Podmínky čerpání mateřské dovolené

1
23.9.11 20:02

mateřská

Přítelkyně je čerstvě po maturitě a čeká miminko, které se má narodit cca duben 2012. Od srpna 2011 je zaměstnána na smlouvu. Zajímalo by mě jaké jsou podmínky čerpání mateřské dovolené( doba, výše, atd.)Dále jak to bude vypadat v případě rizikového těhotenství ( bude- li mít nárok na nemocenskou či nikoli). POraďte, děkuji Tibor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11502
23.9.11 20:23

Tak, nárok na mateřskou mít nebude, musí být totiž 270 dní účastníkem nemocenského pojištění za poslední 2 roky (vzhledem k tomu, že je po maturitě, tak toto splníno nemá) do tý doby než nastoupí na mateřskou (nastupuje se 6-8 týdnů před porodem), takže jí to nevyjde. Jinak trvá v délce 28 týdnů, u vícečetného těhotenství 37 týdnů a počítá se 70 % z platu. Jelikož zaměstnaná je, tak v případě rizikového na nemocenskou nárok má, počítá se 60 % z platu, přičemž první 3 dny nedostane vůbec nic a první 3 týdny platí zaměstnavatel.

http://finexpert.e15.cz/…na-materskou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101643
23.9.11 20:34

Nárok mít bude, pokud tu maturitu složila úspěšně, což z tvého příspěvku předpokládám. Se zbytkem má Pettulle pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1392
23.9.11 21:03
j.a.n.i1 píše:
Nárok mít bude, pokud tu maturitu složila úspěšně, což z tvého příspěvku předpokládám. Se zbytkem má Pettulle pravdu.

Na PPM nárok nemá nemá odpracováno podřebných 270 dní ale na neschopenku nárok má ať si jí nechá protáhnout až do šestinedělí a bude si moci zvolit variantu čerpání(záleží jak to bude příští rok) Pettulle má pravdu.úspěšně složená zkouška s tím nemá nic společného :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101643
23.9.11 21:10
Danny841 píše:
j.a.n.i1 píše:
Na PPM nárok nemá nemá odpracováno podřebných 270 dní ale na neschopenku nárok má ať si jí nechá protáhnout až do šestinedělí a bude si moci zvolit variantu čerpání(záleží jak to bude příští rok) Pettulle má pravdu.úspěšně složená zkouška s tím nemá nic společného :mrgreen:

Ale má :-) viz citace ze zákona o nemocenském pojištění.

(4) Do doby účasti na pojištění pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství podle odstavců 2 a 3 se započítává též
a) doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění22), jestliže počátek šestého týdne před očekávaným dnem porodu připadne do období 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia nebo k převzetí dítěte do péče podle odstavce 1 písm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1392
23.9.11 21:18

Ono nejlepší bude zeptat se přímo na sociálním úřadě ať ví přesně co a jak tam by jim měli dát informace co zrovna v daný okamžik platí protože se to neustále mění :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
170
23.9.11 21:30

ono také záleží na tom, kdy tu maturitu složila a tudíž kdy ukončila školu - jestli stihne ochrannou lhůtu, aby se jí započítalo studium do doby pojištění - jak píše j.a.n.i1. pokud stihne nastoupit v ochranné lhůtě na mateřskou dovolenou, tak nárok na PPM má.
podmínkou získání mateřské je také zaměstnání - pokud přítelkyně pracuje až od srpna, tak pravděpodobně stále ve zkušební době a mohou ji vyhodit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1319
23.9.11 22:19

Ted jsem si to vyřizovala, zatím to pro studentky platí, podmínkou je trvající pracovní poměr a ne více než 270 dní od ukončení studia( úspěšného)do začátku nástupu na mateřskou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1247
23.9.11 22:27

Já jsem taky teď maturovala, ale rodím už příští týden, takže na mateřskou jsem nárok rozhodně neměla. Nicméně jsem si to byla zjišťovat na úřadě a bylo mi řečeno, že jestliže jsem úspěšně dokončila školu a stihla bych pracovat ještě třeba několik měsíců, dělá se pak výjimka, že se do těch 270 dnů může dopočítat i doba studia. Tzn., že pokud dokončila školu a od srpna pracuje, tak bude určitě nekolik měsíců pracovat, tím pádem pokud by jí do těch 270 dnů chybělo třeba 30,40, tak jí tam započítají i dobu studia. Pak je jenom otázka, jakej má plat, protože se bude průměrovat celý to období, tím pádem kdyby pracovala jenom pár měsíců a těch pár měsíců by se rozložilo do těch 270 dní, tak z toho vznikne to, že bude mít nárok na nižší částku než je rodičovskej příspěvek. Ale zase bude mít možnost volby varianty.
Tak snad to bylo aspoň trošičku pochopitelný :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1319
23.9.11 22:45
Kacenka20 píše:
Já jsem taky teď maturovala, ale rodím už příští týden, takže na mateřskou jsem nárok rozhodně neměla. Nicméně jsem si to byla zjišťovat na úřadě a bylo mi řečeno, že jestliže jsem úspěšně dokončila školu a stihla bych pracovat ještě třeba několik měsíců, dělá se pak výjimka, že se do těch 270 dnů může dopočítat i doba studia. Tzn., že pokud dokončila školu a od srpna pracuje, tak bude určitě nekolik měsíců pracovat, tím pádem pokud by jí do těch 270 dnů chybělo třeba 30,40, tak jí tam započítají i dobu studia. Pak je jenom otázka, jakej má plat, protože se bude průměrovat celý to období, tím pádem kdyby pracovala jenom pár měsíců a těch pár měsíců by se rozložilo do těch 270 dní, tak z toho vznikne to, že bude mít nárok na nižší částku než je rodičovskej příspěvek. Ale zase bude mít možnost volby varianty.
Tak snad to bylo aspoň trošičku pochopitelný :-D

To si myslím, že je blbost. Mě teda jěště žádná mateřská nepřišla, žádala jsem až v září, ale podle mě se to počítá jen podle dnů, kdy opravdu pracovala, zbytek budou vyloučené dny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1247
23.9.11 22:48
Romanetka píše:
Kacenka20 píše:
Tak snad to bylo aspoň trošičku pochopitelný :-D
To si myslím, že je blbost. Mě teda jěště žádná mateřská nepřišla, žádala jsem až v září, ale podle mě se to počítá jen podle dnů, kdy opravdu pracovala, zbytek budou vyloučené dny…

Nene, řeklo mi to pak víc lidí, že to je takhle. Že se prostě průměruje celých 270 dní. A když z těch 270 dní třeba 2 měsíce bylas ve škole, tak se ten průměr z těch ostatních měsíců rozloží do těch dvou, tím pádem je ten průměr nižší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1319
23.9.11 22:52

Takže podle tebe, pokud budu v práci třeba jen 1 měsíc, tak mi rozdělí jeden plat, třeba 10000,– na 9 měsíčních platů? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1247
23.9.11 22:56
Romanetka píše:
Takže podle tebe, pokud budu v práci třeba jen 1 měsíc, tak mi rozdělí jeden plat, třeba 10000,– na 9 měsíčních platů? :nevim:

No pokud bys byla v práci jenom měsíc, tak by ti to ani neuznali. Tam je to prej fakt o výjimce. Já jsem se na to byla ptát v červnu s tím, že bych šla od července pracovat, jenže s termínem v září to už nešlo. A baba na úřadě mi přímo řekla, že i kdybych pracovala 3 měsíce, tak to ani nemá cenu, protože by mi z toho nakonec vylezla taková mateřská, že by to byla třeba půlka rodičáku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1319
23.9.11 23:03

Tak já jsem pracovala opravdu jen měsíc a něco,v červnu jsem udělala státnice, od 1.7. jsem nastoupila do práce, od poloviny srpna jsem byla do poloviny září na neschopence a pak si zažádala o mateřskou. Žádný problém v tom nebyl, přiložila jsem od zaměstnavatele měsíční výměr za červenec a za srpen( ze kterého se počítali pouze dny, kdy jsem pracovala)a velmi ochotná paní chtěla vidět jěště diplom a normálně mi to vzala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1247
23.9.11 23:04
Romanetka píše:
Tak já jsem pracovala opravdu jen měsíc a něco,v červnu jsem udělala státnice, od 1.7. jsem nastoupila do práce, od poloviny srpna jsem byla do poloviny září na neschopence a pak si zažádala o mateřskou. Žádný problém v tom nebyl, přiložila jsem od zaměstnavatele měsíční výměr za červenec a za srpen( ze kterého se počítali pouze dny, kdy jsem pracovala)a velmi ochotná paní chtěla vidět jěště diplom a normálně mi to vzala…

A řekli ti, kolik dostaneš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital