Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Sem divna?
jsem ve veku kdy moje kamardky rodi jak po masle, vsude svatby. 25let. Mam dlouholeteho pritele, uz bych taky chtela mit miminko. Ale na druhou stranu si rikam, ze miminkem miminko zustane jen chvili. A miminka jsou nejkrasnejsi. Chci mit dite, ale kdyz si predstavim ze za chvili vyroste a budu muset resit takovy ty veci skolka, skola, doktori a vsechno co k tomu patri tak se mi do toho jeste nechce. Znamena to tedy, ze na dite jeste nejsem pripravena? Nebo je to jen ze strachu, ze to treba nezvladnu? Nevim…nemate to nektera taky tak?!?nebo, nemela jste? Nekdy si rikam dite chci, ale kdyz ted vidim ty kamaradky a jejich uz vetsi deti… ![]()
@Renca8 s vlastním dítětem je to jiné ![]()
Miminko je roztomilé, ale větší dítě je parťák, domluvíme se a taky už s ním není tolik práce. Pokud si představuješ, jak budeš mimino převlékat a každý víkend pohlídá babička, tak máš na dítě ještě čas ![]()
Me naopak nikdy netankovala miminka a vzdy jsem se tesila na ty vetsi a rozumnejsi deti
Ale rozhodne by me nenapadlo svadet to na „nejsem jeste na dite pripravena“-proste kazdy ma rad jine obdobi. Navic ty s tim ditetem porostes, dospejes, mnoho te nauci.To,co ti prijde nehezke u starsich deti ted (treba ze se vic vztekaji? Ze maji svuj nazor? Ze nejsou vzdy vonave a ciste?),ti bude pripadat skvele, az to budes zit
I ja si nakonec miminka uzivala.Ted je mi 29 a mam dve super deti 4,5 a 1,5 a nemenila bych ![]()
@Renca8 Ve 25 jsem na dítě neměla ani pomyšlení (a to jsem měla dlouholetého přítele). Ta touha přišla až později (když jsem potkala toho pravého).
Ve 25 už jsem měla dvě děti. Mimina jsou krásná, ale čím je dítě větší, tím je krásnější. A neboj, mateřství nejede z 0 na 100 za dva týdny, přichází to postupně už v průběhu těhotenství, všechno ti pak půjde samo a bude ti to připadat samozřejmé a nebudeš chápat, že jsi do toho nešla už dřív.
@vjerunqa Ale zakladatelka zjevne na dite myslenky ma-nejen proto, ze zaklada diskuze na emiminu, ale sama to i pise, ze si deti preje, jen nechce, aby vyrostly
Takze rady na tema „jsi mlada, uzivej zivota, ja v tvem veku…“ jsou zcela mimo misu. Nekdo o detech premysli poprve s tricitkou na krku, jiny je na ne zraly uz ve dvaceti.
Ale to ti připadá teď
dítě neroste skokove, ale postupně se přidávají dalsi a dalsi prvky dospívání. V tom procesu ti to uz ani nepřijde. Nicméně ja si třeba miminko užívám maximálně. Starší je taky perfektní, ale to kouzlo malého uzliku uz ztratil - a to jsou mu teprve dva roky
Já to mám spíš naopak. S miminkem je celkem nuda, čím je to moje starší a víc toho umí, tím mi to přijde lepší ![]()
V 25 jsem teprve přišla s myšlenkou, že třeba jednou, za dlouho budu dítě třeba i chtít, měla jsem a u některých jedinců stále mám názor, že děti by se měly rodit dospělé. Ten rok jsme se s přítelem po 7 letech vzali. A ani ne rok po svatbě, jsem se já, co by děti nejradši nepouštěla mezi lidi, jednou ráno vzbudila s tím, že dítě chci. Teď mám 15 měsíčního syna a musím říct, že větší je lepší, s miminem není zábava.
Ale třeba kamarádka to má tak, že děti chtěla vždycky, ale její představa končila u sladkého miminka, teď má skoro tříletou cácorku a má dost problémy zvládnout to, že její dcerka má vlastní osobnost a většinu péče přehodila na manžela, ten naštěstí o dcerku rád pečuje, ale doma to kvůli tomu skřípe.
Radu nemám, u mě se mateřský cit probudil ze dne na den. U někoho se probudí pomalu, u někoho vůbec, a někdo ho má od malička. Asi bych si promluvila s partnerem, jaká je jeho představa budoucnosti.
@unuděná Však žádné rady nedávám, jen píšu, jak jsem to měla já. Zakladatelčiny pochybnosti a strachy DLE MNE znamenají, že na dítě připravená není. Dobrý? ![]()
25 je dle me naprosto optimalni vek. A jinak ja byla rada, ze to mimvo rychle vyrostlo v to batole a dal bude rust. Kazde obdobi je v necem horsi a v necem super.
Měla jsem to též obráceně. Radši bych brala človíčka od tři let, miminko je malé, křehké, nereaguje
.Postupně se to mění. To, že nad tím přemýšlíš a máš trochu pochybnosti je správné, znamená to, že nejsi blahovy snílek, ale uvědomuješ si i ostatní věci. Myslím, že je to prostě přirozené.
Ja sem to s detmi nikdy neumela a mela sem strach, jestli to budu umet i s nasim ditetem (ale deti sem vzdy chtela)…
Moje mamka treba na ne zvatlala, ale ja se zmohla pouze na usmev a to byl muj strop…
ale jakmile se mala narodila tak to slo samo…narodila se mi ve 25. Vse to prislo samo ![]()
Ja vubec nechapala, co lide na vetsich detech maji, koncilo to pro me tim miminkem.
![]()
Ted uz mam deti ve skolce a skole a oproti miminkovskemu a batolecimu veku je to zlaty. Da se s nimi uz rozumne promluvit, zahrat si neco, zabavi se samy, nemusim je vsude vlacet s sebou. Jako jo, miminkovske obdobi bylo fajn, ale stacilo, sama pak uvidis, ze se budes chtit v tkm vyvoji posunovat.