant beru jako zbytečnou chemii.. důležité se mýt ne na sebe patlat srajdy.. u nás je pravidlo alespoň jedno triko za den a i tak mi večer vadí když nevoní a do postele čistý, to se teda párkrát hádal jestli musí když nikde třeba nebyl.. no aspoň vidím jak je to i jinde a pak se můžu divit proč někteří v mhd tak nevoní.. pohrozila bych mu že se odstěhuju ![]()
Kdyz se clovek myje kazdy den neni sampon, ale zakladni hygiena. Ja mela stesti na chlapy, co se teda myli kazdy den a nosili cisty pradlo. Jinak je to fakt odpuzujici. Zeovna jsem byla nekde v kramu a chlap tam smrdel potrm, ze mi to zvedlo zaludek. Tohle ja bych nedala. Sprcha a zuby kazdy vecer, zuby i rano a ciste obleceni. To je proste zaklad a vlak pres to nejede.
Ty jsi fakt statecna zenska.
@Dotazicek píše: Více
Je mu úplně jedno co ty chceš, sama sis na to vlastně odpověděla. Stačí mu že má vypráno ( v jeho případě moc prádla asi nemáš ) a uvaříš. Jak se cítíš, co bys chtěla atd mu je fuk.
Společné děti ani majetek nemáte, tak asi není co řešit. V takovém vztahu ti život proteče mezi prsty a nic z toho.
@Judy Hopkava Jsme spolu sedm let, manžel je o 15 let starší. Polovinu času dělá v kanceláři, polovinu fyzicky. Nové oblečení si nekupuje, oblíkám ho já. Když pracuje fyzicky, tak si bere rozedraný špinavý hadry, tam už jsem asi rezignovala. Ale když jde mezi lidi do civilizace, tak se mu aspoň snažím vyměňovat džíny a svetry, protože by je jinak tahal dva týdny a je pak už fakt cítit jako bezdomovec.
Před sexem se umyje, ale většinou ho musím upozornit, ať použije po sprše i deodorant. Ono totiž když se chlap umyje jen obyčejným mýdlem, tak po troše fyzické aktivity je z podpaží zase trochu cítit. On se možná necítí, je kuřák, ale já mám hodně citlivý čich. K holiči hodit nechce, to ho musím ostříhat já.
Myslela jsem, že se k sobě hodíme, máme oba zájem o přírodu, rádi se staráme o zahradu, nejsme příznivci konzumu a neradi chodíme do obchoďáků a na davové akce. Ale kdyby občas vymyslel nějaký koncert, divadlo, posezení s přáteli (nemám na mysli ostatní zemědělce, protože tam se cítím být dost navíc), něčím mě překvapil. Když to vymyslím já, tak jde, ale prostě z něj cítím, že spíš kvůli mně a že by byl nejradši v dílně, na poli nebo prostě při jiné pro něj smysluplné činnosti. Cestovat nechce, maximálně týden v tuzemsku na horách. Zahraničí, třeba i letecky, nepřipadá v úvahu. Nepotřebuji toho moc a ne často, sama jsem dost introvert a vystačím si sama, ale zase nechci být jen v roli hospodyně nebo domácího zvířete, který stačí jen občas podrbat. Chci cítit, že je muž do toho vztahu ochoten investovat, nemyslím finančně, ale svůj čas, energii, invenci. Toto vše ale investuje především do svého koníčku, kterým je zemědělství, lesnictví atd. Obdivuju, že je jako chlap zručnej, spoustu věcí zařídí, ale mrzí mě, že nechápe, že vztah není jen o provozních věcech a že jsme pod jednou střechou. Chci mít i společné zážitky a nová témata na rozhovor, ke sdílení, trochu nové energie a svěžesti ve vztahu. A tím nemyslím, že spolu vyplejeme záhon a pobavíme se, jak nám roste mrkev.
@Dotazicek Hele, já ti rozumím. Máš šikovnýho, zručnýho, pracovitýho manžela, kterej má životní elán a plány, není to žádnej flákač, ale pořádnej fachman. Super, to je v dnešní době vzácnost. Ale taky tak „trochu“ vesnickýho balíka, viď? Neposmívám se. Můj muž taky pracuje napůl psychicky a napůl fyzicky a něco o tom vašem životním stylu asi vím (zkušenost). Ale prostě hygiena je základ. Můj se každý den sprchuje, myje vlasy, používá kosmetiku, musela jsem ho začít líp oblíkat
. Já bych mu asi narovinu řekla, že pokud se bude chovat jako buran a bude smrdět, že s takovým partnerem nebudu moct v budoucnu být, ale je mi jasný, že by to asi ničemu nepomohlo. Buď prasátko jsi a nebo ne.
No po přečtení příspěvku a komentářů se mi udělalo silně nevolno.
Nechápu, proč jste s takovými prasaty, a to i roky. Navíc mám pocit, že jim často děláte ještě matky, když jim nakupujete hadry, aby nechodili v potrhanem oblečení, a chystáte hromádky čistého oblečení, které si pak stejně nevezmou.
Jeste otázka k zamyšlení, v jakých rodinách ti chlapi asi vyrůstali, že jim nepřijde blbé se sprchovat 1× týdně a 2× týdne si vyměnit trencle a fusky. ![]()
Jako bys psala o mem otci, ale on nebyl vzdy takovy.
Tatovi bude letos 65 let a cca 5-8 let je to nejhorsi.
Antiperspirant nepouzival nikdy, duvod netusim.
Ale ted je to des bes, dost se poti, takze presne jak pises - je pak hodne citit. Ale jako tak, ze lezi na gauci 2m ode me u tv a ja to citim, az se mi zveda zaludek.
Sprcha - to se taky kazdy den nemyje, tak obden.
Kdyby mu mama nesebrala upocene veci´a nehodila je do pracky, tak je schopny je nosit taky x dni.
Nejhorsi je, ze uz me to nebavilo a proste jsem mu natvrdo rekla, ze je prase, ze smrdi a ze se nemeje..
A on nic, max se urazi, ale sebereflexe nula.
Tezko rict, co s tim.
Jeho mama byla to same, desna smudla a ke stari to byl brutalni hnus, unik moci… smrad potu a moci dohromady =
, pak jsme ji naferovku s brachou rekli, ze k ni na navstevy nebudeme chodit, dokud se nezacne myt a byt cistotna, nepomohlo to… ![]()
@Dotazicek píše: Více
Mě teda přijde, že jste každý jinde.
ty otravuješ teho, on tebe. Má to vůbec smysl? Tohle soužití?