Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Dalla píše:
Nárok na mateřskou budeš mít určitě. když mezi dětma půjdeš aspoň na chvíli do práce, tak ti zase bude držet místo 3 roky. pokud budeš mít děti hned po sobě, tak přesně nevím s tím místem
Pokud bude mít nárok na MD - a podle všeho by ho mít měla - tak jí opět vzniká lhůta tři roky nároku na držení místo ve firmě.
Ještě nevím jak je tomu nyní, ale - nástupem na MD vzniká nárok na řádnou dovolenou. Nevím, jak to přesně vyvsětlit, ale je to jako kdyby byla v práci, a těch 28 týdnů si odpracovala. A pokud by to stihla v jednom roce (rodila by tak, a by těch 28 týdnů bylo v rámci jednoho kalndáčního roku, nebo aspoň poměrná část těch 28 týdnů) - prostě jako kdyby byla v práci a vznikl jí nárok na dovolenou. Má pak právo si jí nechat proplatit, a to v sazbě průměru psoledních tří platů, které brala, než nastoupila na první MD.
Mně takhle v létě přistála na účtu částka, která byla neskutečná - já nastupovala na MD v půli prosince a v listopadu jsme brali prémie, takže mi to zvýšilo ten základ neskutečně - volala jsem do účtárny, jestli to není nějaký omyl, a bylo mivysvětleno, že to je „dovolená“, ketrou jsem si nevybrala. Ne mateřská dovolená, ale řádná dovolená náležící mi za dobu mateřské dovolené!!! A dokonce mi to nemohli vyplatit naráz, a já ještě „dobírala“ další měsíc! A nebyla to chyba, kamarádka rodila v únoru a je zaměstnána u státní organizace a měla to tak taky!!!
@katule9 píše:
Rodičosvký příspěvěk vyplácí sociálka s tím zaměstnání nemá nic společného..nechápu proč si jim nahlásila něco jiného..to ti asi nepomůže.
Udělala jsem to taky tak a víte proč??
Protože v době, kdy jsem nastupovala, tak se to měnilo a chtěla jsem peníze od státu mít co nejdříve, aby zase nepřišli s nějakým jiným nápadem, třeba snižováním, takže abych měla od státu co nejvíc, pokud to jde… ![]()
@Emilie jj, je to tak. PPM se bere „jako pobyt v práci“. Měla jsem děti hned po sobě, do práce jsem se nevracela ani na jeden den, i přesto tento nárok vznikl i u 2.PPM. Bezva finanční injekce:-)
@danik píše:
@Emilie jj, je to tak. PPM se bere „jako pobyt v práci“. Měla jsem děti hned po sobě, do práce jsem se nevracela ani na jeden den, i přesto tento nárok vznikl i u 2.PPM. Bezva finanční injekce:-)
a ta částka byla stejná jako při první PPM?
@Emilie jo s dovolenou to tak je, to vím, taky jsem si o ni zažádala. Jen to není proplacení, ale prý čerpání. Ale to je jedno. Já jen, že když jsi v kuse doma třeba 6 let (protože máš 2 děti po sobě), tak si nejsem jistá, jestli zaměstnavatel musí držet tak dlouho (třeba těch 6 let) místo. Já si myslím, že ne. Myslím si, že by člověk musel jít aspoň na 1 den do práce, aby mu vznikl nárok na další držení místa na 3 roky. Ale netvrdím to, jen si to myslím…
@Dalla píše:
@Emilie jo s dovolenou to tak je, to vím, taky jsem si o ni zažádala. Jen to není proplacení, ale prý čerpání. Ale to je jedno. Já jen, že když jsi v kuse doma třeba 6 let (protože máš 2 děti po sobě), tak si nejsem jistá, jestli zaměstnavatel musí držet tak dlouho (třeba těch 6 let) místo. Já si myslím, že ne. Myslím si, že by člověk musel jít aspoň na 1 den do práce, aby mu vznikl nárok na další držení místa na 3 roky. Ale netvrdím to, jen si to myslím…
Myslím, že nemáš pravdu, moje kamarádka byla takhle v kuse doma skoro 10 let (mají čtyři děti) a místo jí pořád drželi, protože to vždycky stihla do konce rodičáku. ![]()
@katule9 to nevím, nekontrolovala jsem si to:-).
Pokud je smlouva na dobu neurčitou, zaměstnavatel místo držet musí, ovšem ne na stejném postu.
@danik to je škoda mě právě zajímá jestly budu mít stejnou jako při prvním, měla jsem dost vysokou tak bych to brala zase ![]()
@Cuarentena nevím…je to jen má doměnka…jak je to v zákoníku práce, to přesně nevím…
@Dalla píše:
@katule9 jo budeš mít stejnou jako při prvním
pokud mezitím nepůjdeš teda do práce, tak PMM bude stejná
No, já se vracím v lednu po pěti letech a ověřovala jsem si hned před narozením druhého prcka, zda mně v práci ještě budou chtít. Šéfka je z toho na mrtvici, má dvě zaměstnankyně na RD a může za nás vzít jen někoho na dobu určitou. Teď mám ale průser, a to ten, že mi toho mladšího nevzali do školky. Takže abych si místo udržela, tak o budu muset dát do soukromé. Jsou tu další vaianty, například si prodloužit RD o 9 měsíců do září (Kdy ho snad už vezmou), ale tím přijdu o místo. ![]()
@katule9 píše:
a ta částka byla stejná jako při první PPM?
Mně třeba ne, protože se mezitím zmenila vláda a ta „nová“ odsouhlasila snížení MD na 60 procent. Takže první jsem brala 70 a druhou 60 procent. Ale ještě jsem stihla předvolební slib čéesesdé, že v říjnu vyplatí rozdíl. No a fakt peníze jsme dostali. Teda my, kteří jsme se tam vešli s nějakým kritériem, už si nepamatuju jakým. Asi doba nástupu na MD. Jo, ano. To já měla zase o fous, šlo o rok 2009 a já nastupovala v půlce prosince ![]()
@Emilie vidíš, na to jsem úplně zapomněla. Je to přesně tak, v říjnu se doplácely nějaké peníze, ale už přesně nevím, jak to tehdy bylo. Hlavně, že došly:-)