Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
ja tedy nevim, ale my s manzelem nerozlisujeme, moje a jeho, ja bych to nepodepsala, co se nabyde v manzelstvi, tak je spolecne. Ja bych mozna treba zkusila navrhnou, aby tedy pulka domu byla psana na nej a pulka na deti.
Jen poznámku: to, co získá manžel z prodeje své vlastní nemovitosti, je skutečně jen jeho, ale pokud bude „splácet on“ ze svých příjmů, které má během manželství, tak to jsou vaše společné příjmy a ne pouze jeho, tedy pokud nemáte nějakou jinou smlouvu. Takže tak.
To by bylo fakt dobré, kdyby příjmy manžela z práce byly jen jeho a žena na mateřské, která se stará o děti, neměla nic ![]()
Předpokládám, že manžel měl tu první nemovitost napsanou na sebe ještě před uzavřením manželství a v katastru je jako výlučný vlastník. Pokud by kupoval novou nemovitost, tak už manželskou smlouvu (resp. předmanželskou smlouvu) uzavřít nemůžete, protože jste manželé. Můžete, ale tuto nemovitost vyjmout ze společného jmění manželů, což se dělá u notáře a stojí to pár tisic. Pokud do toho ovšem chce investovat i vaše společné peníze, tak si budete muset rozdělit i příjmy a on ti de facto bude muset přispívat na domácnost atd. A z těch peněz co mu zbude může investovat dům. Pokud tam budeš ty cokoliv kupovat, tak si od všeho schovávej účtenku - pokud on myslí na zadní kolečka, tak ty se „bohužel“ musíš chovat stejně. Mě by to asi dost štvalo, ale každý je jiný. Já osobně bych mu navrhla ať si polovinu napíše na sebe a druhou na děti, tak bys měla jistotu, že vás jednoho dne nevyhodí jen tak bez ničeho.
Hodně štěstí
Bubina
Nebo 1/4 na tebe…
mám to tady podobný a je to moc „príma“ ![]()
Ono když už takhle myslí do budoucna, tak to člověk ví,na čem je
.
Já jsem investovala společné peníze do bydlení,které je napsáno částečně na manžela a zbytek jeho rodiny a teď už vím, že se v případě rozvodu můžu odstěhovat max. s igelitkou.
Bohužel hádky se vyskytnou jedna dvě a potom jsi ve velmi nerovné pozici.
Nepodepsala bych to ani nahodou! To si mas pripadat jako nicka, ktera díky jeho (nedejboze docasne) velkorysosti muze milostive bydlet v JEHO dome? Jestli chtel jet jen sam na sebe, nemel se zenit - manzelstvi ma svuj smysl prave v tom „my“, to uz si z obradu nepamatuje??
ahoj,
vzdyt jste manzelé..nemá svuj prijem, ale je to vas příjem dohromady. V prvé rade bych myslela na sve deti, kdyz se rozvedete, kam s detmi pujdes? nebudes mit ani korunu. Nic bych mu nepodepsala, a jeste bych ho servala za to, jak tohle po tobe vubec muze chtit. Je jasne, ze nemovist, kterou mel pred manzelstvim , jen jen jeho, a jestli ji proda a bude z ni castecne financovat novy dum, tak ta cast, kterou tim zaplati je skutecne jeho, ale to co budete financovat hypotekou, jde napul. Musis brat ohled na sebe a na deti!!misa
Ja bych to teda taky nepodepsala, namisto toho bych zasla za danovym poradcem (mozna by stacilo zavolat na urad prace, tam ti urcite taky zhruba reknou, kdo kolik vydelava) a nechala si spocitat, co by manzel mesicne platil za: kucharku, uklizecku, hospodyni, vychovatelku, psycholozku a prostitutku. To vsechno secist, a pak mu to vyuctovat. Nezapomen na prescasy. Pokud ti to bude mesicne platit, tak mu tu smlouvu podepis. Ale chtej to taky pisemne.
Jana
Celkem pochybuji, že můžete uzavřít manželskou smlouvu v době trvání manželstv (viz například zde: http://www.tiscali.cz/….761136.html).í, .
Každopádně bych se na tvém místě obrátil na právníka a probral to s ním.
Celkem rozumné řešení navrhuje Bubina. Když uvádí jako důvod koupi nového domu děti, rozhodně bych nechal část domu rovnou napsat na prcky, abys jednou neskončila s prckama u rodičů…
Já ho chápu, že si chce chránit svůj majetek (dům nabytý před začátkem manželství), ale jím navrhovaný způsob se mi nelíbí, protože je výhodný jen pro něj. Jistě to jde vyřešit i jinak.
Všem moc děkuji za příspěvky, hodně mi pomohlo přečíst si názor dalších lidí a myslím, že se dohodneme na řešení 1/2 manžel a 1/2 děti. ![]()
Ahoj, myslím velmi přesně to popsala Bubina. Já jen dodám (snad si pamatuji dobře výklad kamaráda právníka), že má-li někdo finanční prostředky z nemovitosti (či něčeho jiného), které jsou prokazatelně jeho a ne součástí společného jmění, pak i v případě investice do společného mu ta část náleží. Došlo-li by na rozvod, pak i v případě, že dům bude na oba, musela bys mu vyplatit tu část, kterou do toho investoval ze svých prostředků. Katrin.
Kdyz mu chcete vyuctovat za: kucharku, uklizecku, hospodyni, vychovatelku, psycholozku a prostitutku. To vsechno secist, kouknete se predtim do zrcadla a zvazte, zda nehrozi nebezpeci, ze byste Vy musela platit za odvedeny sex vasemu ex. Dale take za sluzby v domacnosti, opravy, taxikareni, psychologa a vychovatele, to vse v rezimu 24 h/ den. Nezapomente ani vy na prescas
Damy, kdyz ctu nektere nazory, tak se nedivim, ze je 50% manzelstvi rozvedenych. Chybi vam uznani. A uprime, pokud se chlap pred manzelkou sichruje, tak mu k tomu asi zavdala nejaky duvod. Asi by neskodilo se nad tim zamyslet. Mozna, ze pomalinku dochazi k tomu, ze chlapy prestavaji byt pitomci, ktery po celozivotni drine pri rozvodu prijdou i o posledni trenky. To je evoluce. Kazdopadne pred podpisem kazde takove smlouvy doporucuji obratit se na pravnika. A to obema stranam. On by take mohl byt vas manzel prekvapen, co se bude dit po pripadnem rozvodu i na vzdory uzavrene smlouve.
@obycejny_chlap píše:
Damy, kdyz ctu nektere nazory, tak se nedivim, ze je 50% manzelstvi rozvedenych. Chybi vam uznani. A uprime, pokud se chlap pred manzelkou sichruje, tak mu k tomu asi zavdala nejaky duvod. Asi by neskodilo se nad tim zamyslet. Mozna, ze pomalinku dochazi k tomu, ze chlapy prestavaji byt pitomci, ktery po celozivotni drine pri rozvodu prijdou i o posledni trenky. To je evoluce. Kazdopadne pred podpisem kazde takove smlouvy doporucuji obratit se na pravnika. A to obema stranam. On by take mohl byt vas manzel prekvapen, co se bude dit po pripadnem rozvodu i na vzdory uzavrene smlouve.
hele já nejsem nejaká bestiatlní kalkulačka, ale ona starost o domácnost taky není moc velká pohoda a o deti jakbysmet… spíše bych byla radeji kdyby to muj partner napsal na společné dítě… to je takový kompromis…(nejsem v teto situaci)
Nepodepisovala bych to. Férově to nastavit jde, ale pak je třeba domluvit se, že vše bude každej na sebe a péče o děti, dům apod půl na půl. Takový žití mi pak přijde lehce kokotský, žijí vedle sebe a ne spolu.
S manželem jsme se vzali před rokem, on měl ve svém majetku nemovitost, kde nyní žijeme. Před časem se rozhodnul koupit k bydlení jiný a v podstatě jednou tak drahý dům se zahradou a jinými výhodami, hlavně kvůli dětem. Dnes mi sdělil, že chce sepsat manželskou smlouvu a nový dům napsat pouze na sebe, protože část nového domu se má financovat z prodeje současného ( tedy jeho ) bydlení a zbytek hypotékou, kterou bude splácet on. Já jsem nyní na mateřské dovolené a tedy v podstatě bez příjmu… Nevím, jak to vyřešit, protože takto pro mě nevýhodnou smlouvu podepsat nechci, ale pokud smlouvu nepodepíšu, bude asi konec pohodových dnů.
Nebyl jste někdo v podobné situaci ???? Děkuji za příspěvky