Manželky hasičů

592
19.5.13 22:46

Manželky hasičů

Ahoj, najde se tu nějaká mamča na mateřské co má doma hasiče profíka? Jak vám to funguje? Přijde vám výhoda že pracuje jeden den a pak je dva dny doma? Jste spolu doma, nebo má nějaký svůj program? Nevadí vám, že nemá volné víkendy? Ten můj pracuje v Praze. Štve mě, jak jim ubírají peníze, zrušili stravenky atd. Ty dva dny doma mi přijdou fajn, že jsme dost spolu a on stihne hromadu práce, výlety a tak. Na Vánoce mu zatím vždy vyšla dovča. Víkendy ještě neřeším, jsem doma. Ta dovča je taky super, vzít si jeden den a mít pět dní volno… Ten můj si stěžuje na peníze a tak, ale může být rád, že má dneska průměr. Mrzí mě, jak s nima ti nahoře jednají, ale popravdě, mě se o takové práci dost sní… Když mají případy, je to blbý, ale jinak filmy, posilovna, spaní, grilovačky…Chodí tam dost relaxovat :o) Podle mě si vůbec nedovede představit, co to je pracovat denně 8 hodin, hlásit když jdeš čůrat a mít na jídlo 30 min…Na druhou stranu jsem na něj pyšná, že to zvládne, někdy to je asi hnus, to co dělají, ale dle mě je to práce vzhledem k volnému času a tak super. I když ten můj pořád maká na baráku nebo má svůj program, takže leháro doma s rodinkou se taky moc často nekoná. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4624
20.5.13 07:12

Poměr volný čas a práce hasičů je zcela úměrná pravidelné osmihodinové pracovní době, tj. v práci je jednou za tři dny 3×8 hodin, tj. to vyjde, jako kdyby tři dny chodil do práce s běžnou, osmihodinovou pracovní dobou. Navíc nedrží víkendy. A že má jiný pracvoní řežim? Má. Odpovídá tomu charakter práce, zdroje financování jeho činnosti i to, pro koho pracuje. Těžko srovnávat práci pro továrníka se záchranou lidského života. Kromě toho, že práce hasičů je náročná fyzicky, je náročná i psychicky. Těžko hovořit o relaxu, když nevíš minuty, kdy ho povolají k zásahu. Denně se setkává se smrtí, vyskává z aut různě rozbité lidi…opravdu si myslíš, že v práci relaxuje jenom proto, že tam může cvičit nebo spát? Vše co tam dělá a co ty považuješ za relax neslouží k ničemu jinému, než k posilování fyzické i psychické odolnosti. Obecně, asi těžko chtít po hasičovi nějaký výkon, když by celou noc nespal, aby unesl 100 kg člověka, když by necvičil.
Jo peníze - to je svinstvo, co těm klukům a jejich rodinám dělají. Musí někde brát, aby zbylo na předražené státní zakázky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3707
20.5.13 09:56

„Podle mě si vůbec nedovede představit, co to je pracovat denně 8 hodin, hlásit když jdeš čůrat a mít na jídlo 30 min“
pokud někdo dělá na pozici, že se ho týká výše uvedená pracovní pozice, tak je to podle mě práce s minimální odpovědností a i když třeba náročná fyzicky, tak se nedá srovnávat s tím, co je náplní profi hasičů - ono sbírat lidi po kouskách, hledat lidi (děti) v troskách po výbuchu a podobné není žádný med a oni nikdy neví, kdy se celý den nepohnou a kdy budou x hodin v maximálním psychickém i fyzickém vypětí a kolikrát vyjedou těsně před obědem a přijedou buhví kdy, takže co by dali za 5 minut na jídlo a aby u sebe vůbec nějaké měli (protože povinnost dostat po 5h u zásahu jídlo je sice hezká, ale často nedodržovaná)
možná jsi to tak @Kulišanda nemyslela, ale ten tvůj příspěvek vyznívá trochu jako kritika a to musím nesouhlasit ;)

můj muž je z těch, co tu práci má opravdu rád (až na to, co vymýšlí blbečci nahoře), byl i u dobráků, než jsme se odstěhovali a tady teď dobráky nemáme a já jsem na něj moc pyšná
už jenom dostat se k profíkům není vůbec lehké a když tam vydrží (můj muž tam dělá cca 10 let)je to hodno obdivu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
323
20.5.13 10:17

Nemyslím si, že by to Kulišanda myslela jako vážnou kritiku a znehodnocování jeho práce, jen to bylo lehce nadneseno. Chápu styl jakým to píše, u nás doma to takhle říká můj chlap sám. Je to takové odlehčení, abych o něj neměla takový strach, myslím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
592
20.5.13 13:24

Ježiš co zas máte? Já si chtěla pokecat s manželkami hašounů, ne poslouchat, co mám a nemám psát. Já nic nenadlehčuju a vím, co je to za práci. Já to jen myslela tak, že se v práci může učit, chce teď studovat, zná hodně filmů, hodně čte, spravuje tam naše auto, grilují si na terase, dělají si všelijaké oslavy a párty, koukají na tv, po obědě chodí spát…To si asi moc zaměstnanců dovolit nemůže. Ale vím, že je to vykompenzované tou prací, takže jsem na něho pyšná a vím, že je to někdy hnus. Dělá tam už 13 let. A ty rozsekané děti…Stává se to, ale je potřeba to brát s nadhledem, moc to nerozebírat…Oni se to naučí, doma o tom mluvíme jen tak okrajově. Těch odpracovaných hodin ročně má o dost víc než normál, pač nemá svátky a tak. Nicméně pokud si vezmeme, kólik času opravdu pracují, je to adekvátní. V noci vstává jen občas, naštěstí v noci toho tolik nebývá, jen někdy, to si pak ráno lehne. Ale občas se škádlíme, co je horší. Vstávat už 3 roky cca 2×-4× za noc k dětem, nebo párkrát do měsíce v práci? :jazyk: Ale musím říct, že mi to přijde fajn, hlavně ta dovča, když si to berou postupně, mají nějak okolo 2 měsíců volna… A co budou dělat až zestárnou? Už jste to řešili? Můj se právě proto rozhodl te´d studovat…Protože naši páni politici si práci hasiče v 70 letech dokáží přestavit, ale v praxi to asi nepujde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3707
20.5.13 14:09

@Kulišanda já jsem napsala, jak ten příspěvek působil na mě a snažila jsem se napsat můj pohled na věc, ale nemyslím si, že bych jakkoliv útočila… pokud to tak bylo vnímáno, omlouvám se, nemyslela jsem to tak…
nevýhoda psaného projevu je ta, že může být často nepochopen, já nepochopila Tebe Ty mě…

je pravda, že se muž v práci někdy může učit, ale nepamatuju, že by si tam kdokoliv mohl přes den lehnout, ono taky asi jak kde se co toleruje a zrovna co jsem slyšela, tak v Praze se jim toleruje opravdu hodně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4624
20.5.13 17:00

Upřímně, některé pasáže Tvého zakladajícího příspěvku vyznívají poněkud dehonestujícím způsobem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elois28
25.7.13 08:13

@Kulišanda
Já ti nevím, ale můj muž je také hasičem v Praze, mají posilovnu - no aby neměli, když je jejich práce tak fyzicky náročná..že si pustí občas nějaký film - odlehčení-naprosto pochopitelné vzhledem k vysokému psychickému tlaku, který trvá celých 24h jejich služby, protože nikdy neví, kdy a kam musí vyjet.
Tvůj muž bude nejspíš na stanici s menším počtem výjezdů, když se zvládá učit, může spát, spraví si auto, nevyjíždí v noci/nebo jen občas/..i tak si myslím, že i když by neměli celý den výjezd, celkově bych tuto práci dělat nechtěla a vím, že ten neustálý stres, psychický tlak by zvládl málokdo.
A ještě za tak směšné peníze?

• Citovat
  • Upravit
Znepokojená kolemjdoucí
13.11.13 00:03

Kulišando, Kulišando..

Jsi mimo a ještě tady jedeš do ostatních, že to všechny pochopily stejně? Píšeš, že si vůbec nedovede představit.. No jestli to nikdy nedělal, tak asi nedovede, ale holka.. Kdyby sis tak uměla představit pach spáleného masa. Zachraňování ženy, jejíž muž vyskočil z okna hořícího domu a myslel, že ona jde hned za ním. Vystříhávání lidí, co maj z dolních končetin kaši, z aut. Vidět takhle mlaďounké holky, co maj všechno před sebou.. Ne, na tebe nemá smysl plýtvat slovy. Sice říkáš, jak chápeš, jak jsou drcený děti hrozný, ale kdybys chápala, tak v životě nenapíšeš, že je to dobrý vzhledem k volnému času. Drtivá většina hasičů má svou práci ráda kvůli partě, na kterou se můžou spolehnout, zajímavé a „zábavné“ práci, ale hlavně proto, že zachraňují životy(!).

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová