Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den chci se zeptat v úterý jsem mela jit na gyndu na kontrolu s tím že mi paní doktorka vypíše papíry na mateřskou rekla mi že to je akorát poslední termín jenže tam bohužel v úterý nebyla když jsem tam přišla takže k ní jdu v pátek prosím mate někdo zkušenosti nepřipadá mi kvůli tomu mateřská? Když nastoupim o pár později? Děkuji
Zkrátí se ti o tu dobu, takže když nastoupis 5 týdnů před porodem místo 6, tak o ten týden přijdeš. Nevím jestli se to nedá dopsat zpětně, ale asi ne pokud ještě ten týden budeš chodit do prace.
@Kriss Tina píše:
Zkrátí se ti o tu dobu, takže když nastoupis 5 týdnů před porodem místo 6, tak o ten týden přijdeš. Nevím jestli se to nedá dopsat zpětně, ale asi ne pokud ještě ten týden budeš chodit do prace.
a to nejde o týden posunout potom, po narození dítětě?
@vokishka nejde, musíš nastoupit 6-8 týdnů před termínem porodu, když nastoupis dýl, tak se to krátí.
@Kriss Tina píše:
@vokishka nejde, musíš nastoupit 6-8 týdnů před termínem porodu, když nastoupis dýl, tak se to krátí.
Nemusis, ne? Ja uz se setkala, ze dotyčná pracovala az do porodu.
@Anonymní píše:
Ale tedy pak se to samozrejme, krati, to je jasne.
@Kriss Tina píše:
A ten papír od doktora neseš jen do práce? To už je přímo žádost o tu mateřskou? Dcera se mě ptala, bude si to teprve zjištovat, jak přesně se to dělá.
@vokishka jojo dá se to do prace, z práce k tomu přidají přílohu a pošlou to na socku.
@Anonymní píše:
Tak samozřejmě můžeš pracovat až do porodu, když to zvládneš, je to snad i výhodnější, ale pak o těch 6 týdnů mateřské přijdeš, takže místo 28 jich máš jenom 22.
@Kriss Tina píše:
@vokishka jojo dá se to do prace, z práce k tomu přidají přílohu a pošlou to na socku.
Díky. A potom to pokračování? To si musí zajít na sociálku? Jak dlouho předem?
@Kriss Tina píše:
Tak samozřejmě můžeš pracovat až do porodu, když to zvládneš, je to snad i výhodnější, ale pak o těch 6 týdnů mateřské přijdeš, takže místo 28 jich máš jenom 22.
Jj. To chapu. Vyhodnejsi je to u vyssiho platu, tam je pak rozdil treba 30 tisic mezi vyplatou a materskou.
@vokishka pokračování myslíš Rodicak? Ten se vyřizuje na úřadě práce a stačí to jít vyřídit ke konci té mateřské, já to zařizovala radši měsíc před koncem, aby to navázalo, ale bylo to možná až zbytečně brzo.
@Kriss Tina píše:
@vokishka pokračování myslíš Rodicak? Ten se vyřizuje na úřadě práce a stačí to jít vyřídit ke konci té mateřské, já to zařizovala radši měsíc před koncem, aby to navázalo, ale bylo to možná až zbytečně brzo.
Jeste muze cerpat mezi MD a RD dovolenou.
Nikdo ti nemůže zakázat pracovat, ale pokud nastoupíš později, mateřskou si tím zkrátíš.
Nebo třeba dotyčná pracovala na jinou smlouvu, než na kterou čerpala mateřskou.
@Yorkmut dovolená se dá čerpat klidně už během pobírání rodičovského příspěvku. Takže ten si může nastavit klidně hned a pak se v práci jenom domluví na čerpání klasické dovolené a pak té rodičovské.