Mateřský příspěvek

Napsat příspěvek
Velikost písma:
953
9.5.05 15:52

Nedá mi to nepřipojit se k vaší diskusi. Souhlasím, že rodičovský příspěvek je opravdu směšná částka, z který se nedá absolutně vyžít, a připadá mi taky hrozný, že nezaměstnaný dostávají víc. A to, že po tom půl roce nedostávají nic, je blbost. Nedostávají sice podporu z pracáku, ale sociálku a ta je ve výši životního minima, což teda rodičovský příspěvek není.
Pro ty, které se tu ohánějí západními státy: Já bych klidně brala, mít víc peněz po kratší dobu a vrátit se dřív do práce, ale musely by tu k tomu být taky vytvořeny podmínky, jako v těch západních zemích. Hlavně mít možnost pracovat na zkrácený úvazek (většina matek v západních zemích, které se vrací po mateřské do práce nedělá 8,5 hodiny) a taky nějaká zařízení, kam by bylo možné dítě dávat. Ve školce vám ho dneska vemou nejdříve od dvou let, a to pouze pokud mají volno a jesle skoro nejsou (u nás například nejsou ani jedny). Zkrácené úvazky tu dnes také téměř neexistují.
Rozhodně nechci od nikoho nic zadarmo a rozhodně se nechci vracet do dob komunismu, jak tu kdosi podotýkal. Ale je fakt, že x let platím pěkný pálky na zdravotním i sociálním pojištění a moc jsem toho zatím nenamarodila a že spousta nezaměstnaných nikdy nepracovalo a nezaplatilo státu ani korunu a přesto to životní minimum pořád berou.
Takže asi tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
9.5.05 16:11

Niki,

já nepsala, že manžel má 20 tisíc abych tu někoho pobuřovala, myslím, si že na chlapa není 20 tisíc nějaká závratná suma......navíc když vezmu všechny leasingy, splátky bůhví čeho abychom mohli spolu bydlet moc z toho 20 tisícového platu zbývat nebude až budu na rodičovské.!!!! A když uvážím že jen za jídlo pro dva lidi utratíme měsíčně 4 tisíce, tak těch směšných 3600,– Kč to ani nepokryje, a to nemluvím o potřebách mimíska!!! Plenky, oblečení, jiné nutné výdaje!!!!!!!! Jinak co se týče žen na rodičovské v cizině, mám známou která radši po rozvodu zůstala bydlet v Německu, jelikož tam jsou sociální podmínky mnohem lepší. Neříkám, že se tu máme tak hrozně (například Slovensko je na tom hůř), ale mohlo by to být lepší, a když stát začne podporovat rodiny, věřím že i ekonomika půjde nahorů. Prostě tu chybí ty sociální reformy, ale komunisty bych sem nepletla!!!!!

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
9.5.05 17:48

Teda tvrdit, že můžeme být rádi, že nám stát vůbec něco dá, je nesmysl. Dřu, mám zodpovědnost, jsem za to i dobře ohodnocená, ale skoro 20 tis. měsíčně odvedu na daních. A to je fér, že živím nějaký příživníky a až budu potřebovat pomoc od státu já, smrkne mi 3 tisíce? Kdyby to bylo aspoň ve výši minimální mzdy a člověk mohl i s miminkem mít určitou životní úroveň aniž by se musel vracet po půl roce do práce.

• Citovat
  • Upravit
880
9.5.05 18:44

Katko já tedy rozhodně tomuhle státu za to že mi něco dává vděčná nejsem!!!!!!!!!!!!!!!!Nezajímá mě kde na to ten stát má brát peníze!!!!!!!!!!!!!Pracuju od svých 18let,zrovna tak můj manžel a nacpali jsme do tohodle státu dost peněz na to aby mi to nějakým způsobem vrátil!!!!!Jenže to nejde,protože za naše peníze si žijou jako prasátka v žitě ty co vedou tenhle stát.Netvrdím že by se měl vrátit komunismus,ale páni v politici by mohli začít myslet i na jiný a né jak co nejvíc urvat.Samozřejmě že proto aby jsme se měli líp něco udělám a to že se od příštího měsíce vracím do práce na zkrácený úvazek.Naštěstí mám maminku v důchodu a tak mám hlídání.Jenže spustu maminek takové štěstí nemá!!!!
Stát vyplácí peníze lemplum kteří nechtějé dělat,ale proč by dělali když od pracáku dostanou víc než by si vydělali.Kdejaký cikán si vybrečí na socálce víc,než vyděláš.A běda kdyby ty peníze nedostal!!A tohle mě fakt štve.Kdyby se nedávali peníze lemplům bylo by pro děti.
Jsem šťastná že miminko máme,ale taky chci aby moje dítě mělo co potřebuje!!
Makýš: jak jsi tady psala že dostaneš nějaké přídavky tak mi třeba nedostali nic.Prý jsme si s manželem vydělali za loňský rok moc,já jsem zdravotní sestra a manžel státní zaměstnanec
Ta pani asi zapomněla že jsme taky za něco museli žít,občas si koupit něco na sebe a zaplatit státu za všechno možný,mám pocit že za chvilku nám začne chodit složenka i za to ,že dýcháme tenhle vzduch.
Simunko:Určitě se díváš kolem sebe a tak jsi si všimla že spousta mladých lidí je nezaměstnaná!!!Nemají kde bydlet,žijou v podnájmech a třeba touží po ditěti,z čeho ho mají živit oni???A mám takový pocit že mateřská dovolená je 3 roky placená a potom záleží zda ti zaměstnavatel umožní i 4 rok.Protože stejné místo ti zaměstnavatel drží jen 3 roky.A upřímně moc vstřícných zaměstnavatelů tady teda nenajdeš.
Moc mě překvapilo že někdo může být vůbec spokojenej z touhle almužnou,ale asi nejsem dobrá hospodyně a neumím vyjít s tím co máme :lol:
Binky+Elinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1272
9.5.05 19:17

ahoj,
nedá mi to a musím napsat i svůj názor.pracuju od 17 let.nikdy jsem nebyla zbytečně na pracáku a připadá mi směšný,že dostávám 3600 a asi 400 jako přídavek na dítě.jsem špatná hospodyně,ale opravdu s tím nevyjdu.stát se neustále ohání jak je třeba podporovat mladé rodiny a zvýšit porodnost.dítě jsme si pořídili v mých necelých 30letech a bez ohledu na to ,zda nějaké peníze dostanu.myslím,že by bylo dobrý dát jako rodičovský příspěvek aspoň min. mzdu.a jak se tu někdo oháněl,že jinde je to horší?v rozvojových zemích jistě.pracovala jsem 2 roky v belgii.je pravda,že tam je mateřská pár týdnů.ale chlap vydělá tolik,že je ženská několik let doma,pakliže sama nehoní kariéru či nechce sama od sebe pracovat,nebo pracuje pár hodin týdně,ale ne kvůli penězům.a z živ. minima tam lidi jezdí i na dovolenou.o životní úrovni jinde než u nás je to ale na jinou diskusi.toť můj názor.mimochodem bydlíme v 1+1.
 luka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
9.5.05 19:21

Reaguji na názor Petuldy, po půlroce co jsi na pracáku nedostaneš ze socky ani kačku ,pokud jsi vdaná a příjem manžela je takový ,že pokryje živ.minimum rodiny,tak máš smůlu.Znám takových příkladů dost .Systém výpočtu přídavků na dítě je také postven na hlavu v tom ,že se bere v potaz výdělek za loňský kalendářní rok.Bohužel s tím my tady nic nenaděláme. Je binec ve více věcech například v doplatcích na vakcíny ,léky na posílení imunity pro děti ,ty snad žáden příjem nemají ,tak by je měli mít bez doplatku ( ty nejsou malé) ,ale český člověk by přišel na to ,že by si nechal dospělý psát tyto léky na dítě a bylo by. Nejsem v žádném případě názoru ,že je rodičovský příspěvek nějaký závratný -to vůbec ,ale bohužel je to tak . Ale musí to člověk horko těžko zvládnout .Včera mě například ve střepinách zvedlo ze židle to ,jak chlapovi co si sám zhuntoval pitím zdraví transplantovali (tuším,že to bylo) srdce ,játra ,ledviny (možná jej měli za pokusného králíka) ,a někdo kdo se narodí s vrozenou anomálií ,si hledá sponzory na operace.Je to hrůza.
S tím držením místa ,zaměstnavatel je povinen držet místo do tří let věku dítěte ,stává se ,ale že je dítko narozené v květnu ,červnu či o prázdninách ,do školky ti ho nevezmou ,hlídací babičky nemáš a už si namydlená.
 Anna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1718
9.5.05 21:13

Holky,

mimo diskuzy odkazuji stránku, kde najdete výpočty mateřské, nemocenské atd

http://www.vyplata.cz/…kunadite.php?…

Lila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
9.5.05 21:24

Ahojte holky,

aby jste si nemyslely, tak třeba my když jsme si pořídili první dítě, tak jsem bydleli u tchýně ve 2+1 a šlo to. Pak jsem si sehnali podnájem, tam jsme byli pár let dokud jsme nedostali městský byt. Ty se tenkrát zrovna prodávaly my měli to veliké štěstí a koupili si byt 3+1 od města za nějakých 130 000,–. Jo možná někdo takové štěstí neměl, ale zase to že se nám něco takového poštěstí nikdo nepředpokládal, nečekala jsem od nikoho nic a myslím že jsme si to v pěti u tchýně v malém krcálku užili dost. Nicméně dítě jsem chtěla tak jsme ho měla a to že mě to nějak omezilo mi absolutně nevadilo. Za vše v životě se platí.

5 až 6 tisíc bych také brala, kdo ne že? Otázka je, jak jen si to jako představujete? Kdepak ti politici ty peníze mají brát? I kdyby dělali zadara, tak to hodí každé mamině 5 korun měsíčně? Spíš asi míň. Nadávate tu na to, že peníze z vašich daní jdou na romy, kteří dělat nechtějí. No, je to sice pravda, ale nezaměstnanost tu bude, to procento nesnížíte a kdo z vás by nějakého, byť šikovného, roma zaměstnal?
Nezastávám se jich, jen vím že i kdyby dělat chtěly, tak mají 50× těžší jen nějakou tu práci vůbec sehnat.

A navíc, ty vaše peníze co platíte státu nejdou ani tak na ty romy, ale hodně moc jich jde na vaše babičky a dědečky, na jejich důchody, na jejich léčení. Bohužel se tu nic na tyto věci neušetřilo, a tak se to musí hradit z toho co platíme státu my. Nebo se na ně má stát vykašlat?
Spousta peněz jde na školství, na zdravotnictví, to vše máme zadarmo a stěžujeme si tu.

Psala jsem jestli se chcete vracet do komunismu? Nevím jak si to kdo vyložil, ale je to myšleno tak, že se tenkrát braly peníze, které nebyly. Nemůžete přeci brečet, že vám stát nedává peníze které prostě nemá.

No, asi to nemá cenu, jen ,víte čeho jsem si všimla? Kdo opravdu nemá peníze většinou mlčí. Nejvíc brečí ti co mají dost.

Jo a mám 3 děti. Mám je šíleně moc ráda, žijeme tak nějak jak to jde a letos poprvé jedeme na zahraniční dovolenou. Chtěla jsem je, mám je, a moc dobře jsem věděla do čeho jdu, tak tu nyní nebudu brečet.

Jakpak by jste to vlastně chtěly dělat? I kdyby byli ve vládě sami poctivci, jako že nejsou, i kdyby se sebevíc snažili, nic moc nezmění. Souhlasím s tm že by si lidé kteří pracují měli vydělávat více, že by manželé měli své ženy na mateřských uživit, jenže to je tak složité, to žádný sebelepší politik nezmění. Je to jen důsledek předchozího režimu a náš stát se z toho jen tak nevylíže. Tak se to snažte brát jak to je a jestli máte málo peněz, odhlašte internet, to také dost stojí, nebo si to dítě prostě nepořizujte.
Simunka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
9.5.05 23:32

