Prosím, jak je placené OČR?

17310
25.2.10 14:54

Prosím,jak je palcené OČR??

Ahojky,

nemáte někdo zkušenost jak se platí OČR?Platí se od prvního dne nemoci nebo až 3 nebo dokonce mi bylo řečeno až 5tý den?? 8-o 8-o Nevím zda být s prckem doma a nebo naklusat do práce ať prcka hlídají babičky?Samo že s ním chci být doma,ale dělám na směny takže v týdnu jdu třeba jen 2× a to bych za 14 dní doma nedostala vůbec nic?? 8-o 8-o

Předem díky :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Tattiana
25.2.10 15:07

ahojky, OČR je bohužel placeno až od 3.dne pobytu doma..
Vybírala jsem si ho v lednu a peníze mi přišly už za týden po ukončení a nástupu zpět do práce …

ahojky I. a brzy se uzdravte!!! :mavam:

• Citovat
  • Upravit
35326
25.2.10 15:24

Hm, neni mi jasne ja se OCR plati v pripade, ze matka chodi na castecny uvazek (treba jeden nebo treba tri cele dny v tydnu za sebou) a dite onemocni tak, ze ten jeden nebo tri dny spadaji do prvnich neplacenych dni? To znamena, ze za ten prvni tyden nedostane nic? Budu tak pravdepodobne chodit do prace, tak me to napadlo… Aby se mi tak potom nestalo, ze kdyz zrovna nedostanem ATB, budu doma porad zadarmo…Protoze prece nebudu chodit s virozou v den volna(pro me nepracovni) k dr. pro OCR, kdyz nebudu tusit, jestli to bude jeste potreba v dny pro me pracovni… snad jsem to popsala pochopitelne… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
25.2.10 15:42

ahoj tuhle otázku by ti spíše poradily nějaké pracovnice z odboru nemocenského pojištění,ale také to budu do budou cna řešit, také mám nastoupit do směnného provozu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
25.2.10 16:09

Ahoj,
myslím, že se neplatí první tři dny, takže se proplácí až od 4. dne.
Ještě to nemám ze své praxe, protože včera jsem sice nastoupila na už třetí ošetřování za sebou, ale peníze za první mi ještě nepřišly.

• Citovat
  • Upravit
15326
25.2.10 16:15

Proplácejí se narozdíl od PN KALENDÁŘNÍ dny.
Dokonce je možné v těch prvních třech neplacených dnech jít do práce a a oficiálně být doma až od 4.neplaceného po dobu celkem devět dní pro provdané maminky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tattiana
25.2.10 16:23

Makina - :dance: aháá tak to jsem nevěděla, ale asi záleží na zaměstnavateli, co???

• Citovat
  • Upravit
15674
25.2.10 17:00

Doktorka vypíše, od kdy do kdy je potřeba pečovat o dítě. To může být na jak dlouho je potřeba (tj i víc jak těch 9 dní) a slouží to jako omluvenka v práci. Když pak po OČR nastoupíš do práce, vyplní zaměstnavatel, kdy jsi do práce nastoupila a od kdy jsi byla doma. Proplatí se ti ale jen 4.-9.den (první 3 dny se neplatí). Já jsem byla na OČR naposledy vloni v prosinci, to bylo jiné jen v tom, že se platily 1.-9.den (mch ještě donedávna mi peníze nepřišly - teď jsem se pár dní nedívala na účet, tak nevím, ale na začátku února ještě na účtu nebyly). Dcera měla „jen“ kašel a do těch 9 dnů jsme se nevešly, takže jsem pak byla doma zadarmo. Babičku máme už jen jednu, a ta hlídat nemůže (stará se o svoji maminku a bydlí 100km daleko).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4162
25.2.10 17:06
ivik21 píše:
Makina - :dance: aháá tak to jsem nevěděla, ale asi záleží na zaměstnavateli, co???

Nezáleží, OČR proplácí OSSZ. Takže na zaměstnavateli záleží jen jak rychle žádost o ošetřovné pošle na OSSZ. A OSSZ na proplacení má měsíc od doručení…

A u svobodných matek je to 16 dní. I tak to někdy může být málo… A ty neplacené první 3 dny, to je fakt hrůza. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
25.2.10 17:23

No tak v otm mám trošku guláš :roll: No raději asi dám malýho k babičce a do práce půjdu,lepší než jíst půl měsíce suchý rohlíky :cry:
Stjně je to fakt na dvě věci,že první 3dny neplatí nic :evil: Z čeho má asi ta rodina žít??
A nám nemocenská atd chodí vždy s výplatou ve výplatní pásce 8-o 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
25.2.10 18:18

Makino,
prosím Tě, jak je třeba doložit, že dítě je nemocné, já mám ošetřování a můžu ještě na pár dnů do práce? Kamarádka mi o tom řekla teď v úterý, ale nevěděla žádné podrobnosti. Věděla jen, že by mi snad stačilo nechat dítě s mámou a mít čestné prohlášení, že je o dítě pečováno.
Pro mě je to docela katastrofa, protože jsem samoživitelka se čtyřletými dvojčaty, tři dny neplacené jsem měla na konci ledna, pak proplacené do 4.2., od 5.2. jsem byla v práci ten pátek, pak v pondělí a v úterý, od středy na další ošetřovačce (dcera měla neštovice) až do minulého pátku, kdy jsem ošetřování ukončila, byla jsem teď v pondělí a v úterý v práci a od středy jsem zas doma na ošetřování, protože neštovice má kluk. Jsem z toho docela zoufalá, výdaje mám pořád stejné, plat dostanu za 5 odpracovaných dnů v únoru, ošetřovné přijde kdoví kdy (a ještě to bude bída, protože 6 dnů bude neproplacených). Dá se sociálka nějak popohnat, když mají ze zákona 30 dnů na to, aby mi peníze poslali? Myslela jsem popohnat, když mi do třiceti dnů nepřijdou.

• Citovat
  • Upravit
JaSe
25.2.10 18:23

Vereniko,
nemocenská, pokud je zaměstnanec nemocný max. 14 dnů, jde od zaměstnavatele, takže jasně ve výplatní pásce. Pokud by byl zaměstnanec nemocný měsíc, tak prvních 14 dnů (tedy od 4. do 14. dne) dostane nemocenskou od zaměstnavatele a zbytek pak pošle sociálka (kdoví kdy).

A omlouvám se, že jsem přidala svůj dotaz viz výše :oops:

• Citovat
  • Upravit
17609
25.2.10 18:28
verenika píše:
A nám nemocenská atd chodí vždy s výplatou ve výplatní pásce 8-o 8-o

Vereniko bejvávalo, teď to proplácí přímo sociálka a já mělo loni OČR začátkem února a proplatili mi to v půlce května, pak v říjnu a přišlo to v půlce ledna :evil: Teď jsem zvědavá, jak budou pružní s nemocenskou.
OČR platí celou sociálka, nemocenskou prvních 14dní proplatí zaměstnavatel s výplatou, zbytek sociálka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
25.2.10 20:31

Jase, a komu máš dokládat, že je dítě ošetřováno? Nějak tomu nerozumím.
Jako osamělý pracovník máš nárok na 16 dní ošetřovného, 13 dní placené.

Vereniko, celé to vzniklo tím, že udělali hrdou reformu nemocenských dávek, bušili se v hrud, jak klesla nemocnost, ale to jen proto, že se statisticky nesledující ošetřovačky, které obrovsky stouply a které bystý český lid začal okamžitě zneužívat, protože si spočítal, že ho to vyjde daleko výhodněji, než nemocenská. Ono totiž snadno dostaneš ošetřovné na kteréhokoliv člena rodiny žijící s tebou ve společné domácnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
25.2.10 20:41
Grace píše:
ivik21 píše:
Makina - :dance: aháá tak to jsem nevěděla, ale asi záleží na zaměstnavateli, co???

Nezáleží, OČR proplácí OSSZ. Takže na zaměstnavateli záleží jen jak rychle žádost o ošetřovné pošle na OSSZ. A OSSZ na proplacení má měsíc od doručení…

A u svobodných matek je to 16 dní. I tak to někdy může být málo… A ty neplacené první 3 dny, to je fakt hrůza. :-(

Já myslím, že Ivik spíš myslela, že jestli dovolí za-tel během těch prvních tří dní pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat