Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chci se zeptat - teď v březnu se chystáme k zápisu do MŠ, ale mám MD na 4 roky a bojím se, že nás od září nepřijmou… ( 3 roky nám budou v červenci ). Nemám se totiž kam vrátit do práce - její hledání plánuji podle výsledku zápisu… Máte s tím některá zkušenosti? Jaké jsou podmínky? Chtěla bych, aby šel malý už teď, téměř nemluví a já doufám, že MŠ od 3 let by mu opravdu pomohla… Díky moc.
Ahoj já to mám taky tak, jdem v dubnu tak jsem zvědavá..
Náš malý mluví hodně, ale spíš ho chci mezi děti, protože zas tak možnosti nemáme být mezi dětma..
Akorát jsem se už ptala tady i někde něco četla a pořád nevím, jestli může teda jít na cleý den a nebo na skrácený, prý je nový zákon, ale prý tak nevím, jak to teda je
Nedalo mi to a do MŠ, kam chceme jít v pondělí k zápisu, jsem zavolala a řekli mi, že hlavně záleží na počtu dětí, jinak klasicky berou i děti, jejichž maminky jsou stále na MD. Ale že na všem se domluvíme na místě.
Kamarádka mi říkala, že pokud mi malého vezmou, bude tam moc být klidně i celý den a já o RP nepřijdu ( ten nový zákon ), ale myslím, že tohle přesně objasní na sociálce. Takže jsem zvědavá na zápis a pak podle něj se zeptat na sociálku. Ale pokud máte některá zkušenosti, sem s nimi ![]()
kvaček píše:
Ahoj já to mám taky tak, jdem v dubnu tak jsem zvědavá..
Náš malý mluví hodně, ale spíš ho chci mezi děti, protože zas tak možnosti nemáme být mezi dětma..
Akorát jsem se už ptala tady i někde něco četla a pořád nevím, jestli může teda jít na cleý den a nebo na skrácený, prý je nový zákon, ale prý tak nevím, jak to teda je
Je schválenej novej zákon, ale abys mohla dávat prcka na celej den a přitom brát rodičák, musíš přejít na novej systém. Pokud jedeš podle starýho systému, platí pro tebe starý pravidla se vším všudy, takže i s omezením docházky do školky…
No a s tím přijetím to záleží na situaci v místě, kde bydlíte… Pokud je někde dětí málo, není problém, ale ve větších městech mají problém i starší děti…
Tak o RP určitě nepřijdeš.
Příspěvek upraven 18.07.12 v 15:08
Jedu podle starých pravidel, takže jsem pochopila, že malý bude moct být ve školce jen 4 hodinky ( pokud mi ho teda přijmou ) a já o RP nepřijdu. No, doufejme, že seženu třeba nějaký přivýdělek, protože by sice bylo fajn, že by byl mezi dětmi, ale já doma jen tak…? ![]()
P.e.t.r.o. - jestli jedeš podle starých pravidel jako já, tak může chodit jenom na 4 hodinky dopoledne.
A neboj, ono je doma pořád co dělat.
![]()
Ahoj já mám také rodičák na 4roky a dceru jsem hlásila do školky,ted čekám jestli jí vezmou.Protože jestli jo tak bych od září chtěla nastoupit do práce,teda ještě si musím nějakou najít.A kdyby to vše klaplo tak bych rodičák zrušila.
Holky byla jsem na uřadě pro výpis daně pro manžela a ptala jsem se na tu školku a prý teda jenm na ty 4 ho denně, ale prý se tam musí člověk nahlásit, že dal dítě do školky a hlavně chodit dokládat jak často tam dítě chodí..
Nevíte jak často?? Jako chodit tam každý týden by se mi nechtělo ![]()
Tak nás bohužel nepřijali
Tak nějak jsem s tím počítala, ale i tak jsem smutná, kvůli malému. Mohl už být mezi dětmi, rozmluvit se, získat řád… Zvlášť, když jeho kamaráda přijali
Vyčítám si, že jsem nedělala dřív něco se změnou MD na 3 roky, tím, že jsme narození v červenci, by šel určitě. Snažím se na tom hledat něco pozitivního, ale je mi z toho spíš smutno. Představa, že ještě skoro rok a půl budu s malým doma, ostatní jeho kamarádi budou už chodit do školky…
Zápis byl velmi rychlý, na nic se neptali, jen jsme vyplnili přihlášku. Ale asi si nějak zjistit museli, že mám MD na 4 roky… Bylo by divné, kdyby neměli žádná kritéria. Kapacita 160 dětí a přijali jen 43… Škoda
Maminky, jste na tom některá podobně? Máte jedno dítko, další zatím neplánujete, vlastně vás nic do práce nehoní ( práce buď není nebo se nemáte kam vrátit, tak jste rády, že máte ještě 4. rok jistý na RP ), ale chtěly byste, aby dítko bylo mezi dětmi, mohly jste aspoň přivydělat nebo časem nastoupit do práce…?
Ahoj, tak nás zápis teprve čekám a já to nějak nehrotím..
Zase si říkám, mám jedno, tak můžu se víc věnovat.. Docela máme teď hodně sebe malých děti, tak se budu snažit chodit s kamarádkama na hřiště, sem tam návštěva, máme tu volné hry v mateřském centru 3 týdně a i je jedenkrát měsíčne hraní ve školce..
Ahoj, prosím o radu, naší malé byly čtyři v květnu, v září jsem jí chtěla dát do školky, jenže udělala strašnou scénu. Řekla jsem si, že je to normální, ale trvá to doteď. Máte někdo podobný problém? ![]()
@echtlemechtle jo kamarádka měla něco podobného, ale dítě do školky dala-musela. Každý den ráno byl šílený řev takže to probíhalo tak, že dítě ji z náručí vzala učitela a kamarádka utíkala pryč. Po měsíci si malá zvykla, a ted zase řeší problém, že malá nechce domů, chce být ve školce. Záleží jakou scénu máš ale na mysli, může být malá fixovaná hodně na tebe nebo může být třeba sociálně nevyzrálá, to by měla posoudit dětská doktorka.
@-Sára píše:
@echtlemechtle jo kamarádka měla něco podobného, ale dítě do školky dala-musela. Každý den ráno byl šílený řev takže to probíhalo tak, že dítě ji z náručí vzala učitela a kamarádka utíkala pryč. Po měsíci si malá zvykla, a ted zase řeší problém, že malá nechce domů, chce být ve školce. Záleží jakou scénu máš ale na mysli, může být malá fixovaná hodně na tebe nebo může být třeba sociálně nevyzrálá, to by měla posoudit dětská doktorka.
oprava:to by měl posoudit ne pediatr, ale psycholog
Dotaz: kdy se chodí s dětmi k zápisu? který měsíc? jsem slyšela různé varianty…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.