Mateřská a OSVČ

613
18.3.24 11:55

Mateřská a OSVČ

Ahoj, potřebuji poradit, jsem OSVČ, ale živnostenský list potřebuji zrušit. Jsem těhotná a 5.9.2024 mám termín porodu. Nastupovat na mateřskou bych chtěla 6 týdnů před porodem, což je 25.7.2024 Jde mi o to, kdy ukončit ten živnosťák, abych měla pořád nárok na mateřskou. nemocenské pojištění si platím už několik let. Mezitím jsem už byla na mateřské to jsem měla nástup 25.11.2019, a rodičák mi končil v květnu 2023.
Trošku se v tom tedy ztrácím a nevím od kdy se mi počítá ta ochranná lhůta 180 dní. jestli od nového roku 1.1.2024 (to bych živnostenský list musela ukončit až od 1.7.2024) nebo to jde i za minulý rok a můžu ho ukončit i dříve? Nemocenské pojištění si platím po celou dobu, při první mateřské i rodičáku jsem živnosťák neměla ani pozastavený, teď ho však potřebuju zrušit úplně a nevím si rady, kdy vlastně, abych nepřišla o nárok na mateřskou.
Vím co se píše na internetu, ale úplně tomu nerozumím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35716
18.3.24 20:21

Zdroj ČSSZ. cz
Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mají nárok na peněžitou pomoc v mateřství, jen pokud si dobrovolně a po určitou dobu platí nemocenské pojištění. OSVČ musí splnit podmínku účasti na nemocenském pojištění osob samostatně výdělečně činných alespoň po dobu 180 dnů v období jednoho roku přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství. Současně musí účast na nemocenském pojištění (ze zaměstnání nebo z podnikání) trvat alespoň 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech přede dnem nástupu na dávku.
Takže ho můžeš jít zrušit klidně zítra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
1.1.26 17:42
@gabriellllla píše: Více

Ahoj, jak to dopadlo u tebe? Řeším teď s partnerkou podobnou situaci.

Porod za cca 36 týdnů, ona OSVČ, platí si nemocenské již rok. Teď si chce OSVČ přerušit a jít na ÚP, protože už pracovat nezvládá.

Bude mít nárok na mateřskou? Je tam ta ochranná lhůta 180 dní i pro OSVČ?

Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital