Marmeláda - gelfix a stévie místo cukru

11
20.7.21 15:52

Marmelada - gelfix - stevie misto cukru

Pujde mi udelat marmelada z Gelfixu (3:1) se stevii misto s cukrem? I normalne davam cukr v pomeru 3:0,5 nebo jeste mene, ale s jinym sladidlem jsem jeste nezkousela, tak jestli to zhoustne. Diky

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53772
20.7.21 16:14

Ten cukr je konzervant. Když ho tam dáš míň, může se to začít snáz kazit, když tam nedáš žádný… krom toho stévie má dost výraznou (pa)chuť, takže jenom s ní marmeládu bych asi nechtěla. Existují nějaké zavařovací cukry, kde je část cukru nahrazená stévií. Pak jsou recepty zcela bez cukru (když je v ovoci dost pektinu, želíruje to přirozeně samo), ale bude to chtít perfektně dodržet postup, všecko dokonale vyvařit a dát si pozor na kontaminaci.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
136
20.7.21 18:58

Cukr je konzervant a navíc zahušťovadlo. Já dávám cukru tak třetinovou dávku a aby marmeláda úplně netekla, musím dát právě alespoň 3× více Gelfixu, než je v návodu.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
11
20.7.21 20:38

Nakonec jsme udelali klasickou kombinaci, ale v „nasich“ pomerech. Skoro 2 kg merunek (sladke, padane),1,5 gelfixu 3:1 (vic jsme nemeli) a 250 g cukru. Ztuhla paradne, ani nebyl potreba citron. Experimenty se stevii si necham na priste. Diky moc

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat