Mateřská peníze

27
12.12.23 11:47

Mateřská peníze

Čauves holky. Chci se tu předběžně jenom zeptat. Koukala sem po netu, ale všude je něco jinýho. Pokud mi vyjde pozitivní test, budu muset na mateřskou. Pracuju od 2.7.2022 takže přes rok. Budu mít nárok na mateřskou? Kdyby byl pozitivní test tak bych chtěla odejít z práce asi v druhém / třetím měsíci, protože v práci se tahám s těžkýma paletama atd atd… Dík všem za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35701
12.12.23 11:57
@viki4 píše: Čauves holky. Chci se tu předběžně jenom zeptat. Koukala sem po netu, ale všude je něco jinýho. Pokud mi vyjde pozitivní test, budu muset na mateřskou. Pracuju od 2.7.2022 takže přes rok. Budu mít nárok na mateřskou? Kdyby byl pozitivní test tak bych chtěla odejít z práce asi v druhém / třetím měsíci, protože v práci se tahám s těžkýma paletama atd atd… Dík všem za odpověď.

Myslíš na neschopenku? Těžká práce není tvůj problém. Požádej zaměstnavatele o práci vhodnou pro těhotné a můžeš pracovat až do nástupu na mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
12.12.23 11:58

V těhotenství nic nad určitá kila tahat nemůžeš. Buď ti zaměstnavatel dá práci, kde se nic netahá nebo tě nechá doma za 100 % platu „na překážkách“. Na mateřskou půjdeš až cca měsíc před porodem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
12.12.23 11:59

@JancaS84 Jen pro objasnění, pracuju teprve rok, je mi 19. takže v tom nemám úplně jasno :D Ale dík za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
12.12.23 12:01

@Sisika9 to vim že se tahat nic nesmí. Ale právě známá šla už ve 4. měsící a to to probíhalo v pohodě a dělala pouze v bance, takže žádná namáhavá práce no. Uvidím, na všecno se ještě zeptám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
12.12.23 12:01

@viki4 Nic těžkého v těhotenství tahat nesmíš, stačí to v práci včas oznámit a musí tě přeřadit na pozici vhodnou pro těhotné, nebo nechat doma za 100 % platu. Vymyšlené diagnozy pro gynekologa, aby ti napsal PN, je podvod, budeš mít méně peněz a vycházky, nebudeš moct ani na víkend k rodičům například. Takže platí, že na mateřskou musíš mít odpracováno 270 dnů za poslední 2 roky před nástupem, takže bys měla být v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
12.12.23 12:02

Na mateřskou se chodí 6-8 týdnů před termínem porodu, předtím případně na neschopenku, kdyby lékař vyhodnotil, že máš rizikové těhotenství (těhotenství, ne zaměstnání).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
12.12.23 12:02
@viki4 píše:
@Sisika9 to vim že se tahat nic nesmí. Ale právě známá šla už ve 4. měsící a to to probíhalo v pohodě a dělala pouze v bance, takže žádná namáhavá práce no. Uvidím, na všecno se ještě zeptám.

Pozor, zaměstnavatelé mají často tendence „posílat“ těhule na PN, protože pro ně nemají vhodnou práci a nechce se jim je platit. Ale nemají na to právo. Pokud jsi zdravá, PN by ti ani gynekolog vypsat neměl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33508
12.12.23 12:08
@viki4 píše: Čauves holky. Chci se tu předběžně jenom zeptat. Koukala sem po netu, ale všude je něco jinýho. Pokud mi vyjde pozitivní test, budu muset na mateřskou. Pracuju od 2.7.2022 takže přes rok. Budu mít nárok na mateřskou? Kdyby byl pozitivní test tak bych chtěla odejít z práce asi v druhém / třetím měsíci, protože v práci se tahám s těžkýma paletama atd atd… Dík všem za odpověď.

Ještě ani nevíš jestli si těhotná, a už bys chtěla odcházet na neschopenku? Když těhotná budeš, taktě holt vpráci přeřadí na práci vhodnou pro těhotné. Když jí nebudou mít, tak doma za 100% platu. To bys chtěla být na neschopence za méně peněz, a ještě limitovaná vycházkama? A jakou diagnozu bys měla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4855
12.12.23 12:14
@viki4 píše:

Známá měla nejspíš rizikové těhotenství, tak byla doma na neschopence. Což má samozřejmě velkou nevýhodu v tom, že máš méně peněz a jsi omezená vycházkami, nemůžeš ani odjet někam na víkend. Takže osobně nechápu tu „módu“ nechávat si psát neschopenku, když mi nic není, ale v práci pro mně není vhodné prostředí. Protože v tom případě má zaměstnavatel povinnost tě buď přeřadit na jinou práci nebo tě nechat doma za 100% platu.
Na mateřskou se nastupuje až 6-8 týdnů před termínem porodu. A nárok na ní mít budeš, pokud jsi už odpracovala rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
12.12.23 12:16

Joo vím že tahat nic nesmím, to sem se ptala docela předběžne jen, že jsem už googlila a všude něco jinýho :D A vyjela mi tahle stránka, tak sem zkusila napsat sem. Známá šla právě někdy ve 4. měs už tak se jen ptám. Pak si pozjišťuju ještě víc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
12.12.23 12:17

@arinecka Já nikde neřekla že už chci někam jít… Psala sem že se pouze předběžne ptám, na tom není snad nic špatnýho ne? Tak nevím co hned tu někdo vyšiluje že chci už odcházet 🤣 POUZE SE PTÁM

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
12.12.23 12:18

@vedma007 Na to na co jsem se ptala tak si napsala, dík. Právě že měla těhotenství úplně v pohodě. Musím se jí pak ještě optat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
12.12.23 12:20

@unuděná Zdravá jsem ( zatím teda ), a tu kde pracuju tak jediná vhodná práce by byla uklízečka ale to není pod mým zaměstnavatelem ale zase pod někým jiným…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí