Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@mijah píše:
Já se vetřu s dotazem, mám syna 20 let, odešel z domu, nevím kde a s kým se zdržuje, mám strach že naseká dluhy tak ho chci odhlásit z trvalého pobytu, to teda bude muset muj taťka, je majitel nemovitosti, ale byl na úřadě a tam ho paní seřvvala že to nejde, že ho nemůže on odhlásit. Jak to teda je?
Ale jde to. Dělá se to ve správním řízení a pokud majitel nemovitosti uvede (a výpvědí svědků se doloží), že se dotyčný na adrese nezdržuje, trvalé bydliště se mu přehlásí na městský úřad.
Zkus se zeptat emimiňaček s nickem „mag“ nebo „veria“ (případně ještě dalších), jsou to osoby s právnickým vzděláním.
Jen jestli sem mag prijde
nebylo by jednodussi ji poslat zpravu?
@mijah píše:
Já se vetřu s dotazem, mám syna 20 let, odešel z domu, nevím kde a s kým se zdržuje, mám strach že naseká dluhy tak ho chci odhlásit z trvalého pobytu, to teda bude muset muj taťka, je majitel nemovitosti, ale byl na úřadě a tam ho paní seřvvala že to nejde, že ho nemůže on odhlásit. Jak to teda je?
Normálně podá návrh na zrušení TP, označí svědky, kteří dosvědčí, že tam nebydlí a ve správním řízení mu bude trvalý pobyt zrušen. Nesmí mít tedy žádný právní vztah k nemovitosti (např. spoluvlastnický podíl).
@111verunka111 píše:
@eumedon nene, je to její byt a družstva a my máme podnájemní smlouvu. Nájemní smlouvy družstvo nesouhlasí dávat. a ted trošku nechápu zas další věc, psala jsem na úřad, kde mám trvalý pobyt celou situaci a oni mi odepsali, že mám zajít na městský úřad v Přerově a sama si nahlásit trvalý pobyt tady na úřadě ve městě. A podle toho, co čtu na netu, tak já sama si dát trvalé bydliště na úřad nemohu
Sama si na úřad trvalé bydliště dát nemůžeš, buď si ho dáš někam jinam, nebo ti bude zrušen ve správním řízení a pak ho budeš mít na ohlašovně v místě posledního TP.
@111verunka111 Žádný vážný důvod mít nemusí, stačí, pokud nemáš k bytu/domu žádný právní vztah a v místě nebydlíš.
@mado píše:
Ale všechny úřední dopisy do dosílky nejdou dát, hlavně takové ty soudní rozsudky a exekutorské…které se nesmějí oznamovat a při nezastižení se házejí do schránky. Když schránka není, dopis se vrací zpět. Teď ale nevím, zda ho ty úřady berou jako doručený. M
Bere se jako doručený, ale ideální je pro komunikaci s úřady si zřídit datovou schránku, případně zadat do centrální evidence obyvatel adresu pro doručování.
@mag to nemá, otec už na uřadě byl a tam mu řekla že to není možné ho takle odhlásit, děkuju za informaci, předám a zajdeme tam znova
@mijah Nenechte se odbýt a podejte písemný návrh. Pokud ho nebudou chtít vzít, nezahájí správní řízení, obraťte se na nadřízení orgán (krajský úřad, u statutárních měst magistrát).
Babička chce vnučce a její rodine darovat dům. V rámci dědictví by na dům měli nárok 3 osoby. Vnučka podle dohody má zbylé 2 vyplatit, ale jedna z těch osob má v tom domě trvalé bydliště, plus tam i bydlí. Pořád říká, že hledá byt a že se odstěhuje, ale to už říká několik let. Vnučka nechce „koupit“ dům s trvalým bydlištěm této osoby. Je nějaký postup, jak trvalé bydliště této osobě v domě zrušit?
@martinape Ahoj, lze zajít na úřad s kupní smlouvou a dotyčného odhlásit.
Holky děkuji moc za info. Právě jsem dovolala s paní na úřadě, kde mám trvalý pobyt a jsou docela dost proti tomu, abych měla trvalé bydliště u nich na úřadě. A oznámili mi, že majitelka domu musí mít vážný důvod, aby nás odhlásila. Tak jsem jim nastínila situaci, že jsem se rozešla s jejím synem, ze kterým mám dítě. Nebyli jsme manželé, k soudu jsme nešli a na výživném se domluvily. Na to mi řekli, že vůči malému todle neberou jako vážný důvod, aby ho musela odhlásit, jelikož jeho otec tam trvalé bydliště dále může mít. A ani to neberou jako vážný důvod vůči mě, jelikož jsme nebyli nikde u soudu, malého máme stále oba v opatrovnictví, takže se bereme stále jako společná rodina a taky u nich neobstojí, aby odhlásila mě, ikdyž tam už přez rok nebydlíme s prckem. že by to pak musela hnát přez soudy, a byla by to prý velká tahanice. Slyším todle všechno poprvý, nikdy jsem s tím neměla žádnou zkušenost.