Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobry den, jdu si k vam pro radu jak se mam zachovat:(. Nemuzu / nebo spis se stydim/ to resit s nikym znamym ani s rodinou.
Za 2mesice nastupuji na materskou a zrovna ted ma manzel problemy s praci. Narovinu-jsem ve velkem stresu, jsem na nej vnitrne nastvana a nemam daleko k tomu udelat mu doma scenu
. Je mu 37let. Cely zivot pracoval v oboru gastro/kuchar. Do jeho 34let pracoval v zahranici a ted 3roky v Cesku. Nesnasi to. Kazdy den se vraci domu nespokojeny, prace ho nebavi. Penize ma ale krasne. No a k veci-podporuji ho v tom, aby zmenil obor. Mluvi plynule 2 svet. jazyky,1pokrocile. A je proste chytry chlap:). Jenze kamen urazu je v tom, ze chudak ani nevi, co by mohl dal delat a misto toho, aby teda neco zkousel a aspon sam neco smysluplneho pro to delal…jen zoufa, stezuje si a…dal nic
chce z prace odejit, ale…prakticky pro to NIC nedela
… Nevim, jak mu mam pomoct
…nemuzu ho vodit za ruku a diktovat mu co by mel delat ale zaroven jsem na**ana, protoze si vybral na reseni sve kariery „nevhodny“ cas-ja budu bez normalniho prijmu min 1,5roku. Prosim, co byste delaly?? Jak manzela prinutit v uvozovkach K akci a donutit ho, aby se sebou meco delal? Vzdyt nemuze varit do 50let, to je fyzicky podle me az nemozne. Prominte za hloupy prispevek
ale trapi me to
@MiraMoo Hele a nechceš mu k Vánocům koupit (případně „vyrobit“) třeba poukaz na nějaký rekvalifikační kurz? Třeba na barmana - nebo já nevím, co by ho tak bavilo víc…
http://barhigh.cz/…kurz-barman/ (Já dávala manželovi před pár lety poukaz na základní kurz, ale to jen tak ze záliby.)
Neporadím, ale to je věc, kterou musí rozlousknout sám. Jsi skvělá, že ho podporuješ a přeji ať se to vyresi a jsi spokojená a daří se vám. A teď si pusť pěknou pohádku nebo koledy a netrap se ![]()
Tak on asi taky ví, že teď není úplně nejvhodnější čas ke změně zaměstnání, tak to možná proto neřeší, ne? Jestli to tam v té práci vydržel 3 roky, tak třeba ještě rok, dva by to tam vydržel, než budete mít dítko trochu odrostlejší. Pak se mu ta nová kariéra bude rozjíždět radostněji a víc v klidu, když se mu nebude neustále vtírat myšlenka, že jste všichni tři závislí na jeho příjmu…
@MiraMoo Můžeš mu pomoc sepsat životopis…třeba, když to uvidí černé na bílém, uvědomí si, že je skutečně dobrý…on se bojí udělat ten první krok. Tak s tím mu můžeš pomoc. Rozeslat životopisy do zajímavých hotelů a restaurací, poptat se jeho přátel z oboru (určitě nějaké má) jestli nevědí o dobrém místě. Jeho nezměníš, to je povaha…
Jinak já učím ve školce, 18 let…příští rok mi bude 40let. Mám před sebou ještě 25 let…To je HROZNÁ představa…
Zvládat 28 dětí od 2 a půl let…v 60…65 letech??? Se půjdu zastřelit…
Nevim kde žijete ale tady u nás je po takových lidech velká „poptávka“ na místa provozních a recepčních. Zvlášť je li zdatný v cizích jazycích a je li to muž tím spíš, co si budem nalhávat ti jsou časově flexibilnější že.
Ahoj, mám podobnou zkušenost. U mého to bylo tak, že to muselo vybublat - vybuchnout, a pak odešel. A stejná situace (dítě) ho donutilo si najít rychle práci, lepší a je spokojenější. Dodnes si někdy vzpomenu, jak mi chodil dom téměř denně vytočený a vykládal mi o tom a jak jsem to nechtěla slyšet(poslouchat),pač mě to stresilo a bylo mi ho líto. Nejlepší pomoc je, říci nahlas podpořím tě at se rozhodneš jakkoli…Držím palce at to dopadne ![]()
@MiraMoo Měli jsme to úplně stejně (s tím, že manžel je teda VŠ a jazyků umí šest, ale je to k ničemu, když neví, co by chtěl dělat) a problém jsme vyřešili (resp. odložili na neurčito) tak, že je manžel na rodičovské. Je nám oběma líp ![]()
@MiraMoo
Asi tak si začne stezovat nebo tak, tak bych to brala jako misto k diskuzi. Zeptat se ho proc ho to nebavi, zda by nechtel zkusit neco jineho pripadne co by ho lakalo vic.
Sice ted neni idealni doba, ale snad mate neco nasetrene ne?
My čekali dvojčata, manžel byl v práci těžce nespokojený… Začal při práci dodělávat školu a nakonec změnil i zaměstnání. 100% změna k lepšímu.
@MiraMoo jako bych to psala ja. Manzel take pracuje uz nekolik let v rakousku jako kuchar. Kazdou noc se vraci unaveny a jen nadava na praci. Uplne je z te prace KO.Jede kolem deste do prace a vraci se vecer kolem 23 hod. a to 5 dni v tydnu. Penize krasne ale absolutne si ho neuzijem.Mame spolu dve deti.
Jo a umi lip nemecky jak cesky a uz je tam 5 let. Kolegove mu rikaji co tam jeste dela.
Z prispevku neni uplne jasny, jestli mu vadi tohle konkretni zamestnani u toho podniku, nebo proste jeho profese.
V prvnim pripade je snadny reseni. Ve druhem to je o dost tezsi, pokud ma skoro 40 a cely zivot nic jineho nedelal(jazyky to vubec nezachrani, pokud je neumi na nejaky profi prekladatelsky urovni), tak tezko muze zacit v necem novem jen tak, resp. muze ale zacatky jsou tezky a nesezene dobre placenou praci bez praxe. ![]()
Jinak si myslim, ze takhle to ma plno lidi, ze remca na svou praci, ale do zmeny se nevrhnou protoze proste vedi, ze to neni jen tak. A jeste kdyz maj zavazky tak je to o to horsi, svobodny bez decek to ma v pohode, sebe vzdycky nejak uzivi. ![]()
Holky vsem moc dekuji za reakce!!! Vadi mu celkove prace v gastro sluzbach-takze kuchar, barman, provozni atd uz nee. Jenze ano, skoro ve 40letech ZACINAT je strasne tezky
. Ale uz ho to silne nebavi a samozrejme by byl rad za praci s lepsi prac. dobou. Rano v 7h odjizdi a po 23h je doma. 4dny v tydnu vc vikendu.
Jenze nevi, co delat a popravde…ani ja ne:(( a ono nejde za druhyho nejak „vymyslet“ co ma delat za praci
A kdyz uz nas tim hodne premyslim, stejne me jedine napada obch. manager. Mozna kdyby si dodelal skolu.. ![]()
Nasetreno mame dost, ale…nerada bych zila z uspor, no;(.
Je to tezke…je mi ho lito
ve svem oboru je vazne machr, procestoval svet, pracoval na uzasnych mistech a v tom co dela ma uspech…jenze po tolika letech uz toho ma plne zuby a precejenom ta pracovni doba je hrozna. Nema cas na nas/natoz na sve konicky a na sebe…jenze moc dobre vi, ze vpodstate jinde nema az tak moc co nabidnout/nema praxi
@MiraMoo Pokud je opravdu tak dobrý v tom oboru, nemohl by si otevřít nějakou svoji restauraci, nebo nějakou provozovnu? ![]()