Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Petuldo a Simunko,
my se bohužel musíme srovnávat se západními státy. Protože jsme rok v EU a právě jsem v MF četla, jak si tu zatím levně bydlíme!!! Píše se tam ZATÍM, protože to půjde dost nahoru.
Jinak se Simunko ještě vrátim k tomu, jak jsi psala, že tu někdo brečí, že na daních odvádí 20 tis měs. a jiný má plat 7tis.
Vždyt to nejde srovnávat. Já jsem třeba dosáhla na průměrný plat tohoto státu, ale co z toho mám teď?? Jak jsem již uvedla bydlíme v Praze s půjčkou na bydlení, tak všechny moje úspory padaly sem. Teď tam nepadá nic (myslím z mého platu) a je to strašně moc znát.
Psala si, že u Vás je výplata mnohem menší než v Praze. Nevím jaká je situace u Vás, tak se do toho pouštět nebudu, ale jeden osobní příklad z naší rodiny. Část z nás žije v malém městě na jihu Čech a dost často slyším, jak se tu máme dobře - narážejí na vysoké platy. Ale nevidí tu vysokou životní úroveň v jaké človek musí jet. Mohli si koupit rovnou domeček, s vlastní studnou, nízké náklady na jeho provoz, babička s hospodářstvím - vajíčka, maso a já nevím co ještě. MHD stojí 5 Kč po celém městě. Na každém rohu nějaký „Pepa“ co uví opravit co se dá za hubičku. Je toho dost.
Také mají svoje starosti, ale jen viděli vyšší plat a velkoměsto a už jsem se měla líp.
Jen jim nedošlo, že když zaplatím všechny složenky, tak mi možná zůstane stejně jako jim.
Proto se nejde zlobit na někoho, kdo platí jen daně 20 tis, protože možná je to ten příklad, že mu zůstane míň než nám.
Tento stát kupuje Grippeny, teré sem ani kvůli poruchovosti nedoletěly a stály strasně moc, zaplatili jsme všichni včetně kojenců za pana Železného 1.000 Kč na hlavu a platíme dál za mezinárodní soudy. Tento stát zvyšuje daně a nevybírá je tak jak má. Proč má pan Gross a jeho paní Śárka neustále placenou ochranku z našich daní, když už není premiér???
Peněz by bylo dost, jen kdyby s nimi naši zákonodárci nemrhali.
Prostě se s tím nechci smiřovat a nechci se srovnávat s Afrikou. Naši politici nás také ženou na západ - tak se vším všudy.
Je mi také líto třetího světa, tak jsem zakoupila panenku, za kterou se oočkuje jedno dítě a vždy když můžu, tak posílám nějaké peníze potřebným.
Tak snad vždy došly tam, kam měly.
Lakys
Teda kdybychom měli 7000 na domácnost, jak si tu někdo stěžoval, tak bych si pískala. Celý manželův plat jde na splátku úvěru na byt (12 000) a nájem (8000), takže žijeme pouze z mého rodičovského příspěvku + malá brigáda měsíčně za 500. A to je pak hustý
V zaměstanání mi vstříc nevyšli (přestože „jiným“ ano), i když bych mohla bez problémů pracovat doma. Nemáme babičky a dědečky, kteří by nás podporovali, zato máme alespoň byt v paneláku… Nechtěli jsme si pořídit mimi do plesnivého 1+1, tak nic jiného nezbylo než si vzít úvěr. V mých 33 letech nešlo mateřství odkládat donekonečna
Rodičovský příspěvek je fakt almužna a až bude nejhůř, zrušíme kabelovku a internet, a začnu hledat přivýdělek. Což bude asi brzo ![]()
Silvie
Čau maminy,
tady se to teda rozjelo
.
Taky bych brala víc, ale asi je to složitější a je v tom daleko víc věcí, než my samy vidíme…
Jen chci přidat do diskuze, že např. ve Špaňělsku (nevím, jestli je to na Kanárských ostrovech stejné, sle mluvím o nich) dávky mateřské NEEXISTUJÍ. Chtějí-li tam mít lidi mimčo, musí si na něj našetřit. Potom musí i mamča brzy nastoupit do práce, protože by se prostě rodina neuživila. Mimčo bývá u placených chův nebo ve spec. jeslích, kde ale nebývá místo ¨........... to je od tamních lidí. Pravda, info 4 roky staré, ale stojí to za to.......
Na tohle si vždycky vzpomenu, když chci nadávat na příspěvky od státu. A je mi líp ![]()
Nehledě na zdravotní pojištění (např. ve Francii musíte za každou návštěvu u Dr. zaplatit. Teprve zpětně vám pojišťovna pošle zpět uhrazenou částku - na doklad. Dovedete si představit např. operaci nebo i lehké ambulantní zákroky? Brrr
)
Buďme rádi, že jsme na tom tak, jak jsme ![]()
Veronika
já se taky přikláním k tomu ,že můžem být radi že něco máme,dá se vydělat já chodím na čtyři hodiny do práce dělám v obchodě i když vím že každý hlídaní nesežene,ale každá koruna je fajn.Na druhé dítě jsem si musely vydělat aspon na základ.Zní to hrozně ,ale bohužel je to tak je to realita .
AHojky, děti v dnešní době jsou luxus - ale jsem ráda,že ten můj malej luxusní dáreček tu spinká ![]()
I když vím,že z toho koukání se nenajíme - manža je celé dny v práci, my zase celé dny doma - takže to jde na úkor společných chvil. Je mi to líto, ale z něčeho žít musíme.
Prarodiče daleko,takže je to na nás, ale mám slíbenou možnost přivýdělku, sice od září,ale na pár hodin týdně,tak snad to klapne.
Všem vám moc děkuju za vaše názory.Nechtěla jsem si stěžovat jen to bylo takové postesknutí nad tím jak je to nespravedlivé ohodnocení ve srovnání s jinými výdaji státu(vězni,flákači a cikáni).Pro zlepšení naší finanční situace nastupuju od června na zkrácený úvazek.Můj manžel si bohužel nemůže přivydělávat,je to podmínka jeho zaměstnavatele.
Přeju nám všem ať se to jednou zlepší.
Binky+Eliška
Simunko,
jsem ten anonym s 20 tis. na daních měsíčně. Víš, pro mě to třeba znamená, že si nebudu moct užít mateřskou, protože si vydělávám 3× tolik co manžel. Takže pěkně po půl roce pošupajdím zpátky do práce, abychom byli schopní splácet hypotéku a mohli si dovolit i auto. A to je smutný. Svoje děti uvidím tak leda ve spánku, ale někde bydlet prostě musíme. A 3+1 v paneláku není žádný extra luxus.
Brát by na to stát mohl například teď z prodeje Telecomu, i kdyby to byla jen jednorázová částka na přilepšení.
A opravdu si myslíš, že když za dva roky na daních odvedu 480 000 (pokud bych si tak vydělávala např. 20 let 4 800 000) bylo by moc chtít např. 168 000 za dva roky mateřské? Pak už přeci nikdy nic od státu nedostanu. Důchod už za nás bude jen almužnička.
No nic, stejně to tu nevyřešíme, ale je fajn, že se z toho člověk může alespoň vypsat.