Matka s ADHD

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
3998
3.8.23 20:46

@beruska9 jinak k diagnostice a farmakoterapii. Já jsem Husákovo dítě, takže v dětství jsem diagnostikou proklouzla, protože jsem měla samé jedničky celou základku a uměla jsem potíže dobře maskovat v pudu sebezáchovy. Doma se to ze mě snažila máma vytřískat, takže jsem dobrým příkladem toho, že tudy cesta nevede, leda tak k druhotnému traumatu, což je dost časté. Podle psychiatričky čisté ADHD psychiatra nepotřebuje a většina lidí ho vyhledá právě pro zranění, které nasbíralo od okolí nebo protože se sebou neumí dobře zacházet a pak se z vyčerpání rádo ADHD druží s psychiatrickým onemocněním jako takovým. Hodně často bipolárka, panické ataky, úzkosti. Chodím k MUDr. Stegerové - Kosmonosy - Střední Čechy, ale už nepřibírá pacienty. začala jsem to řešit právě, když se mi rozvinuly panické ataky, ale už k ní chodilo dítko. Je i dětská psychiatrička a pro ní jsem „byla jasná“ už jako doprovod dítěte. Takže už jsme pak jen udělaly screeningový dotazník pro dospělé, rozsáhlou anamnézu a farmakoexperiment, který ADHD potvrdil. Pak mám velmi dobré zkušenosti s MUDr. Hedvikou Ernsten - Jičín - Východní Čechy, je trochu svéráz, ale mě sedí a je perfektní na edukaci a umí si na pacienta udělat čas a její postřehy tak to je hřebíček na hlavičku vždy. Jestli má ADHD kámoška FB tak doporučuju skupinu ADHD v dospělosti - kontakty na diagnostiku a terapii je jedno z nejčastějších témat, a je tam i připíchnutý adresář psychiatrů, kteří umí s ADHD pracovat. A je tam velmi dobrá atmosféra i sranda i je to podporující. U ženských bylo definováno jako jedno z top diagnostických kritérií neschopnost dokončit poslední krok vícesložkové činnosti typicky třeba uklízení vyžehleného prádla do skříně nebo kýbl s vodou po vytírání, ten byl nejčastější :mrgreen: :mrgreen:, setřený celý barák atd, ale neschopnost HNED vylít vodu z kýble a vyprat hadr. Prostě tam někde zůstane stát, dokud se o něj někdo nepřerazí :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
3.8.23 20:50
@lamicina píše:
@beruska9 jinak k diagnostice a farmakoterapii. Já jsem Husákovo dítě, takže v dětství jsem diagnostikou proklouzla, protože jsem měla samé jedničky celou základku a uměla jsem potíže dobře maskovat v pudu sebezáchovy. Doma se to ze mě snažila máma vytřískat, takže jsem dobrým příkladem toho, že tudy cesta nevede, leda tak k druhotnému traumatu, což je dost časté. Podle psychiatričky čisté ADHD psychiatra nepotřebuje a většina lidí ho vyhledá právě pro zranění, které nasbíralo od okolí nebo protože se sebou neumí dobře zacházet a pak se z vyčerpání rádo ADHD druží s psychiatrickým onemocněním jako takovým. Hodně často bipolárka, panické ataky, úzkosti. Chodím k MUDr. Stegerové - Kosmonosy - Střední Čechy, ale už nepřibírá pacienty. začala jsem to řešit právě, když se mi rozvinuly panické ataky, ale už k ní chodilo dítko. Je i dětská psychiatrička a pro ní jsem „byla jasná“ už jako doprovod dítěte. Takže už jsme pak jen udělaly screeningový dotazník pro dospělé, rozsáhlou anamnézu a farmakoexperiment, který ADHD potvrdil. Pak mám velmi dobré zkušenosti s MUDr. Hedvikou Ernsten - Jičín - Východní Čechy, je trochu svéráz, ale mě sedí a je perfektní na edukaci a umí si na pacienta udělat čas a její postřehy tak to je hřebíček na hlavičku vždy. Jestli má ADHD kámoška FB tak doporučuju skupinu ADHD v dospělosti - kontakty na diagnostiku a terapii je jedno z nejčastějších témat, a je tam i připíchnutý adresář psychiatrů, kteří umí s ADHD pracovat. A je tam velmi dobrá atmosféra i sranda i je to podporující. U ženských bylo definováno jako jedno z top diagnostických kritérií neschopnost dokončit poslední krok vícesložkové činnosti typicky třeba uklízení vyžehleného prádla do skříně nebo kýbl s vodou po vytírání, ten byl nejčastější :mrgreen: :mrgreen:, setřený celý barák atd, ale neschopnost HNED vylít vodu z kýble a vyprat hadr. Prostě tam někde zůstane stát, dokud se o něj někdo nepřerazí :lol:.

Dekuji, predam :) A kouknu se i ja, kdybych se rozhodla nakonec se nechat ofiko posoudit :)
Jooo a nahodou nezavirani dvirek na skrinkach a nedovirano supliku tam nebylo? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
3.8.23 20:55
@Tosidelassrandu píše:
Ne, to nemáš správné info. Dědičnost je 75%, což už je strašně moc. To musíš sama uznat.

Nevim, kde beres ta cisla, ale je to fuk…nahodou je to fantasticke. Je mozne, ze nebyt neurodiverznich lidi (ted to beru sir nez jen ADHD) lezeme jeste po stromech, pac dost mozna stoji za nekterymi nejvyznamnejsimi progresy lidstva :pankac:
Lide s ADHD byvaji tvurci, vidi siroke souvislosti, mivaji schopnost myslet „out of the box“ a v hyperfocusu zvladaji veci, o kterych se beznym lidem muze jen zdat…ve vhodnem prostredi s dobrou podporou muzou dokazat uzasne veci :pankac: Jen ten kazdodenni rutinny zivot byva hodne narocny no…takze kazda chapajici pomoc je skvela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.8.23 21:05
@beruska9 píše:
To je pekne, ale ja kdyz reknu svoji zkusenost, tak ja to do druheho tehotenstvi davala, behem neho se to dost zhorsilo Zakladatelka to dle popisu ma podobne…a co s tim? Potrat? Babybox? :roll:
S temi znackami tady par lidi nakrkla, to jo, a ja nepopiram, ze tam potencialni pruser je. Ale nerika, jake jsou to situace, ja trrba pokutu za prehlednuti znacky dostala…jednalo se o placene parkovani…no jo, fakt zivotu nebezpecne :roll: :nevim:

No jasně, to se pak neda nic dělat, umím si to představit, třeba kdyby se mi první dítě narodilo klidne, možná bych už teď byla taky těhotná s dalším a pak bůhví. Ale tak nějak jsem k tomu vždycky pristupovala s respektem a po zamyšlení, jestli a jak to asi budu zvládat a co když úplně ne. A když to nastalo ze to nešlo, hledala jsem jak se dát dohromady. Zakladatelka mi přijde že tak nějak vlaje, celý je to o nakej průser, sice se ptá na rady ale nakonec to tak nějak zlehcuje a žádný nechce, nevím, tak to na mě působí.

Tak ten kýbl je teda pecka, jdu ho uklidit z pondelka :D

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.8.23 21:09
@beruska9 píše:
Nevim, kde beres ta cisla, ale je to fuk…nahodou je to fantasticke. Je mozne, ze nebyt neurodiverznich lidi (ted to beru sir nez jen ADHD) lezeme jeste po stromech, pac dost mozna stoji za nekterymi nejvyznamnejsimi progresy lidstva :pankac:
Lide s ADHD byvaji tvurci, vidi siroke souvislosti, mivaji schopnost myslet „out of the box“ a v hyperfocusu zvladaji veci, o kterych se beznym lidem muze jen zdat…ve vhodnem prostredi s dobrou podporou muzou dokazat uzasne veci :pankac: Jen ten kazdodenni rutinny zivot byva hodne narocny no…takze kazda chapajici pomoc je skvela.

No já nevím, ono záleží s jakou inteligenci se to pojí u konkrétního člověka…blbec s adhd nic extra nevymysli…při spojení s vysokou inteligenci se to dari casto skvele kompenzovat.

• Citovat
  • Upravit
15995
3.8.23 21:30
@Anonymní píše:
No já nevím, ono záleží s jakou inteligenci se to pojí u konkrétního člověka…blbec s adhd nic extra nevymysli…při spojení s vysokou inteligenci se to dari casto skvele kompenzovat.

Tak blbec nevymysli nic ani bez ADHD :nevim: Ale jako jo, ja to schvalne otocila do opacneho extremu, to je ale spis vuci tem chytrolinum, co by lidi s ADHD nejradeji vyradili z genofondu a neuvedomuji si, ze to ve spravne kombinaci muze byt zdrojem velkych veci. No ty kazdodenni boje jsou vycerpavajici a spoustu lidi to zlomi, zejmena bez pristupu k informaci a k podpore…ono v tom clovek velice rychle nabyde dojem, ze je uplne k nicemu a zklouzne do uzkosti nebo deprese. Ja o tom vedet driv, mozna bych taky uvazovala jinak…u nas to nastesti vypada s tou dedicnosti 50:50, mladsi dite se zda byt „normalni“ a kdyz clovek sleduje toho starsiho, jak se s tim pere a poznava v tom sebe, tak je to tezke…ale o to vic se snazim vzdelavat a premyslet, jak vyuzit tech pozitiv a co nejvic kompenzovat ty negativa. Ale ja jsem pomerne na zacatku, v podstate se tomu venuji posledni 2-3 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4329
3.8.23 21:38

Ahoj, posilam ti dusevni podporu, ja rodicaku rikala vegetativni stav (zombie kdyz mladata marodili) :mrgreen:, nemela jsem tolik aktivni deti, zato s kolikami a mury nespave, tak nevyspany mozek delal sve… fyzicky jsem celkem fungovala…
reseni bylo nic pametoveho a inteligencniho nedelat, co slo prebral chlap, jen ty doktori byli na me (upominky v mobilu)… o jakem papirovani mluvis? deleguj
preji at se tomu smejes a rychle ti to utika, ono to je nastesti docasne :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesnickaholka
4.8.23 13:47
@beruska9 píše:
Nahlasila jsem te ja, protoze timto stylem s tebou nema cenu diskutovat.

Hrdinko :mrgreen: myslim, ze vyraz jsem pouzila jeste slusny vzhledem k popisovane situaci, ktera muze u zakladatelky nastat..
Ale je to samozrejme vec nazoru.. jen tak mimochodem ve skolce mela dcerka kluka, ktery je „jiny“ po otci, kluk ma jeste sestru, taky „jinou“ a matka potreti tehotna.. kluk si vybral nasi holku za obet a neustale ji osahaval, strkal, lezl za ni a chudak ani pak nechtela do skolky a pritom skolku jako takovou miluje.. takze ano, muj nazor muze byt pro nektere spatne akceptovatelny, ale vychazim ze zkusenosti z te druhe strany, nez Ty obhajujes..

• Citovat
  • Upravit
25030
4.8.23 14:40
@beruska9 píše:
To je pekne, ale ja kdyz reknu svoji zkusenost, tak ja to do druheho tehotenstvi davala, behem neho se to dost zhorsilo Zakladatelka to dle popisu ma podobne…a co s tim? Potrat? Babybox? :roll:

Prosím tě, na tohle fakt nemá cenu reagovat. Já jsem třeba měla první těhotenství úplně bez problémů, jezdila jsem vodu, asi do sedmého měsíce na kole, cvičila aqua aerobic, pořád nějaké výlety. Do posledního dne jsem chodila do práce, jezdila na služebky atd. A druhé těhotenství bylo naproti tomu dost strašné. Do konce šestého měsíce jsem přibrala jen 3 kg, jak mi bylo zle. Vážila jsem 58 kg, což je u mě normální váha bez těhotenství. A doktor neustále zdvižený prst. A co jako, neuděláš nic a nikdo to nemohl předpokládat. Naštěstí dítě se narodilo naprosto zdravé a na chlup v termínu, takže jsme to ustáli. Zakladatelce bych poradila maximálně odpočívat, jak to jen jde. Zkusit zapojit batole, ony rády mamince pomohou, když se jim to podá s láskou nebo formou hry. Bude to dobré. 💪 ✊ ✊ ✊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25030
4.8.23 14:59

@Vesnickaholka Hele mého syna (a další kluky z jeho třídy) takhle obtěžuje (osahává apod.) už několikátý rok chlapec bez diagnózy. Porucha chování totiž s jinými diagnózami nesouvisí, tu může mít kdokoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesnickaholka
4.8.23 15:30
@MartinaIrena píše:
@Vesnickaholka Hele mého syna (a další kluky z jeho třídy) takhle obtěžuje (osahává apod.) už několikátý rok chlapec bez diagnózy. Porucha chování totiž s jinými diagnózami nesouvisí, tu může mít kdokoliv.

Tak si to mate jako rodice vyresit :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.8.23 15:41
@Anonymní píše:
No jasně, to se pak neda nic dělat, umím si to představit, třeba kdyby se mi první dítě narodilo klidne, možná bych už teď byla taky těhotná s dalším a pak bůhví. Ale tak nějak jsem k tomu vždycky pristupovala s respektem a po zamyšlení, jestli a jak to asi budu zvládat a co když úplně ne. A když to nastalo ze to nešlo, hledala jsem jak se dát dohromady. Zakladatelka mi přijde že tak nějak vlaje, celý je to o nakej průser, sice se ptá na rady ale nakonec to tak nějak zlehcuje a žádný nechce, nevím, tak to na mě působí.Tak ten kýbl je teda pecka, jdu ho uklidit z pondelka :D

Vidíš, zrovna já tyhle jednoduché domácí úkony dotahuju do konce, u mě se žádný kýbl se starou vodou nevyskytuje, asi mi to dodává dopamin, že je úkol dokončený, takže to dodělám, pokud to není něco obtížného.

Nechci rady typu že jsem si neměla pořizovat další dítě, ale jinak rady ocením a i jsem tu za některé poděkovala, takže nevím, o čem mluvíš.

