Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@bee.rush ještě malá prosba. Těch 270 dnů je za poslední dva roky?
@žirafka88 píše:
@Svistice Jsem ráda, že jsem se zeptala. Ze všech těch článku jsem to pochopila přesně opačně. Chtěla jsem to jen na 2 roky a pak hurá do práce.
Když bych tedy začala v období těch 4 let pracovat budou mi pak peníze posílat do ukončení toho 4 roku nebo tím ztratím na tyto peníze nárok?
Pníze Ti půjdou do 4 let dítěte za určitých podmínek, i když budeš pracovat. Podmínkou jen je (zjednodušeně řečeno), že dítě do 2 let nestrčíš na celodenní docházku do jeslí/školičky (jedno jestli státní nebo soukromé). Jinak pokud bys znovu otěhotněla během těch 4 let a čekala druhé (aniž bys stihla odpracovat těch 270 dní), tak bys tu částku 220 tisíc nestihla vybrat. Pobírala bys pak ode dne porodu opět RP na 4 roky na nejmladší dítě v rodině.
@Svistice Už v tom mám konečně trochu jasněji. Moc děkuji za rady
@žirafka88 no jo poděkuj státu jak šetří na malých dětech ale ještě ti poradím možná máš nárok na porodný teda jestli váš příjem s přítelem nepřesahuje 2,7nasobek životního minima. nejsem si jistá ale dělá to asi 18tisic.jsem taky těhule a nedávno jsem to vyhledávala. já se můžu jít klouzat když vezmu příjem můj a přítele.
@dagmar.hribek Stát věnuje rodině 220 000 Kč, takže je poměrně štědrý. Nevidím nic špatného na tom, že stanovuje takové podmínky, aby si lidé z dělání dětí nedělali živnost.
Nechci se vkládat do nějaké přestřelky, ale také si myslím, že příspěvek na dítě 220 000 Kč je hodně peněz za to, že můžeš být několik let doma a sama si vychovávat dítě. Zeptejte se matek, který musí dát dítě po pár měsících do jeslí a musí se vrátit do práce..
Fór dne. já jen že znám plno maminek co museli v roce a půl do práce a dítě hlídají babičky. Řeknu například čtyřletou variantu matka s dítětem se má uživit ze 3500kc.Moje mamka má čtyřletou dceru. když malé Elišce byl rok tak ji tragicky umřel otec ten který celou domácnost táhnou a vydělával aby se Eliška měla co nejlíp. takže mamina zůstala sama na nájem jídlo pro ni a pro malou a všechno musela táhnout ze 7600kč. nakonec po dvou měsících musela nafrčet do práce. mimochodem 220tisic je příspěvek pro matku a dítě ne jenom pro dítě. Dítě si v dnešní době může dovolit jen dobře zajištěna rodina když chtějí aby se dítě mělo dobře. vím jak na tom byla mamina jasně ji řekli že se z toho musí uživit ona i dítě tak vím ze to je pro dva lidi málo. zkuste to jeden měsíc žít dva lidi ze 7600kč zaplatit benzin jidlo pleny sunar atd.
@dagmar.hribek No tomu tak trochu neverim, protoze minimalne ma dite narok na sirotci duchod a pokud byli manzele, tak ona na vdovsky…
@j.a.n.i1 píše:
@dagmar.hribek No tomu tak trochu neverim, protoze minimalne ma dite narok na sirotci duchod a pokud byli manzele, tak ona na vdovsky…
no to minimálně, pak je ještě hmotná nouze, příspěvek na bydlení.. těch příspěvků je hodně. Tím to ale nechci zlehčovat, smrt manžela si nedovedu představit.. Bylo to ale spíš myšleno původně tak, že v zahraničí nemají ženy nárok na žádné extra peníze, jen plat po dobu max. půl roku a pak šupajdy do práce. Někde třeba jen po dobu šestinedělí nebo tří měsíců. A pokud není žena zaměstnaná, tak nemá nárok na nic, narozdíl od situace tady. Taky matka automaticky dostane peníze, ať pracovala nebo ne.
Dobry den. Chtela bych se zeptat jak to budu mit s materskou kdyz jsem pracovala ale otehotnela jsem a nastoupila jsem na nemocenskou.Jsem na ni od 6.10 a zmlouva mi skoncila 31.10.mela jsem zmlouvu ukoncenou po roku a pul. Z ceho se mi bude pocitat materska kdyz v dobe kdyz nastoupim na materskou uz nebudu asi v ochrany lhute? Dekuji
@Anonymní píše:
Dobry den. Chtela bych se zeptat jak to budu mit s materskou kdyz jsem pracovala ale otehotnela jsem a nastoupila jsem na nemocenskou.Jsem na ni od 6.10 a zmlouva mi skoncila 31.10.mela jsem zmlouvu ukoncenou po roku a pul. Z ceho se mi bude pocitat materska kdyz v dobe kdyz nastoupim na materskou uz nebudu asi v ochrany lhute? Dekuji
V kolikátem jsi týdnu?
@Anonymní píše:
Ochranna lhuta je 180 kalendarnich dnu, to Ti nevyjde?