Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobré ráno.
Potřebovala bych od vás radu. Manžela už přez týden bolí u srdce. Dnes už to bylo alespoň 3× až se za to srdce chytá. K doktorovi nechce. Já vím že tam musí, ale nevim jak ho tam dostat
. Mam o něj hrozněj strach, je mu teprve 22 !!!
Jenže ono je to těžký dostat chlapa k doktorovi
nemáte někdo nějakou radu?
no napadlo me hned že ho to asi nebolí tolik jinak by tam už byl i ze strachu ![]()
ahoj, nechci tě strašit, ale musíš ho dostat k doktorovi stůj co stůj. Mého strýce taky týden bolelo u srdce a pak dostal infarkt a umřel. Tvůj přítel je sice mladý, může to být prkotina, ale taky ne. S tím by si člověk neměl zahrávat. Musí být zodpovědný.
No jestli ho to bolí jako ze strany, tak to nebude od srdce, to prý bolí a svírá spíš z prostředka. Já totiž měla taky neco podobného a měla jsem to od hrudní a berderní páteře. Byla jsem i na ekg a vše v pořádku. Dostala sjem rehabky, cvičení a dalo to pokoj. Poradily mě cvik na dýchání, položit si obě ruce jakoby pod prsa jak končí žebra a prodýchávat to ne jen do plic, ale aby se nazdvihovala i ta žebra, musí se mu při dýchání zvedat tlakem dechu i ruce na žebrech. A je fakt, že když to začalo bolet, svírat, tak jsem to párkrát prodýchala a byl na chvíli klid. Jinak fakt nevím.
Muzuou to byt asystolie, tachykardie cokoliv. Dostan ho k doktorovi, s vekem to nema nic spolecnyho, natoci mu ekg, nic to nebude max. dostane leky.
Tak tak, jak píše Gabriela, dostaň ho k doktorovi za každou cenu!!! Manžela taky tak bolelo, naštěstí to nakonec bylo od zad, ale člověk nikdy neví! Může tam mít něco skříplého, ale může to být i vážnější!
A nemůže to být od zad? Moji dcerku taky často bolívalo srdce a to tak moc, že si musela lehnout a držela se za hruď a teď se zjistilo, že má skoliozu a snad i jednu nožku kratší
víme to teprve pár dní takže ještě nemám přesné informace, ale ty bolesti srdíčka byly od zad ![]()
No já mu to tady pakuju už snad 4 dny že tam prostě musí, ale on že ne, že musí do práce ( přitom v práci neni problém jeden den volna, protože podniká a tak si to řídí sám) jenže on prostě že ne, že teď z práce nemůže, a že pujde za tejden
…To bych ho fakt musela asi svázat a odnýst ho tam…
![]()
Necetla jsem prispevky, ale infarkt boli obvykle od leve ruky a muze i vystrelovat.
Kazdopadne, donut ho k doktorovi za kazdou cenu.
Řekla bych že to má jen od zad.Muj chlap by taky k doktorovy nikdy před tím nešel a jednoho dne měl infarkt a mužu říct že na něj byl hrozný pohled a tak strašně moc se bál a hlavně srdíčko nebolí u infarktu jsou jiné bolesti.Ale nic se nemá podcenovat
Ahoj. Zkus mu vysvětlit, že když půjde hned, bude mít dřív klid a hlavně když nepůjde vůbec, může se mu něco pěkně rozjet a pak to bude jen horší. Ale vím, jak je to těžký, ten můj je na tom podobně
.
petra.lovosice píše:
no napadlo me hned že ho to asi nebolí tolik jinak by tam už byl i ze strachu
No hele, můj to měl taky, to byl ještě mladší, bolelo ho to dost, bylo to vidět, celej orosenej se svíral v koupelně, ale k doktorovi ho nikdo nedostal. Pamatuju si, že tenkrát jsme mu chtěli volat sanitku. Ale co z toho nakonec bylo, nevím, tenkrát jsme spolu ještě nechodili a hlavně jsme byli dost mladí, takže to určitě řešila jeho máma. Mýho chlapa dostat k doktorovi je těžký úkol. Jednou si rozsekl prst, bylo to na šití, ale on že ne, že jdeme do lékárny pro desinfekci. Tak jsme tam přišli, lékarnice na to kouká a říká to samý, co já, že je to na šití. No nešel tam ani náhodou. ![]()
Můj manžel měl tyhle bolesti asi týden, pak už se ani nadechnout nemohl, jak ho to prý hrozně bodalo, tak šel k doktorovi, ten ho poslal do nemocnice na ekg a různá vyšetření a zjistili mu, že má bloklý nerv v zádech, dali mu nějaký tlumící léky na bolest a chodil na rehabilitace.Akorát se mu to ted dost často opakuje.
Třeba to bude taky od zad, ale at si raději k tomu doktorovi dojde - řekni že aspon kvůli tobě at to udělá. ![]()
ono ta bolest „od srdce“ je těžká a nemusí být vůbec od srdce, tchýně to měla taky a nakonec to byla „jen“ úzkost, a u kamarádky jsme po dlouhém rozebírání, jak a kde to bolí přišly na to, že to byla prachobyčejná žáha (nikdy dřív to nezažila, tak z toho byla vyjukaná)
a vyléčily to tabletkou rennie ![]()
takže těžko říct, co to je…
Jako zdravotnice mohu poradit pouze to samé, co zde již bylo řečeno. Může se jednat o problém s hrudní páteří, s nervy ale také to může být i od srdíčka. Na věk se neohlížej. Ze své praxe znám případ, kdy 16-ti letý klučina zemřel za plného zdraví na infarkt. Bohužel i takové případy se stávají.
Můj tatínek měl ten samý problém, a protože mu tehdá bylo 49 let (čímž se už řadil do rizikové kategorie) odvezli jsme ho chtě nechtě do nemocnice na vyšetření. Udělali mu EKG, odběry srdečních enzymů a vše bylo v pořádku. Měl zablokovanou hrudní páteř z práce.
Vidíš, ne vždy jde o něco vážnějšího. Ale určitě tam zajděte. ![]()