Zralost čípku a vliv na porod

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Sindarela
4.12.06 16:06

Zralost čípku

Ahojky,
prosím, nějak jsem se zapomněla zeptat doktora, jaký vliv na porod má zralost děložního čípku? A jak rychle zraje? A taky co je ten cervix score? To už jsem se sice ptala, ale jaký je mezi tím rozdíl. Čípek mám nezdralý, ale cervix score skoro 3. Kdo mi poradí? Díky. Sindarela

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1119
4.12.06 16:37

Ahoj
Na CS se vůbec neohlížej. V podstatě by se měl vyšetřovat max. 3× za těhu. Kvůli zavlečení infekce do porodních cest, a to je pak problém. Já zase měla při obou těhu do 40tt CS O. Porodila jsem v poho. Takže hodnota CS vůbec nemusí nic znamenat. Přeji ti pohodové těhotenství, zdravé a krásné miminko. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
4.12.06 18:25

CS určuje zkracování čípku, čím kratší, tím lepší…
Zralost má na porod velký vliv, protože když je zralý-tzn.už jsi třeba na prst otevřená, tak je pravděpodobné, že porod se pěkně rozběhne. Ale když ho máš nezralý a ted by ti třeba rupla voda, asi by trvalo déle, než by ses otevřela. Tak si to myslím já.Ale neboj, já ve středu byla pořád zavřená, ani na prst, pak jsme s manžou párkrát zasexovali, v pátek začaly slabouncí poslíčci a postupně přešly v kontrakce a do por. jsem v neděli dojela na 4 cm:)
 K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
8.12.06 12:25

Je to hodnocení konzistence čípku, směru, naléhající části(plodu)a případné zkrácení čípku. Změny jsou ukazately blížícho se porodu.
Každá z těchto vlastností se hodnotí body 0 - 2. Součet těchto bodů se označuje souhrnně jako Cervix skóre. Vzhledem k tomu, že se posuzuje pět vlastností,jde snadno spočítat, že cervix skóre se pohybuje mezi 0 a 10. Zatím co 0 znamená čípek nepřipravený k porodu, 10 naprosto znamená připravený,ale to nutně nemusí znamenat, že už rodíš, jen se to dá očekávat velmi brzo.
Pokud je vše v pořádku, budete tam mít hodně dlouho pouze nulu - teprve, jak se blíží porod, začne se toto číslo zvětšovat.
V každém týdnu těhotenství je dána určitá kritická hranice, kterou by cervix skóre nemělo překročit.Záleží v kterém si týdnu těhu, do 22týdne by skóre nemělo být větší než 1 bod, ve 26tý 3b., v 29t 4b., v 34 6 bodů v 36 7b. Snad jsem to sepsala srozumitelně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1816
15.12.14 14:17

Holky mám napsáno čípek na falangu, co to pro mě znamená? jsem 40+3tt a oevřená na 2 prsty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
322
15.12.14 20:51

Pokud se nepletu, tak je to delka cipku na jeden dilek prstu, to by melo byt ok. Ale neboj, nekdo je otevreny na nekolik prstu uz nekolik tydnu pred porodem a nekdo se otevira rychle az tesne pred. A to same plati o delce cipku. Ja prenasela a nikde ve zprave jsem se tyhle udaje ani nedocetla, tak to asi kazdy doktor nebo porodnice tolik neresi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nelel12
4.3.21 11:30

Ahojky ženy,
Obnovuji diskuzi, ráda bych věděla vaše zkušenosti a rady, hlavně ze zajímavosti.
Dneska jsem byla u dr, poprvé mi zaznamenal hodnoty do grafu v těhotenské průkazce, já jsem s ním ještě řešila něco jiného a na tohle jsem se už zapomněla zeptat. Na ty body. Každý týden těhotenství, co jsem byla na kontrole vycházely nuly, čípek se nekrátí, neotevírá, ale překvapila mě informace směr čípku, kdy je zaznamenán bod 1, tedy medio serkálně, co to znamená. Víte někdo?
Plus zastaralá hodnota, kterou už 2× zapsal do průkazky zkrátka SF. Víte někdo, co to je za hodnotu? Děkuji všem. :)

• Citovat
  • Upravit
3355
4.3.21 11:57

@Nelel12 pokud si dobre pamatuji ze školy, SF - vzdálenost mezi stydkou sponou a vrcholem dělohy - fundem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nelel12
4.3.21 12:00

@HandulkaK
Tyjo pamatuješ :D určitě, děkuju. Akorát nevím ty hodnoty. Ono se to prý takhle už neměří. Ale můj doktor to poznamenává, jsem ve 26 TT.
A náhodou ten směr čípku nevíš? Co to vůbec značí jako ten směr.. děkuji

• Citovat
  • Upravit
3355
4.3.21 12:03

@Nelel12 jooo tak to už nevím. 🤭
Mě to dr nikdy nezapsal.

A určitě je to směr cipku? Jak to zapsal? Není tam zkratka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
4.3.21 12:06

@Nelel12 je to totiž jedna z hodnot, kterou se pak počítá cervix score.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nelel12
4.3.21 12:19

@HandulkaK
CS=O
Pak je poznamenán ten směr čípku: 1, mediosakrálně. To jako vůbec nevím, co je.
Takhle to mám zapsané :)

• Citovat
  • Upravit
3355
4.3.21 12:26

@Nelel12 tak to bych neřešila. Čípek má v těhotenství různé směry - sakralne/mediosakralne atd… podle toho a podle dalších věci se hodnotí CS - to je 0-10, mas 0, takže v pohodě. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nelel12
4.3.21 12:43

@HandulkaK
Je tak to si moc hodná, já ještě psala vedle, kde holčina taky neví jednu hodnotu a paní mi tam odpověděla, zase co je SF. Takže řešit to nebudu :D nicméně mě ten můj doktor nic neřekne..a krajně mě s tím..se**. Ale tobě mnohokrát děkuji :)))

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí

PureLan 100