Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hlásili jste svému zaměstnavateli dopisem jak dlouho budete s dítětem doma.Já jsem doma už 14 měsíců a nic jsem neposílala,stačí jen že to má nahlášené sociálka a zam.jsem to jen řekla osobně.
Ano,mělo by to být písemně,jak dlouho budeš na RD,je divné,že to zaměstnavateli stačilo ústně
Ja jsem tedy nepsala dopis, ale kyz jsem byla predavat kancelar, podepsala jsem papir odkdy dokdy chci byt doma… ![]()
Rozhodne pisemne.Socialka nema s tvou RD v zamestnani co delat…
Barca12345 píše:
Ja jsem tedy nepsala dopis, ale kyz jsem byla predavat kancelar, podepsala jsem papir odkdy dokdy chci byt doma…
Já si taky nepamatuju, že bych něco psala… Leda by mi to dali podepsat a zapomněla jsem
Teď jsme si to řekly s ředitelkou jenom mezi dveřma, že jdu na 3 roky
Ale půjdu řešit mateřskou, tak se radši poptám ![]()
Tak zákoník práce nemluví o tom, že by žádost MUSELA být písemná, takže klidně může být i ústní, když to tak zaměstnavateli stačí. Ovšem na druhou stranu, co je psáno, to se lépe prokazuje při sporu (a případně i dohledává, když se změní mzdové účetní).
Fakticky by se to melo resit az s koncem MD,tedy s nastupem RD(nejlepe navazat na cerpani dovolene po MD).
Angua píše:
Já si taky nepamatuju, že bych něco psala… Leda by mi to dali podepsat a zapomněla jsemTeď jsme si to řekly s ředitelkou jenom mezi dveřma, že jdu na 3 roky
Ale půjdu řešit mateřskou, tak se radši poptám
Sice malý má 14 měsíců.ale raději to pošlu i teď .ať je to tam doložené a já budu klidnější.
kleofas píše:
Sice malý má 14 měsíců.ale raději to pošlu i teď .ať je to tam doložené a já budu klidnější.
Gábííí píše:
Podepsat od kdy do kdy budeš na RD stačí po ukončení MD
Angua píše:
Já si taky nepamatuju, že bych něco psala… Leda by mi to dali podepsat a zapomněla jsemTeď jsme si to řekly s ředitelkou jenom mezi dveřma, že jdu na 3 roky
Ale půjdu řešit mateřskou, tak se radši poptám
No jo, ale já už jsem jednu skončila před 2 lety
Ale nevracím se, navazuju, vědí to, tak jim to je asi fuk
Hlavně, když jsme v kontaktu a drží mi místo
A tu novou teda pořeším důkladněji…
Před nástupem na mateřskou jsem vyplňovala papír, který mi dali v práci a tam bylo kdy chci vybrat dovolenou a jak dlouho budu doma.
Nevím,asi to je na zaměstnavateli,jak si to pořeší,jen vím,že mě bylo řečeno tím mým,že po MD se RD musí podepsat.Každopádně jak říkáš,druhou RD si raději pořeš ![]()
Zas na druhou stranu, když jde člověk na 3 roky, tak podle mě o nic nejde - místo mi musí ty 3 roky držet, problém by byl, kdybych nic neřekla a po 2 letech se cpala zpátky do práce. Nebo oni počítali, že za 3 roky nastoupím a já chtěla být doma 4.
Možná záleží i na velikosti organizace - u nás jsou na RD momentálně 3 lidi (z necelých 30 zaměstnanců) - to si lze i zapamatovat
Kdyby jich bylo na RD 60 a ve firmě pracovalo 600 lidí, tak bych se nedivila, že to písemně chtějí ![]()