Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
No, já jsem si taky prošla rozvodem, ve vztahu na pohled dokonalém, kde jsme spolu dokonce i jezdili na dovolené, na výlety, vše dělali spolu s dítětem a bývalým, ale 2 roky jsme měli brutální krizi, bývalý manžel s tím 2 roky nic nedělal, problém byl na jeho straně, mi ničil život a našemu dítěti taky a trvalo mi opravdu 2 roky odejít a rozvést se, než jsem si to srovnala v hlavě… Není to jednoduché, říkáš si, co na to řekne okolí, budu za hajzla i když jsem nešťastný, co na to řeknou děti, neuvidím své děti často, co když mě děti nebudou mít rády atd… je to proces a podle mě to fakt normálním lidem, co trochu uvažují, trvá delší dobu… Nedovedu si představit se tehdy sebrat, i když jsem byla zralá už na psychiatrii a ze dne na den říct, je mi jedno co manžel, je mi jedno co děti, já a moje štěstí, pálím mosty… Takže věřím, že většina lidí nad tím dlouho přemýšlí a taky třeba doufají, že se možná něco změní atd… těžko říct. Proto já nikoho nesoudím, sama jsem si prošla 2 letým velmi těžkým rozhodováním.
A zkoušela si se manžela zeptat, jak si to tedy představuje dál? Jestli si tedy budete každý hledat někoho jiného, když k tobě nic necítí? Já bych na něj zatlačila stylem, když ke mě nic necítíš, tak leda rozvod, jak to bude s majetkem, dětma, kdy podáme žádost… kdy to řekneme dětem (i kdybys to nemyslela vážně). Zjistíš, jaké má postoje, co od toho čekat, hlavně bych byla sebevědomá a dala mu najevo že tohle tolerovat nebudu a že se postaráš i bez něj… Jinak pak taky můžeš žít v tomhle x let a mu třeba přijde, že jsi v pohodě… že to nějak dáváte… Ale samozřejmě každý má svůj postup a jak a co by udělal…
Proč by přiznával milenku? Jen by bylo doma dusno a on by byl za toho, kdo rozbil rodinu. Nechává to vyhnít a čeká až tě to přestane bavit a rozsekneš to. Navíc je denně v kontaktu s dětma.
Osamostatni se a odejdi od něj. Pokud necítíš lásku, je zbytečné se s ním trápit. Určitě najdeš někoho, kdo tě bude vroucně milovat.
Ja bohuzel odejít nezvládnu. Z ekonomické stránky věci. A nechci opouštět náš dům ale sama ho neutahnu. Myslím že jeho to taky nebaví ale není ten typ který by to rozhodl a byl za toho špatného. Když se o tom bavíme, oba víme že to nefunguje ale nic dál se neděje. A já odejít zatím nemohu. Jen mě to sžírá a kdoví jak dlouho se tohle dá vydržet…
Tak měla by ses na to připravit, co budeš dělat například když ti zítra manžel řekne, že se chce okamžitě rozvést? Barák by šel stejně prodat, když ho nezvládneš utáhnout… Nemůžeš přeci nikoho nutit s tebou bydlet, když on nechce, protože ty třeba nemovitost neutáhneš atd… Nemyslím to zle, ale víš, že máte krizi, víš, že hrozí rochod / rozvod, ale nechceš nic dělat… To je špatně, měla by sis aspoň promyslet, co bys potenciálně dělala, jak by ses zařídila, kam bys šla, jak bys chtěla řešit děti… Nemusí se nic stát a třeba spolu budete navždy, ale já bych nemohla být v takové riskantní vyhrocené situaci, která je nestabilní a nevědět, co se svým životem. Pokud se něco semele, budeš pak strašně překvapená, že nemáš žádné plány. Byť jen potenciální…
Já myslím, že vyhořelý může být.
A ty místo, aby jsi mu od té jeho pomyslné káry ulevila, tak mu na na házíš další a další starosti.
PS: muž sice očekává, že mu žena bude oporou, ale rozumově ví, že chlap, který fyzicky nebo psychicky už nemůže (je vyhořelý) bude záhy opuštěn. V dalším vztahu už si tu pomyslnou káru nikdy nenechá tak naložit.
Pokud to spolu neřešíme a nebavíme se o tom tak myslím že on s tím sám jen tak nepřijde. Prostě si tím propolouva… Nic se neřeší. Dokonce spolu jezdíme i normálně na dovolený a po kamarádech jakoby se nechumelilo. Ale vím že ten vztah je o ničem…
Tak v tom případě buď budeš hrát jeho hru nebo s tím budeš muset začít něco dělat - řešit. Jakkoliv (nemusí to být hned rozvod). Jinak se nic nezmění. Bohužel.
No a máš jaký výhled, že se tvoje situace ekonomicky zlepší?
Tvůj kámoš manželce neřekl, že má milenku? Proč?
Jak dlouho se to dá vydržet netuším. Jsem v něčem podobném a plácám se v tom. Vloni jsem navrhovala rozvod, ale manžel mě ukecal. Že to bude lepší, apod. No neni. Vis co je ale nejhorší? Kdyby byl manžel alkoholik, násilník, gambler či bral drogy, byla bych uz rozvedena. Ale on se normálně stará o rodinu, jen jsme se odcizili. Postupně. Hodně jsem přemýšlela proč? Jediné co mě napadá je, že kdykoliv jsem mu řekla, že mi na jeho chování vadí, začal mi dělat scény, jaký je chudák nebo, že je dospělý a nikdo mu nebude říkat co má a nemá dělat. No a i přesto, že jsemmu řekla, že tyto odpovědi mají u mě velký vliv na intimitu s nim (včetně sexu), tak nic nezměnil. No a já se začala stahovat. A nyní se točíme už jen u frekvence sexu. A když mi řekl kritiku on, vždy to bylo v pořádku a ja to mela změnit. ![]()
Na navržení rozvodu znovu sbírám odvahu. ![]()
No aspoň se točité kolem frekvence sexu, ale se mnou uz spat vyloženě nechce. Prý ho nepřitahuju
ale chápu tě…
Tak to že ho nepřitahuješ musí mít důvod. My chlapi jsme v tomhle strašně jednoduchý. Když zjistíš proč ho nepřitahuješ, popř. kdy a proč se to vytratilo tak máš vyřešeno… ale musíš tak udělat rychle než si tu milenku najde, pokud ji teda nemá.
Pardon vyhořený