Do úvodního příspěvku jsem napsala pár průšvihů, které mě potkaly, když jsem měla „den blbec“. Kdyby to takto bylo denně, tak by to byl fakt velký problém, naštěstí ale běžně zvládám lépe, byť je to náročné.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.8.23 15:53
@Anonymní píše:
@beruska9
a pak sportovci olympionici nejznámější je asi Michael Phelps, který se angažuje hodně i v otázce duševního zdraví. Rodiče ho dali na plavání, protože s ním nemohli vydržet! Vodu ze začátku úplně nesnášel, rval se s ní. A jednu z největších krizí měl po olympiádě, kde vyhrál všechny zlaté, co mohl, vytvořil nové rekordy. Přestal vycházet z pokoje, jíst, spát, chtěl se zabít, dost to souvisí s kolísáním dopaminu a na psychologický úrovni se sebehodnotou. V jednom rozhovoru říkal, že nejhůř mu bylo v čekárně před psychoterapií, mluvit o svých potížích se sebehodnotou mu přišlo těžší než nejtěžší závody jeho kariéry. Dnes už plave pro zdraví, musí se oddělat 3× týdně na tréninku, medituje, píše si deník, drží životosprávu. Hodně ADHD lidí je mezi hasiči a záchranáři. ADHD totiž není nedostatek soustředění, ale nemožnost vědomé regulace pozornosti. Nikdo nemá tak hluboké soustředění jako člověk s ADHD, když má hyperfocus, ale už tu pozornost není shopen přesunout na něco jiného, až to může být pro něj ohrožující, to znám, to pak nejím, nespím a působím jak maniak. Zas, když jsem pro něco nadšená, dokážu lidi velmi strhnout, zkrátka rozený charismatický leader, ale jak přijde na rutinní činnost, tak konečná. Jako účetní bych skončila v base nejspíš. Máš pravdu jsme v dobré společnosti. Vidím to ale i u jedné z dcer jak tenhle dar/prokletí lidi rozděluje, polovina učitelů ji miluje, dává ostatním za vzor a ledacos odpustí a druhá půlka ji nesnáší, je pro ně divná, zatěžující, jeden ji i šikanoval, a nejradši by aby šla do zvláštní, to jde ale v pásmu IQ 140 dost těžko no.

Učitelů se ohledně syna bojím nejvíc. Syn je sice náročnější dítě, co má energie jak králíček Duracell, ale jsem si jistá, že z toho jednoho dne vyroste a bude z něj skvělý člověk. Je velice vnímavý, bystrý, mazlivý a hlavně i rozumný, většinou se s ním dá dobře domluvit. Jen potřebuje víc dozrát a naučit se rozumět a zvládat své emoce. Ale díky tomu, že mi je podobný, tak si myslím, že mu jsem schopná v tomto pomoci. Zase jsem ráda, že se o něj nemusím bát, že by se ve světě ztratil nebo byl nějaká ovečka, co se sebou nechá mávat.

Ale vím, jak se školství a šikana od učitelů negativně podepsala na mě, a to jsem byla jen nepozorná a ukecaná.

Btw. hyperfocus je skvělá věc, díky tomu jsem třeba v zaměstnání dokázala dosahovat výsledků jak nikdo jiný, protože když se do něčeho opřu, tak mám obrovský tah na bránu. Jen je potřeba aby to bylo oceňování a ne aby kvuli tomu zaměstnavatel člověka ještě víc nevykořisťoval a aby se člověk uměl uchránit před vyhořením, které je u toho rizikem.

• Citovat
  • Upravit
25030
4.8.23 16:04
@Vesnickaholka píše:
Tak si to mate jako rodice vyresit :nevim:

Ale to není předmětem mého příspěvku. Pointa byla, pokud jsi to nepochopila, že PORUCHY CHOVÁNÍ SE MOHOU TÝKAT KOHOKOLIV BEZ OHLEDU NA DIAGNÓZU.
Jinak pro tvé info, my už to samozřejmě řešíme. Ale nemohli jsme řešit něco, co jsme nevěděli, protože se nám to děti bály říct (kvůli bachařce učitelce).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vesnickaholka
4.8.23 16:41
@MartinaIrena píše:
Ale to není předmětem mého příspěvku. Pointa byla, pokud jsi to nepochopila, že PORUCHY CHOVÁNÍ SE MOHOU TÝKAT KOHOKOLIV BEZ OHLEDU NA DIAGNÓZU.
Jinak pro tvé info, my už to samozřejmě řešíme. Ale nemohli jsme řešit něco, co jsme nevěděli, protože se nám to děti bály říct (kvůli bachařce učitelce).

A me je uplne jedno, jestli ma nekdo diagnozu nebo jen poruchu chovani :nevim:
No, ze to deti nechtely rict rodicum taky o necem svedci :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast