Prosím, jak je placené OČR?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
JaSe, za-tel na to ošetřovné vyplňuje, když zaměstnanec pracoval.
Takže tam vyplní ty první tři dny, tebe nebude v té době považovat za osobu na paragrafu, dostaneš běžnou mzdu, ošetřovné až od toho čtvrtého na 6 dní, u tebe na 13, jestli mi rozumíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
1.tři dny OČR..??
No a tady tuhle informaci nemohu nikde najít. nystoupila jsem na očr v pátek do úterý, z toho jsem v práci byla pátek(tudíž už na paragrafu) a stejně mi zaplatili jen úterý. Tak ted nevim, jak to je???
- Citovat
- Upravit
JaSe píše:makina píše:Hlavně to na netu nikde najít nelze a zrovna je to můj případ. Pokud ovšem to neplatí až od února a já byla naočr v lednu ;o(
Proplácejí se narozdíl od PN KALENDÁŘNÍ dny.
Dokonce je možné v těch prvních třech neplacených dnech jít do práce a a oficiálně být doma až od 4.neplaceného po dobu celkem devět dní pro provdané maminky.
Makino, jak tedy můžu jít do práce, když jsem na ošetřování? Když dám zaměstnavateli papír od doktorky, že jsem na ošetřování, tak mi těžko zaplatí práci, protože jsem na ošetřování. Tohle mě tedy zajímá, jak to udělat, abych při těch prvních třech neplacených dnech ošetřování mohla přijít do práce a pracovat a dostat mzdu (a pak tedy od 4. dne to ošetřování).
Kamarádka mi říkala, že její přítel viděl někde asi v televizi něco na tohle téma a že prý stačí napsat nějaké čestné prohlášení, že se mi o děti ty tři dny stará někdo jiný a že jsou nemocné… kamarádka sama to neviděla, já jsem to taky neviděla, zatím jsem neměla čas se podívat do zákonů (ani pořádně nevím, kde bych to měla hledat). Děkuji za odpověď.
- Citovat
- Upravit
celebrita píše:
No a tady tuhle informaci nemohu nikde najít. nystoupila jsem na očr v pátek do úterý, z toho jsem v práci byla pátek(tudíž už na paragrafu) a stejně mi zaplatili jen úterý. Tak ted nevim, jak to je???
Jak víš, že máš zaplacené jen úterý?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
už mi přila platba od CSSZ
protože je to v kolonce informace pro příjemce na mém účtě hned vedle 203korun ![]()
- Citovat
- Upravit
No, zabrouzdala jsem v na netu a našla, že pokud zaměstnanec v ty první tři dny pracuje, tak se neplacené dny posunují, prostě že nelze neplacené dny posunout
X
procházela jsem kolem televize a zrovna mluvil Vlado Štancl o ošetřovném a o tom, o čem jsem psala na začátku, že tedy lze tu péči za tři dny nahradit někým jiným.
Pokusím se to dohledat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To budete moc moc hodná, v call centru mi řekla paní na ČSSZ, že se nic neposunuje, a výplata dávky mluví o posunutí
taky to hledám a nenacházím nikde
- Citovat
- Upravit
celebrita píše:
Já bych řekla, že je to v pořádku - v pátek jakožto první den potřeby ošetřování jsi měla odpracovanou směnu, čili podpůrčí doba začíná běžet až od soboty. Pak jsou tři dny neplacené: sobota, neděle, pondělí. Prvním placeným dnem je tedy úterý.
zákon o nemocenském pojištění, par. 40 odst. 2 píše:
(2) Podpůrčí doba u ošetřovného počíná od prvého dne potřeby ošetřování nebo péče. Věta první platí též v případě převzetí ošetřování (péče) jiným oprávněným podle § 39 odst. 4 věty druhé. Vznikla-li potřeba ošetřování (péče) dnem, v němž má zaměstnanec směnu již odpracovanou, počíná podpůrčí doba následujícím kalendářním dnem.
Tedy zaměstnavatel popravdě vyplnil, že v první den ošetřovačky jsi směnu odpracovala, a tím ti sociálka začala počítat podpůrčí dobu až od dalšího dne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pak je nelogické, že ze zákona si můžeš první tři dny odpracovat a nastoupit 4.den. To si pak to hlídání hledat nemusím, když to posunují, anebo když hlídání mám, nemusím přeci na paragraf. Tady v tom státě je na hlavu postavené všechno.
- Citovat
- Upravit
Vznikla-li potřeba ošetřování (péče) dnem, v němž má zaměstnanec směnu již odpracovanou, počíná podpůrčí doba následujícím kalendářním dnem.
mimochodem tohle je z doby kdy se první tři dny platili, či čerstvě nové? ![]()
- Citovat
- Upravit
celebrita píše:
Vznikla-li potřeba ošetřování (péče) dnem, v němž má zaměstnanec směnu již odpracovanou, počíná podpůrčí doba následujícím kalendářním dnem.mimochodem tohle je z doby kdy se první tři dny platili, či čerstvě nové?
Není to nové, to je původní. Ovšem v tomhle mi přijde zákon poněkud nejasný, proplácení od čtvrtého dne řeší nově vložený par. 40a, který mění podpůrčí dobu v par. 40, odst. 1, písm. a) a b)… no a dle mého názoru se dotýká i výše zmiňovaného odstavce odst. 2, ten už ale výslovně zmíněn není.
Onen vložený odstavec zmiňuje, že podpůrčí doba počíná od 4. dne ošetřování, ovšem to, co jsem ti sem vložila, mluví o prvním dni + případném odsunutí. A můžeš si hodit kostkou, jestli má přednost striktně daný 4. den, nebo jestli ten den máš přepočítávat na případný 5. Nedávno padl ohledně sociální pojištění firem rozsudek, ze kterého víceméně vyplynulo, že v zákoně nemusí být vše přesně popsáno, máš si umět odvodit, co politici zákonem mysleli… zapomenout něco do zákona zanést nebo cosi omylem zrušit přece může každý, nikdo nejsme dokonalý ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No právě, a když už matkám vzali ty tři dny, pak by si matka prý měla možnost vydělat a od 4.dne pokračovat v paragrafu, na který ovšem nastoupila již před třemi dny
Taky bych mohla dělat zákony
![]()
No a já se ptám, je to tak či není? Protože pokud to posunují, pak je jedno, kdy nastoupíš, když 4.den vlastně bude dnem prvním ![]()
- Citovat
- Upravit
Já jsem poctivě prošla na netu 14 dní černých ovcí (šlo to strašně pomalu a z reklamy na Peugeot se mi chce zvracet, protože se pořád vracela
), ale to o OČR jsem nenašla.
Jsem si naprosto jistá, že jsem to ale naživo v té televizi slyšela. Tak nevím, jestli to nebylo špatně a zpětně to smázli?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
celebrita píše:
Pak je nelogické, že ze zákona si můžeš první tři dny odpracovat a nastoupit 4.den. To si pak to hlídání hledat nemusím, když to posunují, anebo když hlídání mám, nemusím přeci na paragraf. Tady v tom státě je na hlavu postavené všechno.
No vidíš. A jak dlouho bude trvat, než poslanci pochopí, že ony v podstatě matky ošetřovné nepotřebují, ptž ve dnech „zdarma“ si umí hlídání zajistit jinak a stejně chodí do práce… doma se flákají, jenom když to maj zaplacený… tak se to může dát zdarma všechno a ošetřovačka by byla jenom jako omluvené neplacené volno ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Makino, jak tedy můžu jít do práce, když jsem na ošetřování? Když dám zaměstnavateli papír od doktorky, že jsem na ošetřování, tak mi těžko zaplatí práci, protože jsem na ošetřování. Tohle mě tedy zajímá, jak to udělat, abych při těch prvních třech neplacených dnech ošetřování mohla přijít do práce a pracovat a dostat mzdu (a pak tedy od 4. dne to ošetřování).
Kamarádka mi říkala, že její přítel viděl někde asi v televizi něco na tohle téma a že prý stačí napsat nějaké čestné prohlášení, že se mi o děti ty tři dny stará někdo jiný a že jsou nemocné… kamarádka sama to neviděla, já jsem to taky neviděla, zatím jsem neměla čas se podívat do zákonů (ani pořádně nevím, kde bych to měla hledat). Děkuji za odpověď.