Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@j.a.n.i1 píše:
Teď je otázka, jestli náhodou podnájemní smlouva není doklad opravňující užívat byt
Na to jsou tam ty závorky, citace je z oficiálních stránek. Pokud by výklad zůstal otevřený, nemusí to tam být vyjmenováno- i pro mag
@blecha72 píše:
Na to jsou tam ty závorky, citace je z oficiálních stránek. Pokud by výklad zůstal otevřený, nemusí to tam být vyjmenováno- i pro mag
To ale není citace ze zákona (oficiálních stránek čeho???)
ta zní takto:
@j.a.n.i1 píše:
Teď je otázka, jestli náhodou podnájemní smlouva není doklad opravňující užívat byt
Není.
Ale tazatelčin přítel má smlouvu nájemní, takže k přihlášce k TP by měl stačit jeho souhlas (buď písemný s úředně ověřeným podpisem, nebo podepsaný před úředníkem ohlašovny na tiskopine přihlášky).
@mag píše:
A proč by se měl bát exekuce? Exekutor může jít všude tam, kde má povinný svoje věci, TP není směrodatné, může být pouze vodítkem.
Nezpochybňuju tvoji erudici, ale TP je vodítkem pro exekutory dost zásadním, v řadě případů výhradním a podání žaloby na vyloučení věcí z exekuce stojí nervy, čas a peníze. Ve svém okolí takové případy majitelů zařízených bytů mám, předávaci protokoly nic neřeší
Příspěvek upraven 28.12.13 v 19:14
@Cricry Já zase nevidím důvod k pronájmu zařízeného bytu, pronajímám ho prázdný. A mnohem větší strach by měl mít nájemce, protože dluh může mít úplně klidně pronajímatel.
@mag píše:
To ale není citace ze zákona (oficiálních stránek čeho???)ta zní takto:
- doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu, anebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Takové potvrzení se nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí souhlas na přihlašovacím tiskopisu k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny. Za oprávněnou osobu se považuje osoba starší 18 let, způsobilá k právním úkonům, která je oprávněna užívat objekt uvedený v odstavci 1 nebo jeho vymezenou část (např. byt nebo obytnou místnost), anebo je provozovatelem ubytovacího zařízení, kde se občan hlásí k trvalému pobytu.
http://www.mvcr.cz/…-996765.aspx
je to dost oficiální zdroj?
@blecha72 A co jako? Např. nájemní smlouvou… takže i jinak, jedním ze způsobů je nájemní smlouva, někde je snad napsáno, že podnájemní smlouva není dostatečným titulem? Ústřední orgán nic takového netvrdí a i kdyby tvrdil, tak vykládat zákon může vždycky jenom soud.
Někde jsem nedávno viděl odpověď právničky v bezplatné právní poradně, kde se jí někdo ptal, jestli mu na základě podnájemní smlouvy bude zřízen trvalý pobyt.
Odpověděla, že ne.
Pilně hledám, nemůžu najít.
P. S.: Vůbec se nezmínila, že u nájemní smlouvy je to jinak: Jaká otázka, taková odpověď.
@mag A samozřejmě máš pravdu, výklad náleží soudu, to je jen právní názor právníka.
Škoda, že rozhodnutí Nejvyššího správního soudu nejsou veřejná (nebo jsou někde na Internetu?).
Příspěvek upraven 28.12.13 v 20:01
@eumedon Že ho nezíská, je pravda, ohlašovny vyžadují souhlas, to nic nemění na tom, že to je v rozporu se zákonem o evidenci obyvatel.
@mag Ještě jsem se chtěl zeptat na tohle: Jaké jsou opravné prostředky? Co když ohlašovna nepostupuje v souladu se zákonem?
Co kdyby odmítla zapsat TP, i když žadatel přinese vše, co zákon ukládá, co má takový žadatel dělat?
A ještě tohle: Jsou na Internetu k dispozici rozhodnutí NSS (s vyhledáváním)? Nenašel jsem… Ale třeba víš…
Tady si nejsem jistá, musela bych se doptat, ale myslím, že se o tom nevydává žádné rozhodnutí, tudíž obrana není. už jsem nad tím přemýšlela, pokud bych podala žádost písemně, jak by se s tím vypořádali, tipuji, že neformálně.
@mag Vzít si svědka a podat správní žalobu ke krajskému soudu. Svědek by dosvědčil, že žaloba je důvodná, tj. že úředník odmítl zapsat TP, ačkoliv občan doložil…
Tady jsem cosi našel (opačný právní názor - podnájemní smlouva stačí): http://socialnipece.brno.cz/…ni-vyridit-/
Ovšem - z podstaty věci vyplývá, že ten doklad opravňující užívání musí být písemný. Píšu to proto, že podnájemní smlouva písemná být nemusí. Ale blbě se potom dokládá.
Jo, a koukám, že odkaz, který jsem uvedl, patří Magistrátu města Brna. Tedy ne sice ohlašovně, ale pokud by byl problém v Brně, tak by to měl srovnat tajemník: Buď by neměl sociální odbor desinformovat, nebo by se měla ohlašovna řídit zákonem.
Jen jednu věc k té datové schránce. Ano, může to usnadnit jednání s úřady, ale setkala jsem se s případem, kdy úřad do schránky nenapsal, i když ji člověk má (byl to tedy katastr, ne sociálka). Viset na tom ve věci peněz, tak bych asi byla dost nerada.
Jinak já vím že bývají kvůli rodičáku dvě návštěvy na úřadě: na ČSSZ kvůli potvrzení příjmu a pak na ÚP vyřídit tu dávku. Ale ta první se snad dá obejít, pokud o potvrzení požádá zaměstnavatel a nechá Ti to poslat.
@eumedon píše:
@mag Vzít si svědka a podat správní žalobu ke krajskému soudu. Svědek by dosvědčil, že žaloba je důvodná, tj. že úředník odmítl zapsat TP, ačkoliv občan doložil…Tady jsem cosi našel (opačný právní názor - podnájemní smlouva stačí): http://socialnipece.brno.cz/…ni-vyridit-/
Ovšem - z podstaty věci vyplývá, že ten doklad opravňující užívání musí být písemný. Píšu to proto, že podnájemní smlouva písemná být nemusí. Ale blbě se potom dokládá.
Jo, a koukám, že odkaz, který jsem uvedl, patří Magistrátu města Brna. Tedy ne sice ohlašovně, ale pokud by byl problém v Brně, tak by to měl srovnat tajemník: Buď by neměl sociální odbor desinformovat, nebo by se měla ohlašovna řídit zákonem.
Vaše citace dokládá, že ohlašovny postupují všude stejně. My se tady v internetové „hospůdce“ můžeme dohadovat. Ale výsledkem je, že podnájemní smlouva neumožňuje TP. Naopak TP lze zřídit pouze na základě písemného souhlasu majitele nebo nájemce bez jakékoli smlouvy.