Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím poraďte mi jak si mám vybrat povinnou četbu k maturitě, nechápu ty kritéria: máme si vybrat 20 děl a to:
18 st. minimálně 2 díla
19 st. minimálně 3 díla
20 - 21 st. minimálně 4 díla ( světová literatura)
20 - 21 st. minimálně 5 děl ( česká literatura)
To si mám vybrat z každého období minimálně 2 díla ( próza, drama atd..)
Asi to chápu špatně prosím o radu děkuji.
@Naty987 píše:
Prosím poraďte mi jak si mám vybrat povinnou četbu k maturitě, nechápu ty kritéria: máme si vybrat 20 děl a to:
18 st. minimálně 2 díla
19 st. minimálně 3 díla
20 - 21 st. minimálně 4 díla ( světová literatura)
20 - 21 st. minimálně 5 děl ( česká literatura)To si mám vybrat z každého období minimálně 2 díla ( próza, drama atd..)
- Minimálně 2 lit.dily musí být zastoupena próza, poezie, drama
Asi to chápu špatně prosím o radu děkuji.
V celem seznamu cetby musi byt minimalne dve prozy, dve poezie a dve dramata. Plus minimalni pocet del z kazdeho obdobi.
Z 18. století minimálně 2 díla, z 19. 3 díla, z 20.-21. 4 světová a 5 českých + zbytek do 20 je asi libovolný. Aspoň 2 díla budou próza, aspoň 2 básničky a aspoň 2 drama. Tzn., nemůžeš mít 20 básnických sbírek ani 20 románů ![]()
@Anonymní píše:
Už se nedělají seznamy?
Dělají. A z nich si vybíráš.
Dostali jsme seznam knih, celkem jich je 44, ale nechápu jak je mám správně vybrat
@Anonymní píše:
Už se nedělají seznamy?
Proč by měly? A proč anonym? ![]()
@Jahru píše:
Proč by měly? A proč anonym?
Dělají. Každá škola je má. Z těch vybíráš.
Z každého období si vyber to minimum a zbytek doplň tím, co chceš. Z těch dvaceti děl co si vybereš musí být aspoň dvě knížky poezie, dvě knížky drama a dvě knížky próza minimálně. Vybereš si třeba Romeo a Julie, ta splňuje požadavek toho že je napsaná do 18st a ještě je to drama.
Učitel vám to nevysvětlil?
@Havlova píše:
Dělají. Každá škola je má. Z těch vybíráš.
Hele, já nevím., tak to se omlouvám. Od mojí matury uběhlo skoro čtvrtstoletí a do matury staršího potomka zbývá 5 a půl roku
takže to tak pečlivě nestuduju. Ale tak nějak bych předpokládala, že maturanti budou schopní si něco dohledat sami. Ale když to tak po sobě čtu… no asi naivní představa ![]()
@Jahru takže z těch období celkem musím mít 2 drama,2 poezii, 2 prózu jestli chápu dobře
@Jahru píše:
Hele, já nevím., tak to se omlouvám. Od mojí matury uběhlo skoro čtvrtstoletí a do matury staršího potomka zbývá 5 a půl rokutakže to tak pečlivě nestuduju. Ale tak nějak bych předpokládala, že maturanti budou schopní si něco dohledat sami. Ale když to tak po sobě čtu… no asi naivní představa
U nás jen rok a kousek. A asi 5 let po.
@Naty987 píše:
@Jahru takže z těch období celkem musím mít 2 drama,2 poezii, 2 prózu jestli chápu dobře
Ze 20 knížek musí být minimálně 2 prózy, 2 poezie a 2 dramata. A je fuk, jak to namícháš, co se období týká.
@Naty987 píše:
Ze všech vybraných knih musíš mít 2×drama, 2×poezii, 2×prózu.
@Havlova celkem jich teda budu mít 6 děl a zbytek pak vyberu libovolně?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.