Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
Poradite mi prosim jak na odhalseni trvaleho bydliste a prihlaseni na jine adrese??? Vubec nevim kam se mam obratit a co k tomu potrebuju…
Dekuju za rady.. Maty.
Jdeš na městský úřad v novém bydlišti, tam vyplníš žádost, doložíš doklady o tom, že máš nárok na té nové adrese bydlet (nájemní smlouva - ukázat originál, případně souhlas osoby, které byt patří, že se tam můžeš nahlásit - ten člověk tuším musí s tebou na úřad osobně) - úřad si to vykomunikuje s úřadem, kam jsi spadala dosud = že si tě tam odepíšou a na novém místě zaevidují = volební lístky apod. ti pak začnou chodit na adresu novou.
Na novou občanku budeš čekat tak měsíc.
E.
Ahoj,
odhlašovat se nikde nemusíš, to obešlou úřady. Přihlásit se musíš jít na obecní či městský úřad, kam patříš. Vzít si k tomu musíš občanku a doklad, ve kterém je doloženo vlastnictví nemovitosti. Nevím, jak to líp napsat. Např. my jsme po kolaudaci baráčku šli na OÚ, museli jsme mít kolaudační rozhodnutí a výpis z katastru nemovitostí. Jsme s manželem zapsáni jako majitelé oba, takže jsem si to mohla zařizovat sama. Pokud je vlastník nemovitosti někdo jiný, musí ti podepsat souhlas s trvalým pobytem, a to mám dojem musí udělat osobně na matrice. Ale už si ty podrobnosti moc nepamatuji, nejlépe budeš mít zajít se na vše zeptat na úřad. ![]()
Holky,
moc dekuju konecne mam predstavu co a jak…tak jeste jedou diky..
Maty
Zdravím při sobotním večeru,
chtěla bych poradit jakým způsobem přesvědčit manžela ke společnému trvalému bydlišti v našem společném bytě. Bude to dlouhé, ale já to jinak ani neumím.
Pro vysvětlení.
Od r.2008 máme koupený nový byt v jedné nejmenované pražské městské části. Od doby nastěhování jsme zde oba měli shodné trvalé bydliště. Jenže přišel rok 2012 leden a jeho matka dostala obyčejný dopis od nové majitelky bytu, která byt získala formou obálkové metody od úřadu v listopadu 2011. Tchýně z toho byla celá paf, byt dostal kdysi v 70.letech její manžel od podniku. Po revoluci ho jako jedni z mála nekoupili do os. vlastnictví a po několika letech jim přišel dopis od státu, že vzhledem k tomu, že majitel jejich bytu zemřel /nasazený bílý kůň o kterém do té doby netušili/ a nezanechal žádné dědice, připadá byt státu. Bojovali snad u 2 soudů, kde něco vyhráli, podrobnosti nevím, ale zůstala jim až do r.2012 výše nájmu a inkasa za pražský byt u metra 5500Kč/měsíčně /3+1 75m2/. Nová majitelka se v něm domáhala vstupu a kontrole bytu, sjednání nové nájemní smlouvy apod. Tchýně s manželem dělali mrtvé brouky a vymysleli geniální věc-manžel se trvale papírově nastěhovat zpátky k ní
,bydlel tam od 4 let a stěhoval se trvale až do našeho společného. Co tím tehdy chtěli dokázat dodnes netuším. Počkali si až na oficiální dopis od státu o prodeji bytu novému majiteli a chtě nechtě museli začít komunikovat s novou majitelkou. Jenže tu hned naštvalo, že se tam manžel zapsal. Navíc požadovala navýšení nájmu a služeb z oněch 5500 na 12500,což byla tenkrát nejvyšší částka, kterou mohla požadovata myslím, že díky manželovo novému trv. bydlišti ji prostě dala. Ke všemu musela tchýně začít platit za 2 bydlící osoby, ikdyž tam manžel nebydlel. Chtěli se i soudit o co teď už nevím, pak zjistili, že na sociálce tchyni nikdo příplatek na bydlení nedá a souhlasili tedy s odstupným 15 tis. za vyklizením bytu. To že je tchýně doposud neviděla, stejně jako vyučtování za r.2012 je do jiné diskuze. Jakmile se nová majitelka zbavila 2 nájemníků, ihned je byla odhlásit z trvalého bydliště a přihlásila je na městský úřad /jiná část než máme byt my/,takže manžel má trvalé bydliště na úřadě. Ale to jsem odbočila jen pro upřesnění proč k tomuto došlo
.
Nyní se tchýně opět přestěhovala jinam, kde už má i možnost trvalého bydliště, zda si jej dá či ne, netuším, a já už několik měsíců bojuji, aby se manžel vrátil papírově k nám. Nejde jen o papír, ale i o úřady, se kterými má dočinění asi každý a bohužel většinou, když to nečeká. Např. loni měl nehodu s tramvají, prý mu bouchla do zadní části auta, její vina, ale pokutu dostal on a to 2500. Jenže policie mu toto posílala několikrát na úřad, než zjistili, že korespondenční uvedl náš byt. Takže v září přišel dopis, že má zaplatit pokutu 2500Kč za omezení tramvaje, kde neměl co dělat s datem splatnosti konec května. Měli by jste ho vidět, jak by se v něm krve nedořezal
. Ihned volal na policii, neb nezaplacení pokuty může mít za následek např. exekuce, která se nejspíš posílá také na trvalou adresu. No dopadlo to dobře, oni mu jen řekli zaplať do 14 dní. Pak tu máme školku, kde je třeba bydliště zde, jinak nevezmou, manžel pořád ví, že ho mám zde já a tak není důvod nic řešit, mám 100 chutí mu udělat a říct, že se přehlásim k našim do Olomouce a ať se snaží, ale to už je dost velká prasárna, chci to řešit v klidu. Pak nám nechodí složenky od FÚ na daň z nemovitosti jak bytu, tak i jeho chalupy a bůhví co mu tam leží někde v boxu, neb on razí heslo, když si nic nevyzvednu, nikdo na mě nemůže
.
No a proč jsem založila toto téma, protože mě v pátek uplně neskutečně dostal nás sociální pracovník u kterého máme podanou žádost o příspěvek na péči pro dceru-celiaka, už se to vleče od března, pořád jen zamítají 3 bod a my jen dokola píšeme odvolání. Já na to už nemám nervy a tak jsem podepsala plnou moc manželovi ať to řeší on. Pracovník nechápal proč se mu vrátil dopis z trvalé adresy manžela-asi nepoznal, že jde o městský úřad, takže vysvětlování kde, co, jak. Chvíli nechápal, ptal se jestli tedy spolu žijeme, zda jsme kompletní rodina a celkem dost otázky, které bych díky tomuto nemusela poslouchat. Nakonec pochopil, řekl, že to pošle k nám. Doma, už pěkně naštvaná, jsem tohle jako argument řekla manželovi a on, že se sem nikdy nevrátí trvale, protože náš starosta je debil!!!
Prý nic neudělal pro nových 2000 lidí, kteří se sem do posavených bytů nastěhovali /pův. obyvatelstvo cca 1500/,žádné přechody z nového sídliště, žádné retardery před školou, jen retarder u výjezdu ze zahrádek jeho známých. Jako taky mě to štve, ale tohle přece není důvod. Jediné co mi na to řekl, že tohle všecho napráší Hudečkovi-primátoru Prahy
.
Omlouvám se za mega román, ale muselo to ven i s detaily. Kdysi jsem je v jiném debatním tématu psala v průběhu a byla jsem osočena, že si vymýšlím a upravuji, jak se mi to hodí. Takže jak by jste na něj šli vy. Ještě řeknu, že můj manžel nevěří ani lékařům, jsou to pro něj dojiči peněz, schválně objednávají dítě, i když nemusí a to má náš syn několik dg.,ale to už nechme stranou. Hodně se ke stáru mění-nebyl takový prudič, mít kolikrát klacek po ruce, tak mu ejdnu fláknu
,jeho matka je psychicky nemocná a já se bojím, že to dědí po ní, je mu 38
Ad, pokud to policie neposlala na dorucovaci adresu tak v uvedenem pripade neplati fikce doruceni pokud to neposlou na ohlasenou doruzovaci adresu, co se tyce skolky je dulezita adresa trvalého bydliste deti.
@martin 35 To jo, ale kdyby zde neměl tp ani jeden rodič, tak ho do školky nevezmou, přece platí, že děti jdou automaticky s rodičem, nejspíš s matkou.
@martin 35 Tak to si schválně zjistím, ale vím, že podmínkou přijetí do naší školky je jeden z rodičů tp zde ![]()
@_BBQ_s píše:
Me napada asi jen dosilka, pokud jde o postu. Jinak nevim
Ne dosilka to je na normalni postu, v registru obyvatel můžeš nahlásit doručovací adresu a orgány veřejné moci mají povinnost posílat korespondenci na tuto adresu. Pokud to pošlou někam jinam a ty to nevyzvedneš tak neplatí fikce doručení.
@martin 35 On nechce požádat ani o tu dosílku, aby na něj prý nemohli
.
Já se v tom nevyznám, jen nechápu, proč dělá takové obstrukce.
Mě z něj klepne, někdy se klepu, co nás kdy kde čeká. Vše platíme včas, dluhy nemáme, ale jeden nikdy neví.
@1024 píše:
@martin 35 Tak to si schválně zjistím, ale vím, že podmínkou přijetí do naší školky je jeden z rodičů tp zde
Ještě existuje jedna alternativa k trvalému pobytu na uřední adrese, můžeš si trvalej pobyt uplně zrušit ![]()
@martin 35 Jakože bych nebydlela nikde, hmmm asi to někdy hodím při hádce do placu ![]()