Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
MadGirlNancy píše:
Suvik, zadny strach. Mala to delala taky, porad, zadne jine dite ne
Můžu se směle optat, kolik máš těch dětí?
Hoja, tak nase slecna to delala cca od 4,5 mesicu, ale ona nepasla, ona se prevalila na bricho a hned do letadla, ruce proste pod sebe nedala… dopoledne to vydrzela, ale odpo uz ji to stvalo a vztekala se… takze jsem to asi v pul roce nevydrzela a bavila se s holcinou co cvici miminka a ta mi rikala, at si zajdu na rehabko… no a Vojtili jsme… protoze mela spatne teziste pri lehu a obracela se jen na jednu stranu…
Letadlo/plavani - delat ma, ale ne cely den…
Pokud vím, tak v určitém věku je letadlo správně - vcca 7 měsících, nazývá se to pivotování.
Tady je to i v tom článku, který jsem v rychlosti našla…
http://sedmikraska.mb-net.cz/view.php?…
V úterý jdeme k doktorce, tak se na to zeptám i jí. Přijde mi, že to dělá poměrně hodně. Jindy se otáčí kolem své osy, hmatá po hračkách, takový „normální“ pohyby, ale dost často končí tím letadlem. Vypadá u toho dost šíleně a přijde mi to nepohodlný resp. myslím, že by už mohl klidně zůstat opřený o ruce, ale to se mu z nějakého důvodu nechce.
Tak uvidíme co na to řekne…
Zatím mám pocit spíš negativní, že to není dobrý…
Eliška taky dělala letadlo,my tomu říkali parašutista,kopala nožkama a zvedala ruce.Cvičili jsme na to vojtovku,občas
,přešlo to nakonec samo,když začínala lézt.
No ona se taky nechtěla opírat o ruce,ale sama si přišla na to,že je to pohodlnější.Doktorky se asi zeptej,ukáže Ti jak cvičit.
Lentilko, jedno, myslela jsem zadne jine dite kolem nas a matky se tvarily jakoze je to vazna vada..toz tak.
Náš prcek v devíti ani nekolínkoval, pořád jen plazil Meresjeva, dětská říkala, že je trochu pomalejší a že ho teda necháme, ale instruktorka na cvičení furt ryla, že ať s ním někam jdem, že to není normální. Tak jsem teda ukecala mudr, aby nás poslala na rehabilitaci a dobře jsem udělala. Fyzioterapeutka říkala, že má oslabené břišní a zádové svaly a kdybychom nezačli cvičit, mohl by mít skoliozu. Cvičíme asi 5 cviků 4× denně, něco je Vojtovka, něco na míči a teď už pěkně leze, dokonce se i jednou posadil.
Tak to zkus prokonzultovat s doktorkou, ať vás pošle popř. někam na rehábku. Cvičení mu neuškodí a ty budeš mít klid, že něco nezanedbáte ![]()
Ja myslim, ze je to ok… pokud ti jinak pase… moje doktorka to neresila… a fyzioterapetka mi rekla, ze to neni „smrtelne“, ze co z toho muzeme mit za problem je bolest v krizi v 6/30letech nebo vubec…
Teda ja si myslela, ze pivotovani je neco jineho - kdyz se toci na brise okolo… sedelo by to i podle terminu v basketu…
MadGirlNancy - jo tak, já už myslela, že jsi z těch, co mají doma šest kousků, ale do podpisu si dají jen toho nejmenšího prcíše
.
Hancza, jo tak to je možný, já mám mladšího prcka, takže to nemám asi pořádně nastudovaný:-) Myslela jsem že je to totéž…
Naše Bára také není žádný pohybový expert. V 6m se teprve otáčela, nyní pase, zvedá se na celé ruce - trup vzhůru a nyní má novou polohu na boku s jednou rukou na předloktí ( jak o když si na pláži čte časopis
).
Letadlo dělá také už od té doby co pase, ale jen v momentě, kdy chce dát najevo, že už jí to neba ( NECHCI SI HRÁT, VEM MĚ A UDĚLEJ SE MNOU NĚCO JINÝHO).Jinak to nedělá, je to jen takový truc, aby jsme se dovtípili. ![]()
z příspěvků vyplývá, že největší odborníci jsou instruktorky a všichni okolo..
Já bych se řídila doktorkou..
za sebe- osobně si myslím, že to není vážný problém - také mi přijde že si tím hezky zaposiluje ![]()
To je divny… malej to taky delal, cca v osmi mesicich, a mudr. nas chvalil, ja krasne si tim posili zadicka
Pak zacal cca za 14 dni perovat na kolinkach, do te doby jen plazil meresjeva…
Popravde slysim poprve v zivote, ze by to melo byt skodlive…
No on to dělá tak 80% času, teď jsem ho schválně pozorovala. Jinak pivotuje - točí se okolo, občas klasicky pase. Přijde mi to hodně. A hlavně to dělá už asi měsíc. neplazí se, jen občas ta kolínka. A blbě se motivuje, jemu je jedno, že jehračka nebo něco dál a on nedosáhne. Tak buď se zaměří na jinou nebo řve.
Teď je vedle v pokoji, musím běžet, ale sylším jak heká, tudíž co asi tak dělá?
. No jo, tak třeba dostanem nějaký cvičení teda.
Tak v klubu letadel nemůžem chybět ![]()
Akorát teď jsem vypozorovala, že Samík letadluje většinou když něco chce - většinou nadšením - když je nadšený, tak kope rukama a nohama i když ho třeba nesem - takže když si chce zakopat na břiše, tak je holt musí zvednout nebo když se chce někam dostat - jestli si myslí, že tam doletí…
, případně když chce, abych ho vzala.
Tyjo, vždycky když čtu nějaký rozhovor s fyzioterapeutem, tak mám pocit, že máme děsně opožděné a zanedbané dítě. Oni jsou tak děsně tabulkoví…
Pak mám tendence cpát se na neurologie, rehabilitace a drahý si myslí, že jsem se zbláznila ![]()