Ahoj Simunko,
ale tady to přeci není o tom, že si někdo stěžuje na to, že má dítě a najednou zjistí jak velké, respektive malé jsou příspěvky.
Tady jde o to konstatování, že je to prostě k cenám všeho kolem opravdu směšná částka.
Naše mateřská dovolená je také práce, práce do budoucna pro tento stát v podobě našich dětí.
Myslím, že jsem měla docela náročné zaměstnání a teď vidím jaká to byla s prominutím pohoda. Mám na mysli to, že za můj pracovní den jsem si opravdu našla chvilky na vypití kávy a tak podobně - doufám, že mi rozumíte jak to myslím. Teprve teď je to 100% nasazení.
Vždyt ani moje babička neni odkázaná na důchod mého dědečka, prostě má svůj.
A to je to o co tu jde. Zajistit matkám na mateřské dovolené důstojné finance a třeba v částce cca 6 tis, jak tu někdo psal.
Nechci být prostě po dobu MD finančně závislá na svém manželovi.
Já jsem se třeba se zaměstnavatelem nedohodla na zkráceném prac. úvazku, protože vyžadoval plné nasazení. Dalsí problém byl hlídání, prostě nenám.
Teď jsem sledovala boj matek v našem bydlišti o umístění dětí do školky a vypadá to, že ani od 3 let věku našeho chlapečka mi práce nehrozí.
Nechci se Tě dotknout, ale Váš městský byt asi za 130.000 Kč, tak o tom se nám s naší půjčkou 1,5 mil na panelákový byt v Praze může jenom zdát. Přeju Ti to, ale nebylo by to pro Vás také těžší kdyby tato šance nebyla???
Přidávám se tady k předešlým příspěvkům, pracuji od 18ti let, je mi 36 let, jsem rok na mateřské dovolené s prvním dítětem. Neodkládala jsem dítě kvůli lepšímu postavení ani kvůli penězům, prostě nebyl ten správný chlap.
Ale od tohoto státu jsem do této doby nic nedostala. Zubaře si platím, gynekologa skoro taky, léky všechny, daně byly šílený a tak bych prostě očekávala,že by to mělo být lepší.
Mimochodem, také jsem neobdržela ten příspěvek, ani už nevím, jak se to jmenuje, ale je to asi 400 Kč. Důvodem byly v loňském roce vysoké příjmy, ale je smutné, že náš stát považuje můj přjem ještě z dob pracovních za vysoký. Můžu Vás ujistit, že nebyl :cry:
Na sociálce jsem si připadala tak trapně, že jdu o něco žádat, že už mě tam nikdy neuvidí. Je to ostuda!!!
Nikdo z nás to nezmění, ale nikdy neprohlásím, že jsem ráda za to, že mi tento stát dává alespoň takovouto almužnu :twisted:
Je toho strašně moc co bych ráda napsala, možná jsem to psala moc útržkovitě a nesrozumitelně, tak se omlouvám, ale tohle téma mě prostě štve. Každý měsíc kolem 12ctého!!!
Tak doubrou, třeba nám to Paroubek zvedne :P
 Lakys

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
10.5.05 00:17

Souhlasím že s rodičákem je to na .....! Po první dítěti jsem se hlásila na hromadu konkurzů abych měla práci a všude byl nepřekonatelný problém „dítě“, že budu mít paragrafy apod. Po půl roce kolotoče telefonátů a pohovorů jsem se na to vybodla, otěhotněla a mám druhé. Od jeho půl roku dělám v baru noční, nebo víkendy(malý je noční spáč, tudíž není problém) a mám navíc za těch pár dní v měsíci tolik, co nemá můj manža za celý měsíc. Večer děti uložím, jedu do práce a když vstávají jsem zas doma. Se spánkem je to horš, ale vždy se nějaká chvilka najde a sdomácností pomůže muž. Vím, že je to opradu štěstí, že jsem našla práci, kde se podřídí mi (já říkám kdy můžu a kdy ne a podle toho se stanoví pracovní harmonogram) a která je dobře placená.
S tou almužnou od státu bychom opravdu nevyžili. Někdo tu psal, že utratí 4000,–měsíčně za jídlo pro dva. Chtěla bych vědět co jíte, já bych se do této částky nevlezlka ani náhodou, i když bych ráda chtěla :)
 Jana

• Citovat
  • Upravit
1186
10.5.05 00:53

Ahoj Lakys,

je sice pravda že peněz je to málo, ale jak toto chceš řešit? Kde ty peníze vzít?

A s tím bytem, tak já naštěstí(?) v Praze nebydlím, tudíž byt za 1,5 miliónu se nás netýká. U nás seženeš 2+1 za 500 tisíc, 3+1 za 650-750tisíc. Samozřejmě že ne nový. Takže těžší by to pro nás až tak nebylo.
Také ale ty platy tu jsou, oproti Praze, šíleně malé.

Mě spíše asi štve, že si tu někdo stěžuje, třeba nějaký anonim, který píše, že měsíčně odvádí jen na daních dvacet tisíc, když tady normální ženská bere tak 7000 čistého.
Navíc třeba loni byl rodičovský příspěvek, o kterém se tu debatuje, (mateřská to není, ta se přeci počítá z platu), o tisíc korun méně.

Víš mě to celé příjde jako debata rozmazlených dětí, které chtějí víc a víc. Je to jako když po mě naše děti somrují toto a toto, protože vůbec netuší že má peněženka (stejně jako peněženka státního rozpočtu) není bezedná, že na to prostě nemám. Je jim jedno kde se ty peníze berou, co vše musím zaplatit, to je nezajímá, zajímá je jen co chtějí oni.
Příjde mi to celé jako já chci víc a vemte to kde chcete. Možná až moc uvažuji, ale štve mě jak každý v tomto státě řve já chci víc peněz!! A řve úplně každý.

Jsem asi, na dnešní dobu, nějak nepřirozeně skromná, ale já jsem ráda že jsem se narodila v tomto státě a v této době a hlavně že jsem všichni zdraví, ať už máme k večeři chleba s máslem nebo něco drahého. Má babička, která neměla co jíst, makala na pile, sourozenci jí umírali ve válce a hlady, ta by ti k tomu všemu řekla své. Před tou jsem si postěžovala jednou!!!!! Hi hi bylo mi vše náležitě vysvětleno.

Vžyť i dnes tolik dětí umírá hlady, a my matky které si tu stěžujeme, jídlo vyhazujeme.

Nevím, ukamenujte mě tu, asi tomu nerozumím, ale já to asi beru , protože když na mě jdou splíny, tak si prostě představím nějaké černošské dítě s hlady nafouklým bříškem a musím se za sebe opravdu stydět.

Simunka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
131
10.5.05 08:39

simunko… ty si šťasnej člověk… chtěla bych si vsugerovat tvuj pohled na svět :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
456
10.5.05 08:42

Ahojky, my taky jako rodina nebereme žádné přídavky. Nemám nárok na nic. Manžel má sice 28.000 ,– čistého, ale 15.000 ,– splácíme byt, pak dojíždění 70 km tam - 70 km zpátky každý den + jdlo v práci. Měsíčně nám zbyde cce 7.000 na jídlo, na oblečení, na pleny. . . atd! To jaksi je náš prolém. Mám v okolí tisíce rodin, co neudaly otce a ty maminky berou cca 7.000,– To je pěkná hunusárna. :evil: Když mají děti 2 tak to dělá i 12.000,–
Včera se mi jedna zrovna chlubila. :evil:
Myslím, že spousta rodin tento systém velice využívá a to se mi nelíbí. :x

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
953
10.5.05 08:49

Ahoj Simunko,
dovolila bych si s tebou nesouhlasit ohledně nezaměstnaných - jistě, jsou i takový, kteří by chtěli pracovat a práci sehnat nemůžou, ale většina je rozhodně těch, kteří se žádnou práci ani najít nesnaží a jsou spokojený s tím, co jim stát dává. Mám kamarádku, která pracuje na sociálce, takže vím, o čem mluvím. A to nemluvím o tom, že spousta nezaměstnaných pracuje načerno a ještě navíc bere ty dávky.
Jinak bych se taky chtěla ohradit proti označení „rozmrzelé děti“ - jsem si moc dobře vědomá toho, že stát ty prachy nemá, vadí mi prostě jenom, že jinde utrácí i to, co nemá, a lidem který mu v životě neodvedli ani korunu vyplácí pěkný sociální dávky, zatímco ženám, který x let před mateřskou pracovaly a odváděly slušný daně i pojištění dá 3600 Kč. Jde mi hlavně o ten nepoměr, ani ne tak o výši. Kdybych věděla, že oni nedostanou nic a já těch 3600, tak bych to prostě brala tak, že víc stát holt nemá.
Musím taky souhlasit s Lakys, že jde taky o tu určitou nezávislost, která teda s 3600 Kč moc není možná. Já se teprve na mateřskou chystám, nastupuji příští týden a mám z toho trochu strach, přece jenom od školy jsem pracovala, na pracáku nebyla nikdy ani den a měla pořád svůj příjem, s kterým jsem vpohodě vyšla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
10.5.05 08:53

Sonko - souhlas !
Nebo mám jiný řešení - rozvod !!!! Matka samoživitelka je podporována státem ze všech stran, ze zaměstnání prakticky nevyhoditelná a to i když se jí pracovat moc nechce a vyloženě sedí v práci „na semeno“. Takhle jsem dva roky makala za svoji kolegyni a řeknu vám :twisted: :twisted:
Sama měla plat vyšší než já a všechny ty dávky a alimenty jí stačili na bohatý život, i když dělala chudinku !
Moje babička k tomu vždycky říkala, že stát dneska podporuje akorát takovýhle lehký holky a feťáky. Hm její názor… v něčem pravdivý.

Že já debil se vdávala, těhotněla a chci žít spořádaným životem normální rodiny… 8)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky