Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
AHoj holky - přehoupávám se pomalu do 35.týdne těhu a tak začínám zvažovat vše co může usnadnit porod.
Kdo máte zkušenosti s masáží hráze, maliníkem a lněným semínkem?? Hlavně mi jde o to jak jste zvládaly samy masáž
protože manžela k tomu nedokopu
a jak připravit to lněné semínko. Čajík jsem už v lékárně koupila. A kdy s tím vlastně začít - všude se píše něco jiného.
A CO HOMEOPATIKA???? Něco jsem četla - míním se na to zeptat i mé dr. co se homeopatiky zabývá (poprosím ji aby mi něco napsala) ale zkoušely jste ????
Moc díky všem ![]()
ahoj tak v mé chytré knížce je napsáno - masáž hráze od 34tt, maliník a lněné semínko od 36-37tt.
Masáž hráze zvládám sama, ono to není zpočátku nic moc příjemného a jen já sama vím dobře kde a jak přitlačit, takže bych k tomu manžela ani nepouštěla. Hráz jsem si minule masírovala taky a při porodu jsem se jen malinko natrhla a velmi rychle a bez následků se to zhojilo, takže nějaký efekt to mělo.
Lněné semínko - no mám koupené stejně jako minule, ale stejně jako minule se k jeho užívání nemůžu dokopat. Píšou rozemlít lžičku a tu buď sníst tak, nebo šupnout do čaje (udělá se takový sliz) či do jogurtu.
Maliníku 2-4hrnky denně (no vzpomenu si tak na jeden
)
S homeopatiky - nejlépe je zeptat se přímo homeopata, „ušil“ by ti nějaké na tělo. JInak s homeo mám dobré zkušenosti, ale v souvislosti s přípravou na porod a porodem samotným jsem je nezkoušela (u mě ani nebylo třeba , měla jsem porod takovou rychlovku, že jsem byla ráda že jsme to stihli do porodnice)
Klaris
Ahoj,
s masáží, maliníkem i lněným semínkem mám dobrou zkušenost a určitě do toho půjdu zas. Maliník jsem pila cca od 35 tt každé ráno jeden hrnek, k tomu pokousala lžíci lněných semínek (pomlít mi na mém mixéru nešly, tak jsem je drtila v zubech). Nic exkluzivního, ale stálo to za to. Masáž jsem dělala cca od 36 tt nepravidelně s olejíčkem od Weledy sama, nějak si u toho manžela představit nemím
Nastřižená jsem sice byla, ale hned po porodu jsem seděla bez větších bolestí a přesně za týden už jsem o ničem nevěděla. U porodu jsem byla během hodiny otevřená ze 2 cm na 9 cm a malý vyklouzl ven na 2 zatlačení, takže věřím, že všechny pomůcky zabraly. Při dalších těhotenství chci vyzkoušet taky homeopatika a taky pak na podporu laktace, s tím jsem měla problémy
Martina a Filip - 2 roky
Malinik jsem pila asi od 34 tt, myslim 1 - 2 hrnky denne. Lnene seminko jsem nejedla a masaz hraze jsem zkusila jednou a pro neprijemne pocity vice neopakovala. Pri porodu jsem byla za dve hodiny od zacatku kontrakci otevrena na 8 cm a Helenka se narodila za dalsi 2 hodiny. Z toho jsem asi hodinu tlacila, ale problem byl v tom, ze ona byla pomerne velka na me uzke porodni cesty. Nastrihu jsem se nevyhla, nicmene by mi asi ani masaz hraze nepomohla, protoze jsem mela nastrih opravdu obrovsky. Sedela jsem ale skoro okamzite, mozna taky proto, ze snasim bolest docela v pohode a nejak mi to moc netrapilo, ze mi nekde boli. Nevim, jestli malinik pomohl, my mame rychle porody v rodine, takze jako prvorodicka jsem sveho dr., ktery mi predpovidal 10 - 12 hodin, opravdu prekvapila ![]()
Jinak s hojenim, zatahovanim delohy, kojenim atd. jsem zadne vetsi problemy nemela.
Homeo jsem k porodu ani priprave nezkousela. Ale doporucuji dobreho homeopatika, ktery ti da pripravky primo na miru pro tebe.
Ahojky,
měla jsem homeopatika, cca 3 týdny před termínem porodu. Byly to tyto: ACTEA RACEMOSA 9CH a ARNICA MONTANA 9CH. Jedno balení za 53,–Kč bez předpisu v lékárně (na objednávku do ruhého dne). První jsem brala ráno, druhé večer, obojí půl hodiny před či po jídle (ani si nečistit zuby). Cucají se 3 malé kuličky, neměla by ses jich dotýkat rukou.
Doporučil mi je známý lékař, ale bohužel neúčinkovaly na mě…
Hodně štěstí a zdravé miminko,
Radka
Já mám se vším také skvělou zkušenost. Maliník (asi litr v průběhu dne) a leněné semínko (polévkovou lžíci) jsem pila a jedla od 35. týdne. Masáž hráze mi manžel dělal od 34. týdne pravidelně každý den. Narozdíl od holek si nedokážu moc představit, že bych si ji prováděla sama. Opravdu to není příjemné a kdo z nás by si dobrovolně ubližoval, že? Taky jsem si tam špatně přes břicho dosáhla. Oba porody byly vyloženě hezké a říkala jsem to ihned po nich a ne až se mi to rozleželo. Nástřihu jsem se vždy vyhnula a i spontánnímu poranění… takže jsem se obešla bez šití, parádička.
Klára + Janek 2,5 roku + Markétka 12 týdnů
Holky moc díky … jak tak čtu ty vaše porody tak vám normálně závidím - ono to teĎ vypadá, že to vůbec nic není
já vím - vystály jste si svoje - ale určitě se teda už do něčeho dám - oficiálně jsem dnes začala 35.týden. Tak moc moc díky.
ahoj, ja te asi zklamu. Ja jsem pila malinik (vyluh z listu od 36 tydne), masaze provadel manzel (ja si zase moc neumim predstavit, jak bych to delala sama a navic to bylo prijemny. Chodili jsme spolu na kurzy, kde konkretne masaz hraze porodni asistentka rozebirala dost podrobne (pro chlapy zvlaste). Presto mi vubec nic nepomohlo. Starsi dcera sla Klestema, byla jsem nastrizena az za konecnik, pul roku jsem nemohla poradne sedet a rok jsem si nevychutnala sex. Maldsi syn byl po 12h trapeni z bricha vyrezan (cisar). Ale presto spousta mych kamaradek ma s masazi i malinikem dobre zkusenosti. JA jen muzu poradit, pri velkem nastrizeni je pro dobre hojeni pit kontryhelovy caj a pouzivat sprchovy gel z dubove kury (zabranuje infekci)
Ahoj, maliník je fakt moc dobrý před i po porodu. Slyšla jsem, že celkově zmírňuje krvácení. Lněné semínko jsem sice nebrala, ale při druhém těhotenství bych do toho určitě šla. Hráz mi masíroval manžel, nějak bych se do toho sama nedokopala. Porod byl doocela ok i když jsem se nástřihu nevyhla - úzké porodní cesty
, trochu jsem se natrhla i vevnitř.
Jsem moc ráda, že někdo toto téma otevřel. Přehoupla jsem se do druhé poloviny těhotenství, a tak samozřejmě začínám vyhledávat informace o porodu a jeho usnadnění. Nakoupím si maliník, lněné semínko i olejíček na masáž hráze.
Ještě jsem vyčetla, že pro snadnější zavinování dělohy po porodu se doporučuje pít kontryhelový čaj.
Magda
Ahoj,
tak já jsem týden po porodu, masírovala jsem hráz a pila maliník, ale u porodu mi to bylo k ničemu. První kontrakce začala kolem půlnoci a malý se narodil ve 14:40. I přes masáž hráze mě museli nastřihnout, malý mě hodně potrhal i ve vnitř, takže ono to pak asi záleží až na porodu, jestli to je nebo není dobré, ale za zkoušku určitě nic nedáš.
ahoj, jediné co jsem z toho používala, byl maliník, a to jen občas, když jsem i vzpoměla. Porod trval 4hodiny i když ze začátku předpokládali hodně dlouhý porod. Zničeho nic jsem se velice rychle otevřela a 45minut po otevření byla malá na světě. Byla celkem velká a i přesto jsem nebyla nastřižená, jen pár prasklinek. Ale i po porodu jsem byla v pohi a mohla normálně sedět a pohybovat se.
Závěrem. je to individuální.
Ahoj,
tak já jsem taky poctivě pila, jedla a manžel s chutí masíroval a porod byl dlouhý s dvěma nástřihy a vůbec různými zákroky, kterým jsem se původně chtěla vyhnout. Ale říkám si, že to příště zase zkusím, třeba by to bylo bez ještě horší a nakonec mám taky pocit, že jsem udělala maximu.
Lněné semínko jsem si dávala třeba i do jogurtu
.
Piju maliník, masíruju hráz, ale mám jiný problém: už teď mám hemeroid a bojím se, aby to nějak nekomplikovalo porod. Máte s tím zkušenost?
Dnes jsem začala 35tt - hned zítra letím do lékárny pro Maliník.
Kde seženu lněné semínku, to teda netuším