Mateřský příspěvek

880
9.5.05 10:26

Mateřský příspěvek

Zajímalo by mě jak je možné že mateřský příspěvek je jen 3600 Kč.Vždyť to přece není ani životní minimum!!Já vím že je to jen pro miminko,ale za to se nedá ani pořídit vše co ten špunt potřebuje.Dokonce si musí zaplatit i popelnici!Nevíte jestli existuje nějaká organizace která tohle řeší.Ve vládě se pořád předkládají nějaké zákony,ale o řešení téhle almužny se tam tedy nemluví.
Binky+Eliška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
9.5.05 10:55

Nemyslíš náhodou rodičovský příspěvek? Tak ten není pro dítě, ale pro tebe, že se staráš a nechodíš do práce :D

• Citovat
  • Upravit
2773
9.5.05 11:05

Binky,
snad jedine, ze bychom sepsaly nejakou petici, nasly dobreho lobbistu a pokusily se pro:,–(it v nasi superuzasne vlade nejake zmeny :P .
Souhlasim, ze ta castka je trapna, ale bohuzel, nic s tim neudelame. Jedina moznost je pokusit se ziskat nejake prispevky na bydleni, dopravu, atd. atd. podle vyse prijmu v rodine. Anebo si poridit kupu deti jako matka samozivitelka, pak ty pridavky nadelaji az 17 tis. (na ctyri deti) :twisted: .
Ne, vazne, delam si legraci, ale plne chapu tve pocity a to, co chces rict. Clovek leta odvadi statu nejruznejsi davky, ja sama na danich zaplatila loni pres 80 tisic, nebyla jsem nemocna ani jednou, nic od statu nechci - a ted, kdyz mu poridim dalsiho budouciho danoveho poplatnika, budu do nej investovat veskery svuj cas, energii, atd., „podpori“ me stat mizernymi tremi tisici. Ale nestezujme si, jeste nedavno to bylo o tisicovku min!!!!!!!! :x

Podivej se sem, treba na nejakou tu davku dosahnete.

H.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2773
9.5.05 11:07

Hm, tak jeste jednou ten odkaz 8)
http://www.mesec.cz/…ialni-davky/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
9.5.05 12:04

Ahoj Binky,

já osobně si myslím že je to dost. Sice bych také brala víc peněz, také bych se chtěla mít lépe, ale chtěla jsem děti, chci s nimi být doma a mohu být ráda že mi stát dá i toto. Vždyť se zamysli nad tím kolik jen těch maminek doma s dětmi je a jak dlouho ty směšné peníze pobírají? Připočti si k tomu ještě přídavky a veškeré další dávky na které mají některé rodiny nárok. Také musí dost peněz stát péče v těhotenství, porod, pak veškerá očkování a celkově veškeré zdravotní péče o tebe i o dítě.
Kde na to ten stát má ty peníze vzít?
Snad by jsi se nechtěla vrátit do komunismu? A ani tenkrát maminky s dětmi tak dlouho doma být nemohli. Moje mamča nás musela dávat někdy v roce do jeslí a musela jít pracovat.
Ve srovnání s ostatními zeměmi, jsou na tom české maminky ještě dobře, kde můžeš být doma do čtyř let dítěte a dostávat za to peníze? Sice znám jen situaci v ČR, ale co jsem kde četla tak se opravdu ve většině zemí musejí maminky vracet do práce o dost dříve než u nás.
Dle mého, když chci dítě, tak ho musím umět uživit a ne čekat co mi kdo dá.

Je to jen můj názor, tak doufám že mě tu za něj neukamenujete.

Simunka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
9.5.05 12:19

Souhlasím se Simunkou, že na jednu stranu můžeme být rády, za to co je. V jiných zemích je to vážně ještě horší.....
ALE ...... Předpokládejme, že v době MD „živí“ rodinu chlap. Jaký jsou platy mužů u nás ? Bída, pokud teda nemáte za manžela právníka, doktora nebo ředitele 8) V tom vidím tu tíhu a pocit bezmocnosti…
Prostě je to málo, kdyby ty platy byly celkově vyšší, zas by ten pohled byl o něco jiný.
Navíc když se kouknete kolem sebe, KOLIK stojí věci pro děti? Ne proto, že by byly výrobně nákladnější, z dražších a lepších materiálů… Ale prostě jen proto, že jsou pro děti a že prodejci a výrobci zneužívají toho, že každá maminka to prostě MUSÍ koupit a naštěstí dítě roste rychle, takže toho bude kupovat dost a dost…

A přivýdělek k MD? Holky, to je o velikým štěstí a náhodě. Domácí práce jsou podvody, v podstatě neexistují… A zaměstnavatelé jako takoví o zaměstnankyni na kousek úvazku s hlavou plnou mimina zájem teda opravdu nemají ¨!!!

NiKi

• Citovat
  • Upravit
kdoviktera
9.5.05 12:24

Ahojky,

mám stejný názor jako Simunka - chceš být s dítětem doma? Buď si. A buď vděčná za to, že nějaký peníze od státu dostáváš. V řadě zemí nedostávají nic, navíc můžou být s dítětem doma jen několik týdnů, příp. Měsíců. V žádném případě 3 - 4 roky.

Navíc si můžeš neomezeně přivydělávat. Je to trochu o štěstí jestli se Ti podaří něco najít, ale když nebudeš mít zájem cokoliv podniknout, nestěžuj si.

Takže to byl můj názor.

Katka, Matyáš 27měs. a Filip 6 týdnů

• Citovat
  • Upravit
kdoviktera
9.5.05 12:33
Anonymní píše:
Souhlasím se Simunkou, že na jednu stranu můžeme být rády, za to co je. V jiných zemích je to vážně ještě horší.....
ALE ...... Předpokládejme, že v době MD „živí“ rodinu chlap. Jaký jsou platy mužů u nás ? Bída, pokud teda nemáte za manžela právníka, doktora nebo ředitele 8) V tom vidím tu tíhu a pocit bezmocnosti…
Prostě je to málo, kdyby ty platy byly celkově vyšší, zas by ten pohled byl o něco jiný.
Navíc když se kouknete kolem sebe, KOLIK stojí věci pro děti? Ne proto, že by byly výrobně nákladnější, z dražších a lepších materiálů… Ale prostě jen proto, že jsou pro děti a že prodejci a výrobci zneužívají toho, že každá maminka to prostě MUSÍ koupit a naštěstí dítě roste rychle, takže toho bude kupovat dost a dost…

A přivýdělek k MD? Holky, to je o velikým štěstí a náhodě. Domácí práce jsou podvody, v podstatě neexistují… A zaměstnavatelé jako takoví o zaměstnankyni na kousek úvazku s hlavou plnou mimina zájem teda opravdu nemají ¨!!!

NiKi

NiKi - dovolím si s Tebou nesouhlasit v jedné věci - a to v té, že výrobci zneužívají toho, že maminky musí pro děti oblečení koupit. Máme jednu takovou firmu, celý roky jsme se snažili držet ceny co nejnižší a stejně to nestačilo. Teď, po více než deseti letech, tahle firma končí. A proč? Nedokázala si na sebe vydělat, na výplaty švadlenám, střihačkám, návrhářce… Proč taky kupovat český certifikovaný výrobky, když můžeš zajet do Polska, zajít do zahraničních butiků, koupit levnější čínské oblečení, nebo do sekáče, že…

Tak ahoj Katka

• Citovat
  • Upravit
131
9.5.05 13:42

no holky.. to že si přiznáme,že 3000,00 je žebrota ještě neznamená že se chce někdo vracet do komunismu… jinak zase bych se tak provinile necítila - zdravotní péči si hradim z pojištění a že zdravotní pojišťovnu zásobuju sluštně a nic od nich celý léta nechci… mě osobně ta částka příjde opravdu „legrační“ zvlášť když jí srovnám s příjmy těch darmožroutů politiků který maji ve státě bordel a staraj se tak akorát o vlastní zadky… :) a čtyři roky na mateřský?? no tak to absolutně nehrozí!! jestli neseženu nějakej úklid nebo cokoli podobnýho na přilepšení, smykuju po roce do práce.. jinak bychom se museli z našeho uprděnýho 2+kk jako neplatič - já nevim když ten stát tak blahosklonně podporuje ty hypotéky a bydlení mladejch, že se to dá sotva utáhnout :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
9.5.05 13:51

Myslím si že rodičovský příspěvek je výsměch všem ženám na této „dovolené“, vždyt jsme mnozí z nás chodily do práce, odváděly státu poctivě daně,,,,,a výsledek? Nula.........navíc kde jaká jiná máma (například cikánka), která nikdy nepracovala, umí dělat jenom děti je na tom mnohem líp.......a stát jí podporuje!!!! Jo a ještě, kdejakej nezaměstnanej dostává víc než matka na rodičovské dovolené........moc se mi to nelíbí, ani to, že si matka může „přece“ přivydělávat!!!! Má se věnovat 100% dítěti a né aby ho zanedbávala a běhala někde po zaměstnání........toť můj názor.......já sama nyní beru cca 15 čistého, manžel cca 20 čistého , nic nám nechybí,,,,,vím že jsou na tom rodiny mnohem mnohem hůř a mají děti…ale až budu na rodičovský, budu brát 3600 čistého a budu závislá na tom co mi můj manžel přinese domů…Byla bych pro, aby ta podpora byla aspon jako na „pracáku“. A nebo aby se před tím nějak zhodnotilo, že ta žena pracovala a odváděla dávky, nebyla nemocná, nikdy nic od státu nepotřebovala, a ted potřebuje pomoc.....
zdravím

• Citovat
  • Upravit
966
9.5.05 14:03

Já tedy nevím přesně, ale pokud je matka samoživitelka, tak určitě nedostává jen těch 3600. Ale navíc ještě různé sociální dávky, příspěvek na bydlení atd. atd. ,aby to dohromady dalo životní minimum pro jednoho dospělého a jedno dítě. Je to tak, ne? Ovšem to nic nemění na tom, že i tak je to životní minimum dost mizerný. Nedovedu si představit, že bych z toho žila. Takže jsem ráda, že mám manžela, který vydělává. A třeba, až si budeme na konci roku dělat společné daňové přiznání, tak nám ještě něco doplatěj :)
Holky, já bych měla mimčo, i kdyby mi stát nedával ani floka.
 Makýš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
275
9.5.05 14:13

Souhlasím s Madlou a anonymem, mluví mi z duše.
Doopravdy, zařídit bydlení a mít rodinu je v dnešní době bez pomoci rodičů hazard. Jen je škoda, že místo toho, aby jsme podporovali my je, tak je to obráceně. Já bych si jinak mohla dovolit děti za 23 let, až doplatím hypoteku a to podotýkám, že jsme s manželem zaměstnaní a nikde se neflákáme po úřadech a po dávkách. Nejsme zvyklí utrácet, kupujeme standartní věci, ale z našich výplat po poplacení všech účtu toho skutečně moc neušetřím. Moc lituju ty mladé, kteří nemají vysoké příjmy a ještě ke všemu se nemohou opřít o rodiče.
 Dana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
9.5.05 14:16

Zdravím anonyma,
a jak se díváš na to ,že při tvém „krásném“ platu,nic zlého ti nepřeji a zůstat bez práce už vůbec ne.Zůstaneš bez práce a dostaneš 3.měs. tuším ,že 50% platu ,další 3.měs. 40% platu a dále si buď na pracáku třeba 10let a nedostaneš ani kačku. A můžeš se ohrazovat ,jak chceš kolik si kdy odváděla.Já jsem momentálně doma na rodičovské dovolené ,ale od dvou let naší Eli mám „dohodu o prac. činnosti“. Když jsem v práci ranní 10-12, odpol. 16-20 ,tak ji hlídá taťka. Vyhovuje nám to všem. A každá kačka je dobrá. Když máš názor ,ten ,že se má matka starat o dítko ,tak jak se díváš na to ,když některá mamča šoupne dítko k prarodičům např. na týden i víc (vím i o dlouhodobých pobytech na chatě ) a ona mateřskou pobírá a o dítě se vlastně nestará a do práce nechodí. Já vím , pokud zůstane žena doma je třeba trochu počítat ,ale buďme rádi tomu co máme,protože ,jak to čtu jsme na tom líp ,než v okolních zemích ,kde se po narození ženy vrací do práce ve 3-4 měs. dítěte.
Je i nemálo případů ,kdy matky šouply bezostyšně dítě do školky na celý měsíc a pobíraly rodičovský příspěvek.
Mimochodem nemáme jedno dítě ,ale 4 sice již ve věku 18,17 a 15 let a nyní skoro 3 roky ,ale do práce chodit budu a doma zůstávám do 4 let.
Pracovala jsem totiž v hypermarketu a pokud bych se tam vrátila ,tak v týdnu ,když bych měla odpolední,tak malou celý týden nevidím (je otevřeno do 22 hod.). Tak nad tímto problémem by se měli zamyslet poslanci .
 Anna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
9.5.05 14:39

Anno,
myslím si, že kdyby byl příspěvek například 5-6 tisíc, mnohem líp by se rodinám žilo, matky by se nemusely honit za výdělkem (jelikož každá chce pro svoje děti to nejlepší, chce jim koupit to a tohle, tak hold musí chodit na „brigády“), mohly by si mateřštví užít, a né prožít a přežít........to že na pracáku bereš napřed nějak 50% a pak 40% a pak zas nic........je to možná pořád víc než rodičovskej a je to zároven aspon ve výši nějakého toho minima.......proč stát všude říká jak se rodí málo dětí, když pro rodiny nic nedělá? Strašně mě tohle rozčiluje, i to, že se tu podporujou „feťáci“ atd.....na jejich potřebné injekční stříkačky je dost peněz, ale když se jedná o život nějakého prcíka, tak se na to skládá celý národ!!!!!!!! A to už nemluvím o tom, že se lidi neberou, jelikož pak dostanou větší příspěvek (i když je to dost hlídaný). zdravím anonym Dáša

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
9.5.05 14:56

Nojo Katko, je to pravda, i ty lidi, co to šijou si chtěj vydělat. Ale kolikrát živnostník tvrdí, že nemá na výplaty a přitom si každý rok radši koupí nový auto, protože to je holt lepší než přidat lidem.. :x
A oblečení jsem kupovala sice značkové, přiznávám, že je kvalitnější :lol: ale z druhé ruky a jsem moc spokojená. Do normálního dětského obchodu jdu jen ve chvíli, kdy si chci z cen přivodit mdlobu :lol:
Je to věc priorit, někdo investuje víc do kočárku, ušetří jinde…

A milý anonyme, kdybych na MD žila z 20.000 platu mého manžela, tak si hvízdám. Bohužel takhle vysoký platy v některých profesích a regionech nejsou. (můžeš mě ukamenovat a říct, že jsem si vzala chudáka a žiju v blbým kraji :twisted: )

Souhlasím s předchozím příspěvkem - 5-6 tisíc už by bylo důstojnějším. Nejlepší by ale byla podpora práce z domova ne?
I maminka si chce od maminkovských starostí někdy odpočinout a mít pocit, že je pro společnost důležitá a práceschopná, ne?
 NiKi

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí