Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Miluji linecké od naší mamky a jeden rok se mi zdálo divné, pořád jsem ho zkoumala až mamka řekla, že tam dala místo másla Heru, aby ušetřila. Z másla bylo prostě chutnější, ale sežralo se nakonec tak jako tak ![]()
Taky pecu z Hery. Za prve kvuli cene (kdo by dneska chtel pect z masla za 70 Kc) a za druhe proto, ze z Hery je to testo proste vlacnejsi. I kdyz dneska Hera co neni v akci uz je taky palka…
Mam jedinou podminku, ze to musi projit troubou, syrova Hera je hnus, takze do kremu jedine maslo.
Driv jsem z ni pekla uplne beztrestne, necetla jsem slozeni, ted jsem se koukla, ze obsahuje palmovy tuk, tak mam trosku vycitky, ale rikam si, ze kdyz z ni pecu 20 let a zijem, tak to nesmim tak resit.
Ale kdyby existoval obdobny tuk bez palmace, bylo by to fajn… jen ze sadla jsem zkousela, ale z toho je nam tezko od zaludku, takze to nepraktikuju.
https://www.vimcojim.cz/…0x10699.html
Beru sice ochudili, ale neslapnete s ní vedle. I Stella na pečení je dobrá.
@KackaHracka píše:
Taky pecu z Hery. Za prve kvuli cene (kdo by dneska chtel pect z masla za 70 Kc) a za druhe proto, ze z Hery je to testo proste vlacnejsi. I kdyz dneska Hera co neni v akci uz je taky palka…
Mam jedinou podminku, ze to musi projit troubou, syrova Hera je hnus, takze do kremu jedine maslo.
Driv jsem z ni pekla uplne beztrestne, necetla jsem slozeni, ted jsem se koukla, zeobsahuje palmovy tuk, tak mam trosku vycitky, ale rikam si, ze kdyz z ni pecu 20 let a zijem, tak to nesmim tak resit.Ale kdyby existoval obdobny tuk bez palmace, bylo by to fajn… jen ze sadla jsem zkousela, ale z toho je nam tezko od zaludku, takze to nepraktikuju.
Trochu bizárek
vy žijete a spousty orangutanů a dalších živočichů díky palmáči ne. Ale to je jen takový detailek
Lidi si často pletou zdravotní ne/závadnost a etické hledisko.
I když ty kravky na máslo taky úplně nejšťastněší životy nemají..
@Anca12345 píše:
Proč se tak zatracují rostlinné tuky jako Hera? Všude čtu, jak je na pečení máslo nej a Hera apod. je hnus. Dneska jsem z Hery máslové zkusila upéct bábovku a nepoznám rozdíl. Proč jsou rostlinné tuky horší?
No fuj z Hery pekla tchyna cukrovi a nebylo to k jidlu, ja teda ten rozdil u cukrovi zda je z masla nebo Hery poznam hned.
Peču s oboji nemáme s tím problém to i sníst
například v sobotu jsem neměla ani jedno a chtěla jsem dělat buchtičky s krémem no byla jsem líná jit do obchodu co si budem a místo teho jsem tam dala sadlo a chuťově byli dobrý ![]()
Vždycky peču z másla. Hera a různé podobné hnusy mi nemůžou domů. Četla jsi něco o problematice kácení lesů kvůli olejovým palmám? Jak se kvůli hnusnému tuku kácí pralesy a ubývá zvířat
?
Hera mi nevadí, ale pečení z másla má lepší chuť. S chutí sním cukroví a buchty s tím i tím. ![]()
Rozdíl poznám. Z másla je cukroví lepší. Ještě je úplně nejlepší si vybrat co nejtučnější máslo. Kvůli alergii u syna, ale teď peču dost z Hery a teď i bez vajec. Třeba Vánočka mi chutnala víc než máslová. Z Hery a mandlového mléka byla skvělá. Perníčky jsou z Hery nerozpoznatelné. Teď jsem pekla i bez vajec a úplně super. Nikdo nepoznal rozdíl. Ale u takového toho klasického hodně máslového cukroví to poznám. Máslo je máslo. Na krémy je prý skvělý Alsan. Chci také vyzkoušet až budu péct synovi dort.
@krajta píše:
Vždycky peču z másla. Hera a různé podobné hnusy mi nemůžou domů. Četla jsi něco o problematice kácení lesů kvůli olejovým palmám? Jak se kvůli hnusnému tuku kácí pralesy a ubývá zvířat?
Tohle jsem říkala taky. No teď jsem ráda, že ty náhražky mám. Je teda fakt, že raději používám oleje (řepkový, slunečnicový) a sádlo. Ale na to pečení je to trochu problém. Sádlo mi chuťově vadí v cukroví. Jiná náhražka asi není. Nebo jsem na ni nenarazila. Ještě jsem zkoušela péct z kokosového oleje. Jde to, ale úplná bomba to nebyla.
@krajta píše:
Vždycky peču z másla. Hera a různé podobné hnusy mi nemůžou domů. Četla jsi něco o problematice kácení lesů kvůli olejovým palmám? Jak se kvůli hnusnému tuku kácí pralesy a ubývá zvířat?
A četla jsi něco o tom, jak se mají krávy ve velkochovech, odkud se bere máslíčko
?
Já osobně si myslím, že zdravotní i etické hledisko bude dost podobné u obou. V 90s frčely margaríny, máslo se zaklínalo kvůli cholesterolu nebo nevím čemu… dneska zase máslo frčí a margaríny se prezentují jako hnus.
Já nejím kravské mléko, nejčastějí používám na pečení Alsan S.
Umělé tuky nekupuji, peču jedině z másla. zase na Vánoční pečení tohle nedělám tolik a 1× za rok nebudu šetřit na pečení. To raději péct nebudu a udělám jen vánočku.
@Freeandwild píše:
A četla jsi něco o tom, jak se mají krávy ve velkochovech, odkud se bere máslíčko![]()
?
Já osobně si myslím, že zdravotní i etické hledisko bude dost podobné u obou. V 90s frčely margaríny, máslo se zaklínalo kvůli cholesterolu nebo nevím čemu… dneska zase máslo frčí a margaríny se prezentují jako hnus.
Já nejím kravské mléko, nejčastějí používám na pečení Alsan S.
Souhlasím, já nad tím etickým hlediskem taky přemýšlím, ale máslo mi z toho nevyšlo úplně nejlépe. V Heře je sice palmáč, ale jen částečně… To by to máslo muselo být bio, ale to si zase nemůže dovolit každý… A hledisko zdravotní - transmastných kyselin je v Heře méně než v máslu…Já to beru tak, že pokud toho nekupuju moc (kde to jde používám spíš olej, nebo to kombinuju), tak to zas taková trága není…
Nejhorší mi přijde, když někdo nadělá spoustu kil máslového cukroví, a pak se to po Vánocích vyhazuje…Ono je to zase takový trend a symbol poctivé a kvalitní kuchyně, když se používá jedině máslo…
@Markéta80 píše:
Umělé tuky nekupuji, peču jedině z másla. zase na Vánoční pečení tohle nedělám tolik a 1× za rok nebudu šetřit na pečení. To raději péct nebudu a udělám jen vánočku.
Nemluvím úplně o šetření.. spíš mě zajímaly důvody, proč někteří odmítají rostlinné tuky a upřednostňují máslo.
A rostlinné tuky pro mě nejsou umělé. Co je na tom umělého? ( ptám se, nerýpu)
Já třeba mléko nepiju, volím radši právě rostlinný mlíka, některé mléčné výrobky taky radši kupuju rostlinné..