Mates dělá letadlo

28294
15.1.10 11:00

Mates dělá letadlo...

Ahoj holky,

tak jsem si pořád říkala, nezaložím tu diskuzi, nezaložím…no a založila.

Mates 9 měsíců, otáčí se na břicho, tam je neustále, zpátky ani ne, spíš omylem, kolínkuje občas, neplazí se, neleze. Když už na tom břichu nemůže a bolí ho ruce, dělá letadlo - takovéto že má ruce i nohy nahoře, je prohnutý do luku, heká a třepetá s nohama o sto péro.

No a proč to píšu. Neustále mi na cvičení s dětmi říkají, že je to špatné a že bude mít skoliozu apod. Tak se snažím mu v tom bránit, stačí mu ty nohy dát k zemi rukou a hned se snaží dostat na kolínka, někdy se povede, někdy ne. Akorát teda to abych u něj byla celý den a nehla se, protože on to dělá fakt téměř neustále.

Můj dotaz je, zda a jak moc to dělají/ly vaše děti?

Slyšeli jste také, že by to neměly dělat? Mám to fakt tak moc řešit?

Jak jste to měli potom s lezením?

Mám zatím zkušenost, že je Matýsek spíš pomalejší, otáčet na bříško se začal asi v 6,5 měsících, vždycky ale nějaký malý pokrok časem udělá, tak to nechci nějak moc hrotit. Zatím se mu snažím věnovat, když je první a mám na něj čas, takže podsazujem zadek, občas s ním lezu, že mu strkám nožky před sebe (a on spolupracuje, ručičkama si leze sám) - to děláme, prý aby viděl jak na to. Někdy ho strčím na balon a děláme pár cviků tam.

Měl by prý posílit hlavně šikmé břišní svaly, to mu pomůže i k otáčení na záda.

No tak nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14015
15.1.10 11:05

Takové letadlo? (Jenom si už nevzpomínám, jestli sebou třepal.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
15.1.10 11:07

:-) ano přesně toto. Nohy jsou asi Matesova specialita, šudlá s nima pořád, tak i ve vzduchu. No a když už jsi tady, tak včera mi jedna cvička říkala, že to má z nosítka (tak nasratý smajlík tu ani není).

Nic…a jak moc to tvé děti dělaly? A pak samy přestaly? Dík!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
15.1.10 11:08

my jsme sice mladsi, ale chodime cvicit vojtovku prave kvuli tomu ze v 6ti mesicich dela taky letadlo, znamena to pry, ze zapojuje spatne briski a krcni svaly a timto si vypomaha…pry je to typicke pro 5.mesic, pak by to melo odeznit, pokud ne, je prave chyba ve spatnym zapojovani svalu a hrozi skolioza…
pisu teda jen to, co mi rekli na RHB, sama tomu nerozumim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
15.1.10 11:10

Ahoj.Obě moje děti to dělaly a po čase,jak se naučily sedět,tak s tím přestaly.

Popravdě,nikdy jsem to neřešila a nenapadlo mě,že by mohlo být něco špatně.V knížce o vývoji kojenců jsem tuto polohu taky našla..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
15.1.10 11:10

Hmm Hanul, tak to jsi mě moc nepotěšila, ale děkuji za reakci. On to začal dělat teda mnohem později než v 5-ti měsících, spíš až kolem sedmého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
992
15.1.10 11:13
suvik píše: :-) ano přesně toto. Nohy jsou asi Matesova specialita, šudlá s nima pořád, tak i ve vzduchu. No a když už jsi tady, tak včera mi jedna cvička říkala, že to má z nosítka (tak nasratý smajlík tu ani není).Nic…a jak moc to tvé děti dělaly? A pak samy přestaly? Dík!

Ahoj Suvik, z jakého nosítka by to měl mít, nějak nechápu 8-o

Malej to taky dělal asi v pátém nebo šestém měsíci, doktorka říkala, že mu mám dát nohy a ručky na zem, aby pásl správně. Ale jeden čas to dělal pořád a to bych u něj musela sedět celý den a to nejde. Ale docela to odeznělo a teď to udělá vyjímečně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
15.1.10 11:15

Laky máme ergonomické nosítko - Manducu. To ale nechci řešit, s tou paní jsme se bavila dál a zjistila jsem, že o nosítkách a nošení neví vůbec nic. Trochu mi právě nahlodala důvěru v ně, když o nošení neví nic, ale moudra rozdává, navíc se toho o tom dá zjistit už tolik, měla jsem dojem, že tyhle ženský jsou v obraze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
15.1.10 11:17

Suviku - koukám na data fotek, tohle je z 31.10., ze 7.11. mám fotky, jak Mikuláš péruje na čtyřech :nevim: (je narozený 8.5., na břicho se přetočil v rovných 3 měsících - a na rozdíl od bráchy měl techniku správnou).
Dělal to určitě i Štěpán, dělal to určitě i Štěpánkův bratránek, který byl motoricky enormně šikovný.
Fakt netuším. Někdo dělal studii, že letadlící děti pak mají skoliózu? (Mmch studii, že děti nošené vertikálně - ovšemže ergonomicky - tu skoliózu nemívají o nic víc oproti zbylé populaci, dělali. Týkalo se to tehdy ale šátku a je to už dost dlouho.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
781
15.1.10 11:18

Ondra to taky dělal, nikdy mě nenapadlo, že je na tom něco špatného :think: .
Přibližně v šestém měsíci, uměl se jen otočit na bříško a dělat letadlo, jinak vlastně nic. Docela dlouho, pak začal plazit Meresjeva někdy v 7,5 měs., po týdnu lezl a po dalším týdnu si začal stoupat :roll: . Na záda se ale naučil otočit až asi v 8,5 měsících :nevim: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
992
15.1.10 11:18

Suvik, ergonomické nosítko - Manducu nemám a Danečka jsem v tom nikdy nenosila a taky dělal letadlo, dle mě to s tím vůbec nesouvisí. Ségry malej to taky dělal a Manducu ségra taky nemá. To je asi fakt blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
15.1.10 11:22

Já nevím, zase jsem někde četla, že letadlem posiluje záda, aby mohl lézt :nevim:

Takže na základě jsem byla celá šťastná, když ho začal dělat, někdy cca před měsícem. Ale můj Mates je hodně pomalej, mám pocit, že bude dřív mluvit než chodit :mrgreen:

Vám závidím to kolínkování, to u nás absolutně nehrozí :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4242
15.1.10 11:24

Suviku, me to Domca delal hrozne casto a myslim si, ze docela dlouho..
Nikdy nebyl dlouho v sedatku/autosedacce, spis v ohradce na dece nebo na zemi, nosila jsem v satku „az“ od pateho mesice, v hlubokem kocaru lezel do 11 mesicu, takze nejak jsem ho „nekrivila“ podle me :wink: .. proste nejak jsem to neresila 8-)
Mamka mi rikala, ze to jeste nevidela, proste ruce nahoru, nohy nahoru a uz jel :roll: Meli jsme z toho spis srandu :oops: :roll:
Vyvojove byl trosku „pomalej“, ale spis podle me linej, jak ho znam, na bricho se poprve pretocil presne v 6 mesicich, byli jsme 2× u fyzioterap., protoze se neumel pretocit pres leve rameno, mel tam nejaky blok, ale po tydnu cviceni ok, sedet zacal az v 11 mesicich, chodit v 15ti, ale zase lezl a stoupal si od 8-9 mesicu…
Myslim, ze ta fyzio rikala, ze je to jako ze by chtel lezt, nebo ze ty nohy/ruce predbihaji vyvoj, to uz fakt nevim, ale nejak zvlast to neresila :wink:
tak snad jsem te alespon trochu uklidnila (ted normalne chodi, beha, blbne a pater vypada dobre, dle Dr. i me :mrgreen: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
15.1.10 11:47

Dcerka to delala take,na kurzech pred plavanim mi cvicitelka rikala ze to neni dobre ale Emca se to pak odnaucila a mudra mi na to NIC nerekla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2081
15.1.10 11:48

Suvik, zadny strach. Mala to delala taky, porad, zadne jine dite ne, uz jsem z toho byla na nervy, dokonce jsem s ni sla (sama bez doporuceni) do Vojtova centra, aby se na ni podivala Mudr. Kolarova (extraodbornice). Dala nam jeden zakladni cvik (mackani bodu mezi zebry), ale ja to moc nedelala, protoze mala silene rvala a protoze ona sama mi to dala jen proto, aby mela ode me pokoj, si myslim. Prestala to delat ve fazi perovani na kolinkach, pak se rozlezla a pak postavila a pak zacala (sama!) chodit ve 12 mesicich. Ted hopsa pojedne noze, skace snozmo obema, tanci…a nic to na ni nezanechalo. Nenervi se. taky jsem z toho byla vypleskla a dobry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí