Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, tak já to mám podobně, rodičák na dva roky, několik měsícu předtím než mi skončí se začneme snažit o druhé, a pokud nebudu mít nárok na neschopnost tak hholt budu doma zadarmo a pak normálně mateřská. Poud máš poměr na dobu neurčitou tak ti musí držet místo jedině že by ho zrušili uplně..
Já myslím, že je to přesně naopak. Jestli jsem dobře četla.
Když porodíš před ukončením prvního rodičáku, automaticky ti nabíhá druhý. Pozor, stejné místo ti musí zaměstnavatel držet jen po dobu mateřské, šest měsíců. Ale do konce rodičáku by ti měl držet nějaké odpovídající místo.
Nárok na mateřskou máš v obou případech. I pokud otěhotníš ještě při rodičáku, tak 6-8 týdnů před porodem nastupuješ na mateřskou. Pokud už budeš v práci, tak nástup na mateřskou taky 6-8 týdnů před porodem.
To je vlastně fakt, že když porodíš při prvním tak máš automaticky hned druhý rodičák ale mateřskou ne..
Hele oni kdyz te proste budou chtit nahradit tak to vzdycky nejak udelaji..je to zbytecny resit takhle na sest let dopredu…me drzeli misto..sef me premlouval at jdu jen na dva roky ze me potrebujou..sefa mezitim vystridal jiny a mela jsem po miste pac novy sef si s sebou privedl i sve nove lidi.
Podle mně ti zaměstnavatl garantuje 3 roky to, že tě vezme zpět. tedy zaměstnání a z toho vyplývající nárok na mateřskou. Bez ohledu na tvou volbu RD. Je tedy jedno, zda by ses po dvouleté vacela na dva měsíce do práce, nebo měla tříletou RD a v této době opět nastoupla na MD. Průser by nastal, pokud by ses po třech letech nevrátila do práce z nejrůznějších důvodů - prostě pokud bys neměla pracovní smlouvu. Stejně je tam ale tuším 180 dní ochranná lhůta. Tedy musela bys nastoupit na další MD do 180 dnů od ukončení pracovní smlouvy.
Před cca třemi lety jsem to měla tak, že jsem si zvolila tříletou RD (z důvodu, že druhé dítě nejde naplánovat), ale před druhými narozeninami juniora jsem skutečně rodila (byla bych to stihla při dvouleté RD) a opět nastupovala na MD a poté si opět volila tříletou RD.
@katule9 píše:
To je vlastně fakt, že když porodíš při prvním tak máš automaticky hned druhý rodičák ale mateřskou ne..
máš mateřskou…
@Cuarentena píše:
Já myslím, že je to přesně naopak. Jestli jsem dobře četla.Když porodíš před ukončením prvního rodičáku, automaticky ti nabíhá druhý. Pozor, stejné místo ti musí zaměstnavatel držet jen po dobu mateřské, šest měsíců. Ale do konce rodičáku by ti měl držet nějaké odpovídající místo.
Stejnou pozici po dobu mateřské, ale pracovní smlouvu ve firmě na podobném místě (nemůže z manažerky udělat uklízečku, ale třeba vedoucí skladu teoreticky jo) po dobu tří let.
Takže holky jestli to chápu dobře, nemám si s tím lámat hlavu a i kdybych rodila půl roku před koncem rodičáku nebo půl roku po konci rodičáku, tak nárok na mateřskou mám? jen si zkrátím rodičák a nastoupím na mateřskou a kdyby to bylo po konci rodičáku, tak buď půjdu na chvíli do práce nebo na neschopenku (první těhu bylo rizikové a měla sem řadu komplikací) a pak na mateřskou a tak jako tak mi ZASE musí držet místo? ![]()
Já si zvolila RD na 2 roky a v práci nahlásila na 3 roky
riskuju pouze to, že rok nebudu pobírat nic.
Nárok na mateřskou budeš mít určitě. když mezi dětma půjdeš aspoň na chvíli do práce, tak ti zase bude držet místo 3 roky. pokud budeš mít děti hned po sobě, tak přesně nevím s tím místem
@RůžaP píše:
Já si zvolila RD na 2 roky a v práci nahlásila na 3 rokyriskuju pouze to, že rok nebudu pobírat nic.
Rodičosvký příspěvěk vyplácí sociálka s tím zaměstnání nemá nic společného..nechápu proč si jim nahlásila něco jiného..to ti asi nepomůže. ![]()
U 1.dítěte jsem měla rodičák na 2roky, porodila jsem před koncem rodičáku a 6 týdnů před termín jsem přešla na PPM.
Kamarádka měla rodičák na 3roky, porodila 2 měsíce po konci rodičáku, šla na nemocenskou a poté nastoupila na PPM.
Zaměstnavatel by ti místo držet měl, ale… já měla smlouvu na dobu neurčitou, bohužel od ledna budu nezaměstnaná:-(
Ahoj holky, mám na Vás pár dotazů
máme malé mimi a za chvíli mi končí mateřská a musím se rozhodnout, zda jít na dvouletý nebo tříletý rodičák. Druhé mimi chceme tak dva tři roky od sebe.Jde mi o to, že nechci přijít o místo v práci. Když bych měla se v květnu po prvním dvouletém nebo třiletém rodičáku vracet do práce a třeba měsíc nebo dva před tím porodila druhé mimi, tak nemám nárok na mateřskou, ale na další rodičák? a v práci mi místo držet nebudou? Ale kdybych porodila měsíc nebo dva po tom, co bych měla po prvním rodičáku nastoupit do práce, tak nárok na mateřskou mám? nebo jen na rodičák? a jak by to bylo v práci s místem? museli by mi znovu držet místo nebo už ne?
vím, že se těhotenství naplánovat nedá, ale chtěla bych být v obraze při rozhodování
děkuji za odpovědi a omlouvám se za anonym, ale chodí sem některé kolegyně z práce.