Mateřská z OSVČ nebo z případného HPP?

2
27.2.10 17:51

Mateřská OSVČ i HPP !

Zdravím , mám dotaz. Pracuji rok jako OSVČ a 5 měsíců si platím nem. pojištění 1000,– mšsíčně. Protože je ale příjem slabý. Uvažuji , že nechám od příštího měsíce zaměstnat na HPP u jedné firmy jako admitistrativní pracovnice. Také uvažuji že cca do půl roku plánuju otěhotnět. počítá se výše mateřské se záloh jako osvˇč nebo ze zaměstnání.

Mám obavy , aby když si jako osvc platím zálohy na nem. poj. , abych měla nejvyšší mateřskou, mě příjem ze zaměstnání nepokazil její výši. Zčeho se to počítá?
A nebo je lepší se domluvit a pracovat na ŽL a platit si dál nemocenskou vyšší ?

díky moc za rady jsou z toho jelen :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4359
27.2.10 17:58

ahoj, co jsem si zjišťovala já, tak díky, tomu, že tě zaměstnají, budeš mít mateřskou nižší. Pokud vím, tak se vypočítá z průměru zaplaceného za nemocenském pojištění za poslední rok.
Pokud budeš jako OSVČ celou dobu, tam máš při 1000,– za měsíc mateřskou tu nejvyšší sazbu, ale nevím kolik by si musela vydělávat na HPP, aby si měla stále stejnou částku..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
27.2.10 18:11

Podmínky pro nárok se posuzují samostatně v každém pojištění.Tak že jestli-že budeš mít v PP splněnu podmínku pojištění alespoň 270 dnů a jako OSVČ 180 dní , tak by náležela PPM z obou pojištění najednou, ovšem maximálně do výše limity pro obě dohromady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MMMMMMMMMMMMMMMMM
3.6.10 12:32

Mateřská z osvč a hpp

No já si to taky zjišťovala a na infolince mi řekly že nemocenská se počítá z osvč i hpp, ale pmm se počítá jen z jednoho, toho vyššího.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat