Trvalé bydliště - kde vyřídit

Napsat příspěvek
Velikost písma:
mag
12862
29.12.13 09:07
@Slečna Ferka píše:
Jen jednu věc k té datové schránce. Ano, může to usnadnit jednání s úřady, ale setkala jsem se s případem, kdy úřad do schránky nenapsal, i když ji člověk má (byl to tedy katastr, ne sociálka). Viset na tom ve věci peněz, tak bych asi byla dost nerada.Jinak já vím že bývají kvůli rodičáku dvě návštěvy na úřadě: na ČSSZ kvůli potvrzení příjmu a pak na ÚP vyřídit tu dávku. Ale ta první se snad dá obejít, pokud o potvrzení požádá zaměstnavatel a nechá Ti to poslat.

To se samo stat muze, mne se to zatim nestalo, ale pokud to posle papirove, ak nelze pouzit fikci doruceni, resp. lze namitnout neucinnost takoveho ukonu a dana pisemnost neni dorucena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
29.12.13 09:10

@blecha72 ano, to jsem taky napsala hned ve svem prvnim prispevku. To ale nic nemeni na tom, ze dle meho nazoru je takovy postup nezakonny. Ale mne to muze byt jedno, ja v podnajmu pravdepodobne zit nikdy nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
29.12.13 09:19
@mag píše:
@blecha72 ano, to jsem taky napsala hned ve svem prvnim prispevku. To ale nic nemeni na tom, ze dle meho nazoru je takovy postup nezakonny. Ale mne to muze byt jedno, ja v podnajmu pravdepodobne zit nikdy nebudu.

No a tím, že se jedná o váš názor a nikoli uplatňovanou praxi, bychom to mohli uzavřít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
29.12.13 09:21

A mozna bychom se divili, kdyby si nekdo s podnajemni smlovou trval na svem, jak rychle by se praxe zmenila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
29.12.13 09:36
@Slečna Ferka píše:
Jen jednu věc k té datové schránce. Ano, může to usnadnit jednání s úřady, ale setkala jsem se s případem, kdy úřad do schránky nenapsal, i když ji člověk má (byl to tedy katastr, ne sociálka)…

To se sice stát může a pokud je písemnost řádně doručena, je vše v pořádku.

Ale nelze použít fikci doručení či náhradní doručení listinné zásilky tam, kde má adresát zřízenu datovou schránku. Pokud adresát bude namítat, že písemnost mu nebyla doručena a případně se soudit, úřad by měl soud prohrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
29.12.13 09:42
@blecha72 píše:
Vaše citace dokládá, že ohlašovny postupují všude stejně. My se tady v internetové „hospůdce“ můžeme dohadovat. Ale výsledkem je, že podnájemní smlouva neumožňuje TP. Naopak TP lze zřídit pouze na základě písemného souhlasu majitele nebo nájemce bez jakékoli smlouvy.

V mé citaci se uvádí, že nájemní nebo podnájemní smlouva (a dokonce smlouva o ubytování) zakládá právo k užívání nemovitosti.

Současně se mezi požadovanými údaji uvádí výpis z katastru nemovitostí nebo nájemní smlouva (doložení práva k užívání nemovitosti podnájemní smlouvou vyloučeno výslovně není).

To je trochu rozpor, pokud by podnájemní smlouva ke zřízení TP nestačila, nemyslíte? Zákon požaduje doložit užívací práva a v mé citaci se uvádí, že i podnájemní smlouva zakládá užívací práva…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
29.12.13 10:40
@eumedon píše:
V mé citaci se uvádí, že nájemní nebo podnájemní smlouva (a dokonce smlouva o ubytování) zakládá právo k užívání nemovitosti.

Současně se mezi požadovanými údaji uvádí výpis z katastru nemovitostí nebo nájemní smlouva (doložení práva k užívání nemovitosti podnájemní smlouvou vyloučeno výslovně není).

To je trochu rozpor, pokud by podnájemní smlouva ke zřízení TP nestačila, nemyslíte? Zákon požaduje doložit užívací práva a v mé citaci se uvádí, že i podnájemní smlouva zakládá užívací práva…

http://socialnipece.brno.cz/…ni-vyridit-/
Už mě to nebaví, ale ještě kopíruji z textu, který jste citoval-a
Doklady k přihlášení trvalého pobytu:
OP
doklad o vlastnictví nemovitosti, výpis z katastru nemovitostí nebo doklad o oprávnění užívat nemovitost – nájemní smlouvu či úředně potvrzený souhlas vlastníka s ohlášením změny místa trvalého pobytu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
29.12.13 10:57

@blecha72 Dobře. Cituji z téhož odkazu: K užívání bytu, domu opravňuje vlastnické právo k objektu, platný užívací titul, nájemní nebo podnájemní smlouva, popř. smlouva o ubytování.

a ze zákona o evidenci obyvatel, § 10 odst. 6 písm c: doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu,

K užívání bytu podle zmíněného odkazu může opravňovat i podnájemní smlouva a zákon vyžaduje doložit oprávněnost užívání bytu. Neříká výslovně, že to musí být zrovna nájemní smlouva.

Bylo by obtížně obhajitelné, pokud by tentýž úřad říkal, že k užívání bytu opravňuje podnájemní smlouva, a současně prohlašoval, že písemná podnájemní smlouva není dokladem o oprávnění k užívání bytu, nemyslíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
29.12.13 12:32
@eumedon píše:
@blecha72 Dobře. Cituji z téhož odkazu: K užívání bytu, domu opravňuje vlastnické právo k objektu, platný užívací titul, nájemní nebo podnájemní smlouva, popř. smlouva o ubytování.

a ze zákona o evidenci obyvatel, § 10 odst. 6 písm c: doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu,

K užívání bytu podle zmíněného odkazu může opravňovat i podnájemní smlouva a zákon vyžaduje doložit oprávněnost užívání bytu. Neříká výslovně, že to musí být zrovna nájemní smlouva.

Bylo by obtížně obhajitelné, pokud by tentýž úřad říkal, že k užívání bytu opravňuje podnájemní smlouva, a současně prohlašoval, že písemná podnájemní smlouva není dokladem o oprávnění k užívání bytu, nemyslíte?

Nechci rýpat, ale vámi uváděná citace se týká informace o užívání bytu, nikoli TP. Pokud mám podnájemní smlouvu nebo dohodu o ubytování, nehrozí mi, že mě nechá majitel vystěhovat. Mám doklad o tom, že zde mohu bydlet. Nebudu znovu kopírovat, jaké doklady má mít žadatel o TP.
Já osobně si myslím, že každý normální majitel bytu umožní TP, tento úkon na ohlašovně nezabere více než 5 minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
29.12.13 12:45
@blecha72 píše:
Nebudu znovu kopírovat, jaké doklady má mít žadatel o TP.

Nekopírujte. Vše relevantní už sem bylo zkopírováno.

Zákon (kromě dokladů, které má nebo si může opatřit každý) požaduje doklad o oprávněnosti užívání bytu.

No, a ten úřad na svých stránkách veřejně deklaruje, že k užívání bytu může opravňovat také podnájemní smlouva.

Požaduje-li některý úřad něco navíc (některé doklady o oprávněnosti užívání bytu uznává, jiné ne), pak ukládá povinnosti a břemena nad rámec zákona.

Našel jsem k tomu ještě jeden zajímavý odkaz, viz http://is.muni.cz/…ka_prace.pdf, kapitola 5.2 na straně 20.

@mag píše:
Tady si nejsem jistá, musela bych se doptat, ale myslím, že se o tom nevydává žádné rozhodnutí, tudíž obrana není. už jsem nad tím přemýšlela, pokud bych podala žádost písemně, jak by se s tím vypořádali, tipuji, že neformálně.

Tomu je ve zmiňované práci http://is.muni.cz/…ka_prace.pdf věnována kapitola 6.3 na straně 26.

Příspěvek upraven 29.12.13 v 13:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
207
29.12.13 13:10

Děkuju všem za odpovědi a pomoc :) Jen koukam, že se to tu zvrtlov pěknou výměnu názoru :( Každopádně zítra rano jedu na uřad optat se nějake snad příjemne uřednice co semnou a jak dal. Jeste jednou dekuju za snahu :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
29.12.13 13:41

Jo, a ještě jsem našel další odkaz: http://www.mestojablonec.cz/…ce/index.php?…&

Jde o stránky města Jablonec nad Nisou, píše to sice webmaster a ne právník nebo úředník ohlašovny, ale výslovně píše, že se tato osoba sama přihlásí k trvalému pobytu na novou adresu, tj. pokud má např. nájemní smlouvu, podnájemní smlouvu, výpis z katastru nemovitostí, kupní smlouvu nebo jiný doklad k bytu či domu (vždy se předkládá originál) na své jméno, dostaví se na příslušný obecní nebo městský úřad - ohlašovnu, vyplní přihlašovací lístek, předloží platný občanský průkaz a zaplatí 50,–Kč správní poplatek.

Edit: Jo, a ještě doplním, že v případě podnájemní smlouvy by bylo nutno doložit taky písemný souhlas pronajímatele s tím, aby nájemce uzavíral nájemní smlouvy (nebo uzavřel podnájemní smlouvu). Ten je totiž nutnou podmínkou platnosti podnájemní smlouvy, takže by měl být ohlašovnou také vyžadován.

Příspěvek upraven 29.12.13 v 14:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
29.12.13 14:40

Jsem ráda, že mýtus o podnajemnich smlouvách je bořen ;-) @eumedon

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
29.12.13 16:54
@eumedon píše:
Jo, a ještě jsem našel další odkaz: http://www.mestojablonec.cz/…ce/index.php?…&

Jde o stránky města Jablonec nad Nisou, píše to sice webmaster a ne právník nebo úředník ohlašovny, ale výslovně píše, že se tato osoba sama přihlásí k trvalému pobytu na novou adresu, tj. pokud má např. nájemní smlouvu, podnájemní smlouvu, výpis z katastru nemovitostí, kupní smlouvu nebo jiný doklad k bytu či domu (vždy se předkládá originál) na své jméno, dostaví se na příslušný obecní nebo městský úřad - ohlašovnu, vyplní přihlašovací lístek, předloží platný občanský průkaz a zaplatí 50,–Kč správní poplatek.

Edit: Jo, a ještě doplním, že v případě podnájemní smlouvy by bylo nutno doložit taky písemný souhlas pronajímatele s tím, aby nájemce uzavíral nájemní smlouvy (nebo uzavřel podnájemní smlouvu). Ten je totiž nutnou podmínkou platnosti podnájemní smlouvy, takže by měl být ohlašovnou také vyžadován.

Pokud je nutný doložit souhlas majitele, není třeba podnájemní smlouvy. To jsem psala výše několikrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
29.12.13 17:03
@blecha72 píše:
Pokud je nutný doložit souhlas majitele, není třeba podnájemní smlouvy. To jsem psala výše několikrát.

Ten souhlas majitele je k uzavreni podnajemni smlouvy, bez toho je totiz neplatna, ne ke zrizeni trvaleho pobytu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí