Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Anguo, taky jsem ty tendence mela, nastesti nas mudr. me pro klid duse teda poslal na neurologii a tam mi potvrdili jen to, co rikal i mudr., ze malej je proste jenom trochu linejsi a ze fakt zadnej problem nema (otacet na brisko se zacal az dost pozde, sedet a lezt taky, no a pak kdyz zacal chodit, tak zacal rovnou strasne rychle behat a porad padal, tak jsem se bala jestli nema problem s nozickama…no a nema
).
Holky, co vám prcci nelezou, my jsme cvičili jeden cvik a mám pocit, že docela zabral, ani u toho Julinka nebrečela. Dělá se to na kraji tvrdší postele nebo třeba na karimatce na stole, na rohu. Stoupnete si na roh postele (od vás levý roh), podeberete si miminko pravou rukou pod bříškem až k nožičce (jakoby si ho položíte na ruku a chytíte za levou nožičku - to je ta dál od vás), tu nožičku skrčíte aby bylo mimčo na kolínku a za to kolínko držite. Druhá nožka dítěte visí dolů podél rohu té postele) Druhou rukou chytíte dítě za zadeček nad kostrčí a jakoby zatočíte, je to takový kroutivý pohyb, jakobyste otevírali víčko od sklenice. A miminko by si tu druhou nožičku mělo skrčit pod sebe. Pak se má chvilku podržet v pozici na 4. Má se to dělat tak 3× denně několikrát na obě strany. Nám to opravdu moc pomohlo, Julinka se v 7,5 měsících nechtěla ani otáčet, za měsíc se naučila otáčet, dostala se na 4, leze, sama si sedne a už si 3 dny stoupá. Kdybyste něko chtěl, můžu to natočit na video, pošlete kdyžtak SZ.
Good luck ![]()
Mispu, tak to můžem zkusit… A to jako že ho mám udržet na jedné ruce, jo?
![]()
I když já myslím, že Samík má spíš problém, že nechápe, že musí použít u lezení i ruce - vždycky si jednu přilehne (když už se o něco pokusí)
![]()
Nene, nedržíš ho ve vzduchu, jen si ho tak přidržíš a pak ho opřeš o koleno, měl by být na jednom kolínku a ruce normálně opřené jakoby pásl. ono se to takhle dost blbě popisuje
Ale představ si, že ho dáš jakoby na 4, ale zadeček mu připlácneš na nohy, není ve vzduchu, a tu jednu nožku mu necháš volně viset dolů. je to cvik hlavně na to, aby pod sebe uměli skrčit nožky. časem by pak asi měli sami pochopit, že musí zapojit i ruce ![]()
Ahojky, nečetla jsem celou diskuzi, ale přidám z naší zkušenosti - vypozorovala jsem, že Jája má období, kdy tohle dělá, pokaždé těsně předtím, než se naučí něco novýho. Prvně začala koncem 5. měsíce, trvalo to asi 14 dní, kdy prostě místo pasení plachtila, pak se začala obracet a přešlo to. Teď měla zase letadlové období, zhruba stejně dlouhý - na bříšku všechny čtyři ve vzduchu a kolíbala se na všechny strany, závěrem se rozlezla a teď už zase neplachtí.
Takže u nás je to asi vždycky předzvěst pokroku. Tudíž nekoriguju, neřeším a čekám, co přijde. ![]()
ještě ty ho vlastně tou rukou, kterou máš pod jeho tělem, podpíráš, že má ve vzduchu bříško a opírá se jen o ruce vepředu. Kdyžtak já to fakt natočím, ale až dorazí manžel, což bude dost pozdě, chodí nejdřív kolem 6, když se zadařím spíš 7.
Myšpulín
tak tenhle cvik děláme taky jen nemám morál to takhle pěkně popsat. jj pomáhá.
Jo a k tomu letadlu ještě, Tobík byl ve všem hodně napřed, od 7 měsíců si sám sedl, lezl po 4 a stavěl se. Co si pamatuju, tak letadlo dělal, jen si už nepamatuju kdy přesně. A byl naprosto zdravý.
S Julinkou máme docela problémy, nechtěla se otáčet, cvičíme Vojtu a mají podezření na dost blbý vady, zatím teda se nic nepotvrdilo, ale měli podezzření na atrifie/dystrofie (to už je naštěstí vyvráceno), te´d straší metabolickou vadou, případně dětskou mozkovou obrnou. A Julinka letadlo nikdy nedělala…
takže je to fuk, já bych z toho nic nedělala, podle mě je to v klidu, co by taky mimčo mělo na tom břiše dělat, když ještě neleze a neumí si sednout ![]()
Jo, už rozumím víc - ale kdyby se ti to chtělo při chvíli natočit… On mi to bude beztak sabotovat, jak ho znám
![]()
Myspulin - tak já bych to asi potřebovala nakreslit ( neb jsem asi blbá)
. Ale i tak pokud se dítě drží na předloktí, tak nemám šanci, už ted bych těch 10 kg neunesla, tak nevím.. ![]()
Mispu, kdyby bylo to video, tak by to bylo fajn, zkusili bychom, kdyby nerval, tak by treba i mohl nekdy lezt
Tak tady je to nafocené
http://picasaweb.google.cz/…lova/Cviceni?…
Video bude trvat dýl…
Ona je taky velká, má 10 kilo, a hlavně se už moc hýbe, leze, sedí, stojí, tak se to s ní už nedá. Ale dokud byla nehýbací, tak spolupracovala ukázkově, hlavně se během pár dní naučila pod sebe dostat kolínka. ještě mě napdaá jedna věc, dětem lezení moc nejde na plovoučce a na dlažbě, většinou se rozplácnou, ideální je natrénovat na koberci, pěnové podložce a tak a pak na dlažbě. Julince to trvalo asi týden, než byla schopná lézt a udržet zpevněné nožky i na dlažbě.
Tak ať vám to pomůže ![]()