Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Pujde mi udelat marmelada z Gelfixu (3:1) se stevii misto s cukrem? I normalne davam cukr v pomeru 3:0,5 nebo jeste mene, ale s jinym sladidlem jsem jeste nezkousela, tak jestli to zhoustne. Diky
Ten cukr je konzervant. Když ho tam dáš míň, může se to začít snáz kazit, když tam nedáš žádný… krom toho stévie má dost výraznou (pa)chuť, takže jenom s ní marmeládu bych asi nechtěla. Existují nějaké zavařovací cukry, kde je část cukru nahrazená stévií. Pak jsou recepty zcela bez cukru (když je v ovoci dost pektinu, želíruje to přirozeně samo), ale bude to chtít perfektně dodržet postup, všecko dokonale vyvařit a dát si pozor na kontaminaci.
Cukr je konzervant a navíc zahušťovadlo. Já dávám cukru tak třetinovou dávku a aby marmeláda úplně netekla, musím dát právě alespoň 3× více Gelfixu, než je v návodu.
Nakonec jsme udelali klasickou kombinaci, ale v „nasich“ pomerech. Skoro 2 kg merunek (sladke, padane),1,5 gelfixu 3:1 (vic jsme nemeli) a 250 g cukru. Ztuhla paradne, ani nebyl potreba citron. Experimenty se stevii si necham na priste. Diky moc