Podmínky čerpání mateřské dovolené

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1319
23.9.11 23:07

To ti ta paní na přepážce hned neřekne…ale myslím, že určitě nerozpočítávají 1 plat na 270 dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1247
23.9.11 23:12
Romanetka píše:
To ti ta paní na přepážce hned neřekne…ale myslím, že určitě nerozpočítávají 1 plat na 270 dní.

Mně to takhle bylo řečeno a pak mi to ještě potvrdila známá, co jí to taky tak rozpočítali…
Ale já bych řekla, že tam jde stejně hlavně o tu volbu varianty. Protože stejně mateřskou dostaneš jenom 6 měsíců, navíc pokud mělas 10000, tak ti to výjde podobně jako ten rodičák. My budeme dělat takovej ten převod na otce dítěte a zpátky, takže jsem tu mateřskou už pak ani neřešila, když mi řekli tohle…
Navíc jako učitelka/vychovatelka sehnat práci od července bylo nemožný :mrgreen:
Tak držím palce, aby ti poslali fakt průměr toho jednoho měsíce :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101648
23.9.11 23:17
Kacenka20 píše:
Romanetka píše:
Mně to takhle bylo řečeno a pak mi to ještě potvrdila známá, co jí to taky tak rozpočítali…
Ale já bych řekla, že tam jde stejně hlavně o tu volbu varianty. Protože stejně mateřskou dostaneš jenom 6 měsíců, navíc pokud mělas 10000, tak ti to výjde podobně jako ten rodičák. My budeme dělat takovej ten převod na otce dítěte a zpátky, takže jsem tu mateřskou už pak ani neřešila, když mi řekli tohle…
Navíc jako učitelka/vychovatelka sehnat práci od července bylo nemožný :mrgreen:
Tak držím palce, aby ti poslali fakt průměr toho jednoho měsíce :wink:

Tohle je blbost, jednak se mateřská nepočítá z 270 dní (ty jsou pouze pro vznik nároku) ale z posledních 12 měsíců a pokud je započitatelný příjem (plat) pouze z části období, tak se to dělí pouze tím obdobím, ze kdy plat je (výjimkou je pouze neplacené volno, to může mateřskou snížit). Takže pokud člověk pracoval pouze měsíc, tak se to bude dělit 30 (nebo 31) dny, vznikne denní vyměřovací základ a z něj se spočítá denní dávka mateřské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101648
23.9.11 23:22
Kacenka20 píše:
No pokud bys byla v práci jenom měsíc, tak by ti to ani neuznali. Tam je to prej fakt o výjimce. Já jsem se na to byla ptát v červnu s tím, že bych šla od července pracovat, jenže s termínem v září to už nešlo. A baba na úřadě mi přímo řekla, že i kdybych pracovala 3 měsíce, tak to ani nemá cenu, protože by mi z toho nakonec vylezla taková mateřská, že by to byla třeba půlka rodičáku…

Ale uznali - museli by, je to totiž ze zákona a ten neřeší jestli si zaměstnaná měsíc nebo 6… pouze zda jsi ke dni nástupu zaměstnaná a do 270 dnů po úspěšném ukončení školy.
A druhá informace byla taky chybná (ať už úmyslně nebo omylem), plat ze 3 měsíců se dělí pouze těmi 3 měsíci, takže bys ji měla podle platu úplně stejně jako ten kdo pracoval třeba celý rok.
Prostě tě baba na úřadě připravila o mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1247
23.9.11 23:38
j.a.n.i1 píše:
Kacenka20 píše:
No pokud bys byla v práci jenom měsíc, tak by ti to ani neuznali. Tam je to prej fakt o výjimce. Já jsem se na to byla ptát v červnu s tím, že bych šla od července pracovat, jenže s termínem v září to už nešlo. A baba na úřadě mi přímo řekla, že i kdybych pracovala 3 měsíce, tak to ani nemá cenu, protože by mi z toho nakonec vylezla taková mateřská, že by to byla třeba půlka rodičáku…
Ale uznali - museli by, je to totiž ze zákona a ten neřeší jestli si zaměstnaná měsíc nebo 6… pouze zda jsi ke dni nástupu zaměstnaná a do 270 dnů po úspěšném ukončení školy.
A druhá informace byla taky chybná (ať už úmyslně nebo omylem), plat ze 3 měsíců se dělí pouze těmi 3 měsíci, takže bys ji měla podle platu úplně stejně jako ten kdo pracoval třeba celý rok.
Prostě tě baba na úřadě připravila o mateřskou.

No jak říkám, já už jsem to pak neřešila. I kdybych našla práci, tak určitě ne s takovým platem, aby mi pak vyšla mateřská vyšší než rodičák. Navíc kdo zaměstná holku v 7. měsíci :-) Mně šlo hlavně o to, abych měla 3 letou variantu. A tu můžu mít přes přítele. A taky bych dost možná nestihla ani měsíc odpracovat, protože bych na metřskou nastupovala už od srpna. Takže když mi tohle ta baba řekla, tak jsem se po tom už dál nepídila…

Tak se omouvám, jestli jsem podávala špatný informace, každopádně to byla jenom interpretace toho, co mi bylo sděleno… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí