Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Proč se tak zatracují rostlinné tuky jako Hera? Všude čtu, jak je na pečení máslo nej a Hera apod. je hnus. Dneska jsem z Hery máslové zkusila upéct bábovku a nepoznám rozdíl. Proč jsou rostlinné tuky horší?
Tak mně rozhodně nepřijdou horší, peču z Hery i vánoční cukroví odjakživa. Řekla bych, že chuťově to není vůbec poznat. Každému kdo tak vychvaluje pouze máslo, bych dala ochutnat cukroví upečené z másla a druhé z Hery, jestli by vůbec poznal rozdíl.
Taky nepoznám rozdíl. Jeden rok jsem šla koupit máslo na cukroví, bylo v akci a vyprodané (flop na vesnici
) koupila jsem tedy heru a nestalo se vůbec nic. Od té doby, když potřebuju na pečení maslo, ale je zrovna v obchodě drahé, koupím klidně heru.
Nejsem velká pekařka, ale co mám vyzkoušené, těsta i cukroví jen z masla je tužší než z rostlinného tuku nebo aspoň půl napůl. Pravidelně si pečeme perníčky, děti je milují celoročně. Z másla jsou tuhé, půl napůl hned měkké jak mají být.
Já mám raději Zlatou Hanou, tu kupuji na pečení. Je namíchaná, dražší než Hera, ale levnější než máslo. Krémy jedině z másla.
Používám normálně obojí, většinou to dávám půl napůl. Čistě s máslem mám zkušenost, že je cukroví víc tvrdé a sype se. Když dám Heru, lépe se zpracovává.
@Vojivo píše:
Tak mně rozhodně nepřijdou horší, peču z Hery i vánoční cukroví odjakživa. Řekla bych, že chuťově to není vůbec poznat. Každému kdo tak vychvaluje pouze máslo, bych dala ochutnat cukroví upečené z másla a druhé z Hery, jestli by vůbec poznal rozdíl.
Ale fuj. Jasné ze je poznat rozdíl. Z Héry to ká hnusny ocas. Než cukroví z Hery, radši žádné
Používám normálně obojí, většinou to dávám půl napůl. Čistě s máslem mám zkušenost, že je cukroví víc tvrdé a sype se. Když dám Heru, lépe se zpracovává. @1Pears1 tak už vím důvod, proč jsem je loni měla jak beton
dávala jsem jen máslo.
Sama používám na cukroví máslo. Ale taky si myslím, že na návštěvě houby poznám, jestli je všude v sucharech máslo. Poznala bych, kdyby v krému byla Hera. To jo.
Ale v těch sucharech to taky nepoznám.
@Aduš8 píše:
Používám normálně obojí, většinou to dávám půl napůl. Čistě s máslem mám zkušenost, že je cukroví víc tvrdé a sype se. Když dám Heru, lépe se zpracovává.
Stejnou zkušenost mám i u normálních těst na plech typu Hraběnčiny řezy, sypaná buchta, linecký koláč. Z másla tuhé jak bota, z Hané jemné a rozplývající se ma jazyku ![]()
Ty rostlinné tuky nejsou zlo.
Mám starou kuchařku po babičce, tam jsou zase recepty ze sádla. A píšou, že je těsto taky jemnější než z másla. Podle mě je máslo původně určeno hlavně k přímé konzumaci, jinak je docela na houby.
Vždy peču z másla. Nedávno jsem.ale dělala domácí Marlenku a na tu padnou másla dvě. Tak jsem do těsta dala Heru a do krému máslo a nepoznala já vůbec nic.
Také používám Heru, u těch kořeněných těst to já teda nepoznám. Z másla dělám jen vanilkové rohlíčky…Naopak chlapovi pečené máslo smrdí. Dříve ty ztužené rostlinné tuky obsahovaly hodně škodlivých transmastných kyselin, proto se všude tvrdí, jak jsou nezdravé, ale dnes už jich obsahují méně než je přirozeně obsaženo v másle. Také mám tu zkušenost, že je cukroví s Herou měkčí…s těstem se lépe pracuje…Mně Hera teda vůbec nevadí. ![]()
Moje mamka dělá odjakživa cukroví snherou..tchýně dělá z másla…nepoznám rozdíl…
do krému bych teda taky dala máslo..na chleba si většinou dávám ramu nebo perlu…když není tak i máslo..tam už teda rozdíl poznám ale chutná mi oboji..
Na krém dávám jen máslo, do pečení půl na půl někdy klidně i jenom zlatou Heru. Fuj mi to nepřijde a ostatní si taky nestěžují.
Hera je rostlinný tuk (mj. palmový) + ztužovač (protože rostlinné tuky jsou při pokojové teplotě jinak tekuté, krom kokosového nebo toho palmového). A ztužovač je srágor. Palmový olej je srágor. Proto i Hera je srágor.
Příspěvek upraven 06.11.22 v 22:11