Matka v práci, otec doma

4780
18.1.11 12:31

Matka v práci, otec doma

Ahoj holky. Obracím se na ty z vás, které pracujete a manžela máte doma s dětmi. Včera jsme se totiž dozvěděli, že manželovi neprodlouží smlouvu a tudíž bude od 1. února bez práce, pokud si rychle něco nenajde. Byla by tu totiž možnost, že by zůstal s prckem doma na RD a já bych se vrátila do své slušně placené práce, na své místo zástupce vedoucího. Brali by mě všemi deseti. Jenže je tu jedno velké JENŽE… Nedovedu si představit, že bych opustila toho mýho sladkýho broučka. Že bych s ním nebyla celý den, přijela bych domů někdy v půl čtvrté odpoledne a to už si to dítě člověk vůbec neužije. Vůbec nevím co mám dělat. Proto jsem se chtěla zeptat vás co pracujete, jak jste to zvládly, hlavně psychicky.Jsem z toho nešťastná. Moc děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4118
18.1.11 12:40

Taky si nedovedu představit, že bych šla do práce a o děti se staral chlap. Ale jsem přesvědčená, že je to jen v mé hlavě. Je to prostě zvykem - ženská doma se stará o jeskyni a pěstuje mrkev, chlap pobíhá po lese a loví mamuta.
Můj chlap by to zvládl a kdyby byl problém nebo já měla líp placenou práci, je připravenej být doma.
Sousedka zase byla nervózní, když měla být s holčičkou celý týden doma - ona i chlap dělají na půl úvazku (na rodičáku je myslím chlap), v péči o malou se na třetiny střídají ještě s babičkou. U nich to funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101562
18.1.11 12:40

Osobní zkušenost nemám, ale zkus se na to podívat z té druhé strany, ty sis užila krásných 5-6 měsíců s broučkem, tak to dopřej i manželovi ;-)
Případně pokud to tvá práce dovolí, tak bych se zkusila domluvit, zda bys nemohla třeba 1 den v týdnu pracovat z domova nebo být v práci třeba 6 hodin a ty 2 odpracovat večer z domova až bude dítko spát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
18.1.11 12:42

Jó holka, tak to je těžký… :think: Malýmu není ještě ani půl roku, takže opravdu maličký bobíšek.

Za sebe tedy musím říct, že já bych to asi udělala. Než být na RD a manžel na pracáku, tak do toho jdu (zvlášť když máš práci dobře placenou a „touží“ tam po tobě, to je dnes vzácné!). Ale já jsem i ta povaha - studijní, kariérová, doma mě to moc neba i když dítko miluju… Zkušenost tedy úplně přesně stejnou nemám, ale cca od 4m jsem dávala malýho na pohlídání babičkám a částečně pracovala. Snášela jsem to dobře, protože malej byl spokojenej (a do teď je s babičkami moc rád a „netruchlí“). Ale nebylo to na celý den a na plný úvazek… :think:

Myslím, že hlavně záleží na tobě, jak to psychicky zpracuješ a ustojíš. Podle mě dítko bude v pohodě. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101562
18.1.11 12:43
Ywett píše:
Taky si nedovedu představit, že bych šla do práce a o děti se staral chlap. Ale jsem přesvědčená, že je to jen v mé hlavě. Je to prostě zvykem - ženská doma se stará o jeskyni a pěstuje mrkev, chlap pobíhá po lese a loví mamuta.
Můj chlap by to zvládl a kdyby byl problém nebo já měla líp placenou práci, je připravenej být doma.
Sousedka zase byla nervózní, když měla být s holčičkou celý týden doma - ona i chlap dělají na půl úvazku (na rodičáku je myslím chlap), v péči o malou se na třetiny střídají ještě s babičkou. U nich to funguje.

Tak musím říct, že model co má sousedka by mi taky vyhovoval, jsem doma chvilku a nedovedu si představit, že bych 3 roky byla jen doma s dítkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
18.1.11 12:47

Já jsem byla doma se starší dcerou do roka (pak kombinovaná péče babi-jesle-kdo má čas). Manžel byl s mladší od jejich 5 m (co mi skončila mateřská) do cca 2 let (od roka 1×týdně jesle+občas babi).
Zvládli jsme to skvěle, manžel si ošahal denní rutinu (a už by neřekl, že mateřská je dovolená) a já si užívala dítěte pár hodin denně, obdivovala jak nám to roste a jaké dělá pokroky…
Já tatínkům dlouhodobý celodenní pobyt s dítětem doporučuju a mamka ať klidně vydělává (když vydělává a baví ji to).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4742
18.1.11 12:47

Anabellko
tak já nejsem zrovna ten případ, ale moje známá to tak má. Oba dva dělali bachaře ve vazební věznici, on měl dlohodobý pracovní úraz, pak se do práce vrátil, dělal tam nějaký ten měsíc, to měl jejich prcek téměř dva roky, předem mu řekli, že dostane výpověď, ale jinou práci si nemohl najít, tak to vyřešili tak, že ona šla do práce on na rodičák. Na poslední návštěvě mi řekl, že nikdy netušil, jaký je to záhul být na mateřské… Že mu z toho skoro hrabe, a říkal, jak obdivuje ty ženské a říkal mi, že by si to měl vyzkoušet každý chlap! Ani nevíš, jak mě jeho slova potěšila, máte totiž o 7 měsíců mladšího prcka.
Ale taky si nedokážu představit, že bych šla do práce, to bych mooooc obrečela. Ale člověk si zvykne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4118
18.1.11 12:49

j.a.n.i1, já to u prvního dítěte nechápala, nedala bych ho z ruky, ale jsem doma už 4. rok a ponorka je čím dál větší :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
FloraBolger
18.1.11 12:57

Ahojky - za sebe můžu říct, že nejhorší byl asi první týden. Byla jsem děsně vydeptaná, že „opouštím“ moje malé miminko-do práce jsem se vracela opravdu velmi brzy. Pak už jsem si zvykla. Fakt je, že práci dělám jen na necelého půl úvazku (tzn. 4 dny v týdnu jsem pryč 3-max 4 hodiny - i s cestou do práce a z práce). Přítel přišel na konci července o práci - firma se stěhovala do jiného města - tak si cíleně našel zaměstnání jen na noční směny. Takže dopoledne hlídá on, pak nastupuju já. Na rodičovské jsem oficiálně taky já.
Nebudu tvrdit, že bych si radši neužívala maminkování doma. Nicméně beru to tak, že prostě dělám, co je potřeba. Všemu předcházelo neplánované těhu (po selhání antiko) v tu naprosto nejnevhodnější dobu. A pokud je tohle cena, kterou platím to, že jsme si Berunku mohli nechat, tak ji platím opravdu ráda. A jsem vděčná za možnost si vydělat…Samozřejmě - druhá varianta byla, že si přítel k práci najde ještě brigádu. Ale musel by odpracovat minimálně 1× tolik času, aby si vydělal stejné peníze. Navíc by nebyl vůbec doma a když ano, tak by spal…
Omlouvám se za rozepsání trošku i mimo téma. Každopádně držím palečky, aby jsi to zvládla v poho. Uvidíš - ono to půjde. Ber to tak, že je super, že se máš kam vrátit (myslím zaměstnání) a nemusíte „třít bídu s nouzí“ :hug: :kytka:

• Citovat
  • Upravit
15043
18.1.11 13:26

Ja jsem u Jenika v 8.mes nastoupila na pul uvazku a stridali jsme se s manzelem.
Ja bych do toho sla, fakt lepsi nez RD+pracak. :nevim: A navic manzel uvidi, co to je byt doma cely den. :wink: Tedy za predpokladu, ze bude varit, uklizet, prat a starat se obecne o domacnost. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7887
18.1.11 13:43

Ahoj Annabelko, tak ja pracuji od 5m Kubiska, je doma s babickou a nic mu nechybi, akorat je to velky lump, ale jinak je spokojeny a ja vlastne taky. Doma jsem byla mrzuta a nevytizena. Takhle jsme vsichni spokojeni a je klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3905
18.1.11 14:05

U nas to hrozi taky,ze budu muset do prace ja,jestli manza dostane padaka :cry: A myslim,ze u nas by nastoupila i babicka: hlidani a hlavne vyzehlit a vyprat to by muj drahy asi nedal,teda s zehlenim by me poslal nekam urco :mrgreen: Ale zas by videl,jak tady cely den sedim na netu,jak jednou prohlasil :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
18.1.11 14:13

Je to těžké já mám chlapa co by se dokázal „postarat“

,ale neuvaří kromně čaje nic, dle mých představ ani pořádně neukidí a žehličku snad nikdy neviděl :mrgreen: malou přebalí a jde sní ven jinak dělá to co jsem malou naučila,ale neučí nové věci pít z hrnku jíst vydličkou,barvy atd… Kdyby nebylo zbytí tak bych to taky musela udělat, ale asi jen na chvilku unás by to nešlo. Myslím si,že muž musí alespoň z 95% nahradit matku jinak to nefunguje

např. :think: vrátíš se z práce řekněme 18:00,(protože praciješ od 8:00 do 17:30 a nějakou dobu strávíš na cestě) hned se postavíš ke sporáku,abys udělala večeři a oběd na druhý den, napíšeš co má manžel nakoupit. Vypráno snad :mrgreen: od manžela máš takže zbývá vyžehlit a jde se koupat a spát kdy jsi byla se svým dítětem?. Aha o víkendu a to se musí alespoň trochu uklidit takže uklízet se bude v sobotu hurá na dítě ,máš čas v neděli odpoledne,protože dopoledne zase vaříš jak dlouho tě to bude bavit nebo spíš jak dlouho to sneseš?

Ja kříkám to je model můj a mého manžela unás by to nešlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15043
18.1.11 14:38

Blani… to je ale myslim predpoklad, ze tata zastane mamu se vsim vsudy. :nevim: Jinak se zenska vazne strha. :think: U nas manza bezne uklizi, pere, luxuje, vari, i pliny zehlil… o domaci prace se delime. Kdyz byl doma on, byla domacnost na nem.
Pokud tohle chlap nezvladne, tak model „tata na materske“ asi nema moc cenu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4780
18.1.11 15:50

Děkuju za názory, trochu mě to povzbudilo. Manžel se v tomto ohledu postará. Vypere, vyžehlí, uvařit umí a baví ho to. Prcka obstarat taky umí, ale přesně jak jste tady některá psala, nedokážu si představit, že by malého třeba učil krmit se lžičkou, pít z hrníčku a tak. Ale třeba je to jen v mé hlavě. Já pracuju ve špitále. Dělám převážně na ranní 6.45 až 14.45 hod. Samozřejmě máme i služby. Denní do 19 hod a noční od 19 do 7.Ale to jen několikrát za měsíc a hodně se vychází vstříc. Na ty noční jsem měla začít chodit právě od února, aspoň několikrát do měsíce. Já jsem si právě vybrala dvouletej rodičák a manžel kdyby šel místo mě, tak na ten dvouletej nedosáhne a bude muset na tříletej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí