Matematická úloha

Napsat příspěvek
Velikost písma:
784
30.12.11 15:44
magratka píše:
320= x + y(x-1)
y je vetsi nez 12 a x > 3 a x a y je cele cislo

y = (320-x)/(x-1)

to je z toho zadani pres google

A vychází to 12 po 28 měsících.

ano, přesně tak to teď spočítal můj (geniální) manžel, takže to asi bude dobře :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
30.12.11 15:44
magratka píše:
320= x + y(x-1)

y = (320-x)/(x-1)

no na tohle jsem taky jednim zpusobem prisla, ale prijde mi tech 28 mesicu k tomu zadani moc :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
30.12.11 15:47

V zadání je, že si každý měsíc „uloží o 1 méně, než má teď“ a ne že si každý měsíc uloží o 1 méně, než má na konci předchozího měsíce - ale asi to tak opravdu bylo myšleno, jen by místo „teď“ byla lepší formulace, že si „každý měsíc uloží o 1 oříšek méně, než má zrovna naspořeno“ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
784
30.12.11 15:48
alsem píše:
magratka píše:
320= x + y(x-1)

y = (320-x)/(x-1)

no na tohle jsem taky jednim zpusobem prisla, ale prijde mi tech 28 mesicu k tomu zadani moc :nevim:

ale splňuje to zadání, je to více než rok a zároveň x3. celé číslo vyšlo i pro y (počet měsíců) 10, ale to zadání nesplňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68930
30.12.11 15:50

Dle mého není přesné zadání, není mi jasné, zda bude každý měsíc ukládat o jeden míň než má teď (tedy na začátku, v tomto okamžiku, pak by každý měsíc ukládal to samé). A nebo zda bude každý měsíc ukládat o jeden míň, než má teď (tedy v tom daném okamžiku, kdy ukládá, v tom konkrétním měsíci, pak by každý měsíc ukládal jiný počet). A dle toho existují dvě řešení, která tu zmiňujete.

Nepropočítávala jsem to, ale tipla bych si, že bratr tam bude proto, že existuje víc jak jedno řešení (např., dejme tomu, v jednom by měl na počátku dva a šetřil tři roky a ve druhém by měl na začátku pět a šetřil rok a půl) a to, že má na začátku víc jak tři, to řešení omezuje. Ale sama o sobě formulace „přes rok měl“ je teda taky extra blbá :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
784
30.12.11 15:56

pak je ještě možnost, že těch 320 oříšků měl bez těch původních, co měl na začátku. potom by ta rovnice byla:
320 = y(x - 1), což by vyšlo, že to spořil 16 měsíců a na začátku měl 21 oříšků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
30.12.11 15:58
Dujana píše:
pak je ještě možnost, že těch 320 oříšků měl bez těch původních, co měl na začátku. potom by ta rovnice byla:
320 = y(x - 1), což by vyšlo, že to spořil 16 měsíců a na začátku měl 21 oříšků.

tam je zase psáno: k nim přidá…takže to asi vylučuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
30.12.11 16:01

A taky je možné, že nebyl Pepa moc na matiku a neuměl si ty své oříšky ani spočítat a tak kdo ví, kolik si nakonec těch oříšků naspořil (a kolik jich mezitím zbaštil) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
30.12.11 16:07

Třeba spoří s bratrem společně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
30.12.11 16:09

a treba mu jich do roka dost zhnilo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
30.12.11 16:27

Co je Pepa za zvíře, že schovává oříšky do nory? :D To by mě zajímalo víc. A ještě, kolik mu jich zbylo jedlejch, protože určitá část byla napadená tím „něčím“ co ten oříšek navrtá a pak tam není nic :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
30.12.11 16:42

byla to nejaka veverka myslim :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1206
30.12.11 16:48

Já to řešila podle toho zadání na netu. To je jasné.

Murka: Pepa alias Ryška je veverka, ale když tak o tom přemýšlím, tak i tohle zadání je napadnutelné, protože veverky snad nemají noru.

Veverčák Ryška má ve své noře ukrytých několik oříšků. Je sice bohatší než
jeho bratr Fifa, který má oříšky jenom tři, ale chtěl by si jich našetřit víc.
Proto se Ryška rozhodl, že po každém měsíci k nim přidá určitý, stejný
počet oříšků, a to přesně o jeden méně, než jich má teď, na začátku. Po
více než roce takto našetří 320 oříšků. Kolik oříšků má Ryška teď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová