Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj všem, prosím o radu - mám 15ti denního chlapečka a od začátku máme problémy s kojením. Nejdřív jsem se nemohla rozkojit (v porodnici časté příkrmy MM, protože ani po třech dnech ještě nebylo mlíko), potom jsem hned po návratu dostala zánět do prsu a měla dorasovaný bradavky (špatná technika na začátku..). Po návštěvě laktační poradny jsem začala hned odstříkávat MM z obou prsou a malého dokrmovala stříkačkou přes malíček, za čtyři dny jsem začala zase kojit, ale u prsu usíná hned chvíli potom, co se přisaje. Musím ho budit snad každých 30 sekund a takhle po celou dobu kojení, kojím z obou prsou a snažím se z každého cca 15 - 20 min. Po kontrolním kojení (celkem 30 min) u pediatra vypil z obou prsů 50 ml, dle doktorky a váhy (cca 3400 g) by měl vypít o 20 - 30 ml víc, proto ho po každém nakojení (kromě v noci, to mu stačí z prsa) dokrmuju odstříkaným mlíkem stříkačkou. Jakmile tak neudělám, brečí hlady a žužlá si pěstičku, když ho ale zase zkusím přiložit k prsu, spí.
![]()
Chtěla bych se zeptat, jestli nemáte někdo podobnou zkušenost, jak jste to případně řešily anebo jestli jste časem přestaly s dokrmováním a stačilo mimi normální kojení, je to dost časově náročné a hlavně deprimující, kojení se pro mě stává bohužel hororem a představa, že ho budu muset dokrmovat takhle celou dobu mě děsí, nerada bych přecházela na UM, ale jak se dá tohle dlouho vydržet, měsíc, dva? …
děkuju za jakoukoliv radu nebo zkušenost
Já bych zkoušela budit drobným jakoby štípáním a nebo lehtání na bradičce, za ouškem. Malá byla taky ze začítku spavá, tak mi v porodnici doporučily sestry tohle a pak se naučila normálně sát a vypít co potřebovala. ![]()
no to právě zkouším taky, ale má to krátkodobý efekt, třikrát zasaje a zase spí.. asi by nejdradši, když by mu to teklo do pusinky samo
Já vím, že ti to přijde morbidní, ale taky pomáha trošku zatahat za vlásky nad krkem…jestli teda má vlásky. To teda zabralo, když nezabralo tamto.
nebo dloubat pod bradičkou, to mu zase rozpohybuje jazyk a trochu probere. zkoušela jsi ho nakojit po vyspání, že?
Ahojky,
my meli take problemy s kojenim,maly se narodil riv,mel silnou zloutenku a byl spavy a taky urvany(hlady) mleku jsem mela az 3den po porodu ,ale dokrmovli jsme jen strikacnou nejaky „jontovy napoj“ aby mel silu „tahat“ no,byl to horor,ale zvladli jsme a prekonali vsechno a kojila jsem 9mesicu,neni to zadny top cislo,ale lepsi nez nic a potom se mi maly take odstavoval pomalu sam,ja bych kojila a kojila.Mleko mam v prsech jeste dnes…
Rada:pokud dobre chapu,mleka mas v prsech dost ,ale maly nechce sat a usina? ![]()
treba by pomohlo nedavat a nedokrmovat ho strikacnou,proste „prinutit“ aby zacal tahat,kdyz ho mas u prsu…Asi to nebude hned,ale myslim ze az prijde na to,ze mu tece mlicko a napapa se bude byhrano.Zatim si z Tebe dela zivy dudlik,to jsem taky mela,maly neusnul jinak nez u prsu a byl dost zavislacek!
To je fakt jak píše Nikynka. Taky by jsi mohla zkusit třeba klobouček na bradavky…sice jsou, aby pomohly malým bradavkám, ale mohou pomoc, aby dítě chtělo sát. ![]()
kloboučky používám, mám jedny od medely a jedny obyč. z drogerky, zdá se mi, že s nima saje líp, ale ani tak dlouho nevydrží
jinak už jsem taky přemýšlela, že bych zkusila tu sříkačku vysadit, ale když pak vidím, že je nedojezený a u prsa usíná nebo ho už pak i odmítá, nemám to srdce ho nechat hladového, je ale pravda, že ze stříkačky se může uhltat. v noci, když spí až cca 4 - 5 hodin, tak pak saje líp a delší dobu, možná tím, jak je vyhladovělý, z pokus to teda asi stát bude, nějak „nenásilně ho přinutit“.. od zítřka budu mít kojeneckou váhu, tak zkusím zjistit, kolik vypije a podle toho případně počkat bez dokrmu na další kojení, aby pochopil, že prso není dudlík. je to ale boj, jsem fakt zoufalá a mám z toho leda tak depku, i když se snažím být v pohodě, jde to těžko. každé kojení je tak práce na hodinu, potom odstříkávám, sterilizuju a za chvilku už ho zase přemlouvám a stokrát u prsa probouzím, aby sál. když ho uložím do postýlky (i dokrmeného), tak kolikrát brečí a vydrží být pak vzhůru i 4 - 5 hodin, tj. 2 kojení za sebou..
mj. taky trpíme na prdíky, prý ¨to může být i tím, když se přikládá častěji než za 2 hodiny, protože nestačí mlíčko strávit, tak nevím, jestli ten interval dodržovat nebo zkusit bez té stříkačky dávat mu z prsou tak často, jak si řekne. ale stejně si myslím, že to má asi trochu v povaze a sát pořádně nebude nikdy. pak si nedokážu představit, jak se budu moct vzdálit z domu na dýl jak 3 hodiny, když ho nebudu moct pořádně nakrmit. uf. omlouvám se za ten román ![]()
Ahoj, my jsme meli stejny problem, akorat jsem mela malo mleka, dokrmovali jsme UM. Moc mi pomohli www.kojeni.net
Taky jsem si pujcila vahu a mohla jsem sledovat, kolik vycucal a davat mu UM jen kolik potreboval a ani o trochu vic. Pokud mi nezabralo stouchani pod bradou, nebo do rucicek, nozicek prehazovala jsem z prsa na prso - to ho vzdycky na chvilku probralo.
Dokrmovali jsme takhle asi jen 3 tydny a postupne zacali jen kojit.
Nevim, jestli je u vas problem jako u nas - totiz, ze nemel moc silu sat, protoze mel hlad, ale asi to bude podobny. Tak urcite vydrz, az ti trochu zesili, urcite si nacuca, co potrebuje. A vydrz i to krmeni strikackou a urcite nedavej flasku - to bylo teda taky dost narocny - ale vyplatilo se to.
Ahojky,me mala usinala takhle v porodnici a porad plakala hlady,tak sme ji musely dokrmovat strikackou a pres kloboucek,protoze mam male bradavky,ctvrty den se to zmenilo a zacala mi papat pekne.Ja ji proste porad budila a budila,je to depresivni,ale vyplatilo se to.
Ve dne mi papa zhruba kazde 2,5h,ale v noci zase spinka 5-7h vetsinou.Takze neboj chce to jen trpelivost mimca to neumi a taky jsou liny nektery,pa pa
Náš malej taky usínal. Už v porodnici (žloutenku neměl). Dokonce mi sestra nevěřila, páč vůbec nepřibýval, a až když u mě seděla a viděla ho, tak uznala, že to tak prostě je a dala mu moje MM ze stříkačky.
Doma jsme v „boji“ pokračovali. Já měla mlíka hafo, stříkalo ze mě na metr, malej spal. Ale doma jsem pak ze stříkačky nedokrmovala. Prostě jsem se ho snažila budit a budit. Když to trvalo dlouho, tak jsem ho odstavila - aby ze mě neměl dudlík. Časem - týdny - se to upravilo.
Ale chápu, jak jsi zoufalá. Já to taky často probrečela. Ale on si na to přišel sám. Já ho tedy doma nevážila, jen na kontrolách u MUDr. - Ještě se stresovat tím, že nemá o tolik gramů víc, než by měl!…
Dítě dobrovolně sebevraždu hlady nespáchá
Tak já měla to samé, dceru jsem dlouho musela budit na kojení jinak by prospala celý den, moc nepřibírala. Dokrmovaly jsme už v prodonici na každé kojení a doma pokračovali. Je to na hlavu protože to bylo opravdu každé kojení. Nepomáhalo vůbec nic - prostě jak byla u prsa tak usnula nebo si jen dumlala jak jsem jí odendala tak ječela hlady. Já měla navíc mlíčka málo.
Přiznám se že jsem vydržela 2 měsíce a pak to vzdala
Dokud to šlo tak jsem dokrmovala MM pokud nebylo tak UM, nejdřív ze stříkačky a po asi 1,5 měsíci jsem přešla na flašku. Možná tím byl kojení konec, ale fakt to bylo zmáhavé.
Co vím tak jsou i maminy co krmí odsátým mlíčkem z flašky a je to taky varianta. Ale pokud se ti přisává dobře a jen usíná tak bych zkusila vydržet. Jde o to aby zesílil. A ty kloboučky taky můžou pomoci. ![]()
Samozřejmě tě k tomu nenavádím jen u nás nebyla jiná cesta. Zkus fakt jestli ti vydrží aspoň půl hodinky, hodinku po kojení pak bych přiložila znovu. Pokud ne tak zkus dát ještě k prsu (pokud máš mlíčka dost). Je to boj, moc dobře to znám. Tak jen spíš posílám sílu
![]()
Stokvet já malou doma prostě probudit nemohla a to jsem dělala cokoliv, svlíkla jí jen do plínky, přebalila jen kvůli tomu aby se probrala, lehtala, žďouchala a nic. Zrovna moje dcera byl přesně ten případ kdyby se nechala spát tak se nevzbudí za celý den vůbec.
Děti co hůř přibírají nemají sílu se vzbudit a pít. Takže za mě budit určitě ano, ale někdy je i to probuzení fakt boj. ![]()
Kenjo - ja s kojenim bojuju ale mam dvojcata.
Myslim, ze to delas spravne a ze te pediatricka trochu zbytecne strasi, protoze podle toho co mi bylo receno tak se vaha ditete vydeli 6, to je celk. pocet ml co by dite melo vypit za den a to vydelis poctem kojeni, coz by ze zacatku melo byt 7-10 dle toho jak je dite hladove a jestli pocitam spravne, tak ti prcek saje dobre a ted dostatecne.
Ja bych zkousela vydrzet, je to tezky, vim to sama, ale pujde to, mlika mas dost, coz je nejvetsi pozitivum.
A pro tvuj klid bych si zavolala laktacni ligu - nebo laktacni poradkyni domu a koukni na www. kojeni.net jak uz tu nekdo psal a verim ze to pujde.
všem moc děkuju za rady, moc mi pomohlo si tady přečíst, že v tom nejsem sama a že si tím taky někdo z vás prošel, je to opravdu na hlavu, ale pokusím se vytrvat a snad se to časem zlepší
s odstupem času pak určitě napíšu, jak si vedeme, třeba to pomůže i někomu dalšímu
ps: tu váhu si půjčuju jen na nějaký čas, abych zjistila, kolik přibližně Mikulášek vypije, pak budu vědět, kolik případně dokrmit, možná je to pro někoho zbytečné, ale chci vědět na čem zhruba jsme, navíc pediatrička bude mít dovolenou a tak alespoň zjistím, jestli vůbec přibírá, protože v porodnici se k tomu vůbec neměl a ještě nejsme ani na porodní váze
iliteri - teda, takhle bojovat s dvojčatama, to si už vůbec nedokážu představit, moc držím pěstičky ať vám to jde co nejlépe ![]()