Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojky,
holky prosím poraďte jak na máslový krém aby byl krásně nadýchaný, tuhý a nesrazil se?
Udělám puding ( 1 puding, 1/4 l mléka bez cukru), vychladím ve vodě.
1/2 másla, 1 van. cukr,15 dkg cukru moučka - umíchat vařečkou.
Do másla přidám postupně puding - zašlehám.
Výsledek - hrůza, srazí se, při zdobení stéká
Poměrově to más ok, takže bude klasický problém v nevhodném másle. Jaké používáš máslo? Vím, že třeba po Zlaté haně se mi krém zdrcne vždy. Já používám takové to klasické máslo 82% v stříbrném obalu co maj u nás.
Jinak pokud se ti krém zdrcne, tak je nejlepší to vymychat v páře s trochou dalšího másla. A pak dát aspoň na tři hoďky do lednice vychladit a znova zatuhnout.
Máslo používám klasické, ve stříbrném obale, 82%.
A i když jsem to také už zkoušela vyšlehat v páře, výsledek byl těměř stejný. ![]()
Adriane
nesmutni. Mně se to stává tak nějak na střídačku
se stále stejnými pří:,–(ami. Jednou jsem dělala dva menší dortíky naráz. Jeden krém se srazil, druhý ne
![]()
Takže: pro mě je větší jistota udělat máslový krém z krupicové kaše ![]()
3/4 litru mléka, 3/4 skleničky cukru, 7 lžic krupice - z tohoto připravíme krupicovou kaši.
200 g másla a 120 g rostlinného tuku spolu utřeme do krému, a pak postupně vmícháme krupicovou kaši a šťávu ze dvou citronů.
A víš co je chuťově ještě lepší? „créme patissiere“!!!!!
Jestli se Ti do něj bude chtít, tak zde je recept. Je to francouzský cukrářský krém a kdybych to nemusela namazat mezi dva pláty listového těsta, sním to klidně na posezení z mísy!
6 žloutků
125 g práškového cukru
30 g kukuřičného škrobu
10 g hladké mouky
560 ml mléka
1 vanilkový cukr
15 g másla (z této dávky je 500 g krému)
Žloutky a polovinu připraveného cukru, aby vznikl světlý krém. Do krému přidáme kukuřičný škrob a mouku a dobře promícháme. (mouky je opravdu jen špetička).
Mléko, zbylý cukr a vanilkový cukr vložíme do hrnce. Převaříme a za stálého míchání přelijeme přes žloutkový krém.Za občasného míchání přivedeme k varu. Nejdřív se tvoří žmolky, ale nelekejte se - brzo se rozvaří (stoprocentně!!!! několikrát vyzkoušeno). Povaříme dvě minuty, zamícháme do toho máslo a necháme vychladnout.
je to mňam§§
Nedělám, ale máti přisahá na tenhle recept a suroviny v pokojový teplotě-
•200 g másla •150 g moučkového cukru •2,5 dl mléka •2 čerstvé žloutky •1/2 sáčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
Pudinkový prášek rozmícháme v části mléka. Zbylé mléko přivedeme k varu, přidáme rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny a postupně zašleháme žloutky. Na závěr do směsi po malých částech zašleháme prochladlý pudink. U máslových krémů je velmi důležité, aby všechny pří:,–(y měly stejnou (pokojovou) teplotu jako našlehané máslo, jinak se krém srazí. To samé platí i pro pří:,–(y přidávané do hotového krému. Alkohol nebo různá aromata se přidávají opatrně po kapkách.
Janine: mám pocit že mě by se srazil i tento ![]()
Pitrisek: ten francouzský krém vypadá fakt dobře!A dá se to normálně použít na dort? A co je to za recept, co se maže mezi dvě list. těsta?
Nemůže to srážení souviset s tím, že ty pří:,–(y tam dáš najednou a ne po malých částech? Teda mimo kvality surovin a teplot?
Ne, dávám je po malých částech. Jak poznám že ta teplota je nachlup stejná? Odhadem se zdá
Adriane,
já dělám suroviny stejně jako ty. Jen nepřidávám puding do másla, ale naopak máslo do pudingu. Našlehám to ručním šlehačem. Nebo to teďka dělám v takovém tom ručním mixéru, z toho je ten krém naprosto úžasný. Nevím, jak se té věcičce říká
, je to tenhle:
http://www.elkomplex.cz/eshop/index.php?…
Používám tu větší nádobu s nožem a fakt je z toho ten krém báječný, skvěle nadýchaný a ještě nikdy se mi nesrazil. Jen musím ten krém rozdělit na dvě tři části, protože celý se mi do té nádoby nevleze ![]()
Adriane
ten francouzský krém můžeš dát do žloutkových řezů (= mezi dva pláty listového těsta) nebo do dortíku, ale pozor, je husťoučký a to pořádně ![]()
Neboj se té krupicové kaše! My takhle dělali náplň do dortu odjakživa a nakonec to vyšlo vždy nejlépe…
a ještě jeden TIP!! Pro KAŽDÝ KRÉM.
Pokud se vám to nezdá dost husté, přidejte do toho ztužovač šlehačky! Např. smetafix nebo jakýkoli jiný ztužovač šlehačky.
A ještě poradím jeden, absolutně nejjednodušší krém na světě .
A sice karamelový.
JEDNO SALKO - uvařit v papiňáku půl hodiny, nebo v běžném hrnci 2 hodiny
do toho potom vešlehat jedno celé máslo, a hotovo. A přidat raději ten ztužovač.
Ježiš a necham toho, protože už jak to tady píšu, tak cejtim, jak mi roste špek ![]()
My tam místo krupicové kaše, daváme kaši z hrubé mouky. Zkoušela jsem i ten pudinkový, ale na zdobení mi přijde lepší ten z té kaše, je hutnější a lépe z něj drží ty „stříkanečky“. Pudinkový používám třeba do piškotové rolády.
Magrátka
tterka: a jak děláš krém v té nádobě s nožem? Já mám též robot a do něj nůž ( používám třeba když dělám koktejl, nebo na sekání) Ale jak v něm vyšlehat krém nějak nechápu???
pitrisek: ten krém ze Salka dělá moje mamka do medovníku, ale mě přijde moc sladký a do dortu bych ho asi nedala
Taky mě napadlo nemůže to být pudingem? Minule jsem ho dělala malému na sváču a když vychladl byla z něj voda. Používám ten od DR. Oetker původní receptura, vím že Amilon je nejlepší, ale téměř k nesehnání.
Pak by asi stálo za to vyzkoušet ty kaše
Adriane
já jsem taky kupovala takové nějaké pudinky..... bohužel teď nevím značku, ale byly prostě nejlevnější v obchodě, a ty se mi myslím nesrazily.
doktora Oetkera celkově moc nemusím..... Zdá se mi to všechno řídké, loni jsem dělala džem a strčila jsem tam na zahuštění něco od Oetkera, a efekt nula.
Jojo, ze Salka je to sladký jako cecek
taky že karamelový dortík je pořádně sytý!
Tak přeju ať se pudink nesráží ![]()
Adriane ,
nejdřív ten krém lehce našlehám ručním šlehačem - máslo do pudingu, potom to přendám do nádoby s nožem a našlehám. Jde to dobře a krém je fakt OK ![]()