Mateřská a studium na VŠ

23
6.10.04 09:28

mateřská a studium na VŠ

Ahoj holky,
jsem trochu v nejistotě, tak se na Vás obracím pro pomoc. K prvnímu říjnu jsem přerušila studium na VŠ a na začátku prosince se mi narodí miminko. Volala jsem na sociálku, jak to teď se mnou vlastně bude, jestli si mám sama platit sociální a zdravotní pojištění a jak to pak bude s rodičovským příspěvkem a bylo mi řečeno, že za mě všechno vyřizuje škola a že mi i bude platit finanční příspěvěk, jen si o něj musím zažádat. Funguje to prý jako v zaměstnání, doktor mi vystaví mateřskou a já s tím půjdu do školy a oni mi začnou vyplácet příspěvěk. Ale když jsem se před tím informovala ve škole, tak nic takového neříkali, naopak se tvářili, ža k datu přerušení studia se mnou přestávají mít cokoli společného a vše si mám vyřídit na sociálce v místě bydliště. Tak jsem z toho dost zmatená. Máte někdo s tímto zkušenost? A pokud škola opravdu takové příspěvky vyplácí, kolik to dělá? Budu Vám vděčná za jakoukoli informaci, i třeba za nějaký odkaz, kde bych se o této problematice dozvěděla víc.
Díky a doufám, že se najde nějaká dušička, která zažila stejnou situaci a poradí z vlastní zkušenosti.

Pa Jana 31tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
879
6.10.04 10:54

Ahoj!
Já jsem si tímto prošla před 4 roky a důvěrně to znám.taky jsem si „dovolila“ ve 4 ročníku na VŠ porodit dítě.Já jsem ale studium nepřerušila, jen jsem si rozložila ročník.VBrně na MU to šlo, nějaké zkoušky si nechat na další rok.Pokud jsi na MD máš nárok na mateřskou,měla by |ti ji automaticky 6-8 týdnů před porodem vyplácet sociálka.zaneseš tam jen doklad od lékaře, že jsi nastoupila.Stejně tak za tebe platí zdrav i sociál, jen bych jim raději to písemně oznámila - přerušení studia, příp.nemocenskou a MD.a v půl roce věku dítěte - pokud jsi vdaná, jinak později Ti budou vyplácet rodičovský příspěvek, ať jsi vedená jako student nebo ne.A máš nárok pak i na přídavky na sebe!!!Když jsi student!A na dítě.vše Ti řeknou a zařídí na sociálce.Ale před nastoupením na MD, pokud jsi neměla práci a nejsi na nemocenské nemáš nárok nic. :cry: A měla by jsi jít na úřad práce - aby platili zdrav a sociál. Ahoj Tynda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2619
6.10.04 11:35

Ahojky, ja jsem taky prerusovala kvuli materske studium, i kdyz az to postgradualni. Materska se mi pocitala jen z castecneho uvazku, co jsem mela, stipendium se do ni nezapocitavalo. Takze jestli nemas prijem, mas narok jen na rodicovsky prispevek okolo 3500,–, myslim, ze ti ho zacne socialka vyplacet hned po porodu, pak na pridavek na dite a asi i na sebe (jeste ti nebylo 26? a studujes). Zdravotni za tebe bude platit stat. Ale urcite se na to jeste na socialce preptej. Hodne stesti
 Mata

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
7.9.06 11:02

mateřská dovolená na VŠ

Ahoj,
mám dotaz na dané téma:
dnes mi volala známá, která čeká na podzim miminko a studuje VŠ /nepracuje/. Měla by nastoupit na MD, ale na sociálce jí řekli, že oni jí mateřskou vyplácet nebudou, že to je v kompetenci dané vysoké školy. Nevíte, prosím, někdo jak to tedy skutečně je a co je k tomu potřeba za formuláře apod.?
Díky předem za odpověďi
Bazalka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
9.9.06 16:58

ahoj
tak já jsem studium nepřerušila, ani nerozvolnila, mám jen individuální studijní plán. na sociálce mi řekli, že tím pádem jsem něco jako zaměstnanec, protože student je student a ne nezaměstnaný a proto mi má dávky vyplácet škola. no ale ve škole o tom nikdo nic nevěděl a málem mi vynadali. nakonec mi dali potvrzení o tom, že mi dávky vyplácet nebudou. s tím jsem šla na sociálku a ti mi bez problémů dávky přiznali. mmch, je to až ode dne porodu. ne 6 týdnů předem, jak by bylo, kdybych nastoupila nornální mateřskou.
pa
meluzina
""http://b1.lilypie.com/uNBmp2/.png:http://b1.lilypie.com/uNBmp2/.png

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5618
9.9.06 17:28

Nemam zkusenost s MD, ale kdyz jsem mela prerusenou VS (pobyt v zahranici), prestala jsem ihned byt studentem, tedy platila jsem si sama zdravotni i socialni. Takze pokud jsi prerusila, skola ti opravdu nebude vyplacet dle meho nazoru nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1773
9.9.06 17:45

Ahoj, budu řešit na začátku listopadu to samý. Nevim, kdo mateřskou vyplácí, ale určitě vím, že na mateřskou nemáš nárok, pokud studuješ, prý musim přerušit a (zřejmě sociálka) mi začne vyplácet mateřskou těch 6-8 týdnů před porodem. A když pak hned po porodu se ke studiu znovu přihlásim, budu dostávat automaticky rodičovskou, protože s mateřskou se žádná jiná činnost neslučuje. A když rodič pečující o dítě..... nemá nárok na mateřskou (protože je student), dostává rodičovskou. Což se vyplatí, pokud bude od ledna těch 7,5. Jestli nebude, je pro studentky mateřská i rodičovská těch zhruba 3,5 :?
Jsem zvědavá na další zkušenosti :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1078
10.9.06 11:20

Ahojky,

pokud člověk běhěm třech let před nástupem na mateřskou rodičovskou nepracoval, nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství ale po své okresní správě sociálního zabezpečení žádá dle papíru od gynekologa od 8-6 týdnů před porodem o příspěvěk a je ti vyplácen již rodičovský příspěvek.

Ivulka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
826
11.9.06 12:01

ahojky,
s temi prispevky je to tak, ze pokud neprerusite studium tak materskou nebudete dostavat vubec (skola vam neda ani korunu), ale ode dne porodu vam socialka bude vyplacet rodicak (musite mit vypsane papiry na rodicak + potvrzeni od skoly ze vam zadne penize nevyplaci). pokud byste chteli materskou musite prerusit.
Pokud jste pred tim nepracovaly (nevim presne jak dlouho to musi byt) tak je ta matetrska stejna minimalni (tedy stejna jako rodicak). takze ja to neresila, skolu jsem neprerusovala (asi uz bych se nedokazala vratit a dodelat ji) a prisla jsem „jen“ o ty tydny pred porodem. No a za odmenu mam ukonceny rocnik a chybi mi uz „jen“ posledni rocnik :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ALUSKA22.3
5.1.12 19:10

SOC. A ZDRAV. POJISTENI

DOBRY DEN PRISTI MESIC SE MI NARODI MIMINKO A KVULI TOMU JSEM PRERUSILA STREDNI SKOLU!CHCI SE ZEPTAT KDO MI BUDE PLATIT SOC. A ZDRAV.POJISTENI KDYZ ME NA PRACAK NEVZALI??
V BREZNU MI BUDE 18LET.
A JESTE NA JAKE PENIZE MAM NAROK,PO NAROZENI MIMINKA SE CHCEME S PRITELEM PRESTEHOVAT DO PRONAJMU.
DEKUJI ZA ODPOVED

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.1.16 23:01

Zdravotní pojištění a studium

Dobrý večer, chci se zeptat, pokud má někdo prehled-Jsem momentálně na rodičovské dovolené, ta mi končí příští rok. Letos bych ráda začala studovat VŠ. A ted se ptam-jak je to s pojistenim po te rodicovske dovolene, kdyz budu studovat a je mi nad 26?Omlouvám se za případné chyby, píšu z mob. Prosím o zachování anonymů, o studiu zatím moc lidí neví. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
6499
13.1.16 23:04

Pokud nenastoupíš do práce, můžeš se na pojišťovně nahlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let, bude za tebe stát dál platit zdr. pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.16 23:08

Moc děkuji za odpověď!! :kytka:

• Citovat
  • Upravit
7376
13.1.16 23:13

Pokud ti dite bude chodit n vice nez 4 hodiny denne do skolky, tak musis pojisteni platit sama. Skolu neplatis, pokud studujes poprve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.16 23:23

Studovat budu poprvé. Tak skolkove obdobi bychom nejak zvládli..Ale jak se to tedy bere na Zš, do těch 7 let..?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat