Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,jsem vzteky úplně bez sebe!!V sobotu jsem musela s přítelem odjet brzo ráno do zahraničí,pouze na pár hodin a malého se nabídli hlídat tchánovci.Souhlasila jsem.Spali jsme u nich z pátka na sobotu,malého jsem v 5 ráno nakojila.V pátek a ještě ráno v sobotu jim vysvětlila(celkem 3krát - dělali,že chápou)jak připravit Nutrilon,kdy a kolik mu dát.Pro jistotu jsem jim to ještě napsala na papír a dala k láhvičce.A v klidu odjela.Po příjezdu v cca 15.30, mi tchýně s úsměvem řekla,jak udělala Nutrilon hrozně řídkej(1/2 dávky,než měla být) a moje švagrová(nesnášíme se,nezdarvíme se,má holčičku 15 měsíců)ho nakojila!!!!!!!!
Prý jak krásně potom spinkal.
No co by jste na to řekli??Zatvářila jsem se ve stylu,NO TO SI DĚLÁTE PRDEL??!!A doma jsem to pak obrečela.Dnes jsem jí napsala sms,a ona neodepsala.Vím,že budu nejhorší já,že to otočí proti mne,ale proboha,co je to napadlo?!Jídla měl malý přece dost!Co kdyby už mé mlíčko nechtěl?co kdyby byla nějak nemocná?a co morální hledisko?Vždyť kojení je to nejintimnější mezi matkou a dítětem?
Prosím poraďte,co dělat až k nim zas pojedem?Vím,že to otočí proti mne.Ale tímhle si zpečetili,že malého už hlídat nebudou,dokud budu kojit. ![]()
No tak to bych byla v šoku!!! Ale co dělat neporadim. Dělat, že se nic nestalo? Jen pokud chceš zachovat dobré vztahy. Jinak bych na ní vlítla, i když asi bych na ní vlítla tak či tak!
AHojky, tak to je teda ŠOK, to se přeci nedělá. Já teda dítko ještě nemám, ale udělat mi toto někdo, tak na něj vlítnu vztahy - nevztahy!!!!!
Leni, to je drsny. Muzu se zeptat, jak stare dite mas ty? Asi prcka dle fotografie, asi bych byla nastvana, navic mliko pro 15mesicni dite ma trochu jiny slozeni nez mlicko pro malinke miminko!!
Tezko radit, mne se tohle nestalo.
zrovna chovam malou a ctu tohle!!!!ja uz ji nekojim,ale urcite by se mi nelibilo,kdyby mi ji nekdo jiny kojil bez meho souhlasu.(ani bych k tomu nedala svoleni).je to preci ten BOND mezi matkou a ditetem. ja bych na ni vlitla,sms to nevyresi.priste,az ji uvidis,tak bych si to stranou vyrikala. at si kazdy z vasi rodiny rika co chce,ale to preci jenom tvoje dite a nikdo nema pravo ti ho kojit za tvyma zadama!I kdyby si se s nima mela pohadat. psala si,ze se se svagrovou nezdravite, neudelala to tak jako provokaci,urcite vedela,ze to bude bolet?
Honzíčkovi je 3,5 měsíce.Klepu se vzteky a zároveň je mi do breku.Kde to jsme?ve středověku,nebo co?HOnzíkovi to očividně nic neudělalo,ale tady jde přece o něco jiného.Navíc,když se ani nezdravíme,nesnášíme se.Na mou sms doteď neodpověděla.Ve čtvrtek tam jedeme,tchýně má narozeniny,vůbec se mi tam nechce.Bude proti mne celá jejich rodina ![]()
Chápu tvé rozhořčení, nicméně nebezpečí pro malého podle mě nehrozí(pokud netrpí nějakou nemocí přenosnou mlékem, ale to by nejspíš nekojila ani vlastní dítě) a do budoucna si to jistě vyjasníte. Složení mléka - pokud nejedla něco, na co je citlivý - nevadí pro jednou. Určitě ani neovlivní jeho chuť na tvé mléko, bylo to jednorázově.
Nejdřív to vydýchej a pak jí i prarodičům jasně a v klidu řekni, že toto si nepřeješ, tečka. Nedodrželi dohodu, jsi v právu. Na druhou stranu předpokládám, že to neudělali proto, že by tobě nebo malému chtěli ublížit.
JÁ BYCH JÍ UŽ NIKDY NEDALA NA HLÍDÁNÍ!! Dokavaď bych kojila!! Já bych jim tropila takovou cénu, že by koukali!!
Leni to mne nenapdalo,že by to mohla být provokace,ale když na tím tak přemýšlím,máš asi pravdu.To by jí bylo podobné.Mstivá nejsem,ale tohle se musí potrestat,ale jak???
Těžko říct. Pro mě je osobní věc, že nakojím moje dítě a že jsem oba kojila dlouho. A bylo by mi nepříjemný kojit jiný dítko. Ale nevadilo by mi, pokud by mé dítě nakojil při potřebě někdo jiný.
Negativa jistyě jsou. Ale už to nevyřešíš. Můžeš říct, že se ti to nelíbí a že mléko, které švagrová má pro své dítě má jiné složení, než potřebuje 3 měsíční chlapeček. A to je pravda. 14ti měsíční dítě si i u kojení žádá jiné mléko, než 3 měsíční. No a nebo, že může být švagrová nemocná atd. ˇYe prostě nechceš a že tě to mrzí.
Na druhou stranu švagrová přece nenakojila malého, aby Tě naštvala, ne? A zas pokud chceš udržet kojení, je lepší, když se dítko kojí, než když dostane nutrilon z flašky.
Jistě jsou i jiná negativa, ale prostě max můžeš říct, že takhle teda ne. Možná by i bylo lepší, kdyby jim to řekl manžel. A ty se snaž uklidnit. No už si prostě nepomůžeš.
Celá rodina proti Tobě…no a co…je to Tvoje dítě, Ty jsi máma. Udělala bych scénu klidně celý rodině. A pak odkráčela středem.
LenkaPT píše:
Leni to mne nenapdalo,že by to mohla být provokace,ale když na tím tak přemýšlím,máš asi pravdu.To by jí bylo podobné.Mstivá nejsem,ale tohle se musí potrestat,ale jak???
Přerušit styky a být naštvaná nepůjčit ani pochovat! To si myslím, že bude dostatečný trest…
Ahoj,
Tak já jsem byla jednou taky požádána, abych nakojila cizí dítě ![]()
Staršímu byl rok, nechci popisovat okolnosti a rozepisovat detaily. Chlapečkovi „známých“ bylo asi 5 měsíců. Byl plně kojen, rodiče někam odjeli, ale měli se do dalšího kojení vrátit. Maminka nepřipravila ani si nepřála UM dát. Hlídala babička, ale dala dítě chvíli na hlídání své sestře. Ta mě o to požádala. Já jsem z morálního hlediska okamžitě odmítla. Řekla jsem, že je to záležitost maminky. Nikdy bych to neudělala. Rozhodně ne bez svolení matky. A ze svolením snad jen, kdyby tomu dítěti bez nakojení hrozila smrt hlady.
Babička, když se to dozvěděla, okamžitě „nadala“ své sestře, říkala, že by to nikdy nedovolila, i když dítě bylo už rudé křikem, vyčerpané.
Jen chci říct, že s touto rodinou už nejsem v kontaktu, nebudu rozepisovat okolnosti, ale je to minulá krátká epizoda mého života.
Chápu Tě a nechápu švagrovou, i když měla mléka dost, jak toto mohla bez Tvého svolení udělat.
Tak to je vážně mazec!! Asi taky neporádím, ale úplně mě to dostalo.. nechápu.. Stát se něco takového mi.. tak nevím, asi bych tam už nejela.. a pořádně bych je seřvala… to je tak na pár facek.
Kdysi sice bývali kojné a podobně, vůbec se to neřešilo… ale dneska mě to vážně udivuje, že si někdo něco takového dovolí.. ještě bez souhlasu… ![]()
barbarbucha píše:
Celá rodina proti Tobě…no a co…je to Tvoje dítě, Ty jsi máma. Udělala bych scénu klidně celý rodině. A pak odkráčela středem.
Přesně!! Ty je přeci k životu nepotřebuješ…