Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Nikynko moje malá to takhle měla docela dlouho, fakt jsem jí musela vzbudit přebalit nakrmit a pak skoro hned zase usnula.
Fakt byla hodně spavá. ale nutno říct, že jí to vydrželo do teď a nikdy se spaním nebyl problém
tak aspoň nějaké pozitivum.
Taky Tě jdu trošku podpořit. Já u první holčičky s kojením hodně bojovala a nakonec se zadařilo aspoň na rok. Ze začátku taky spala a moc nechtěla pít. Absolutně nezapadala do nějakých tabulek - ohledně toho, kolik má ve kterém měsíci kojenec vypít množství mléka. Ona si pila menší množství a častěji. Navíc malá miminka mají malý objem žaludku, tak pijí častěji a malé množství. Je to pro ně veliká práce, proto jsou tak brzy unavené a usínají u kojení.
Jak píšou holky, důležitý je odpočinek a miminko, vše ostatní prostě počká
. Určitě jsou i dobrou pomůckou kloboučky (když máš potíže s bradavkami).
Teď u druhé holčičky jsem taky měla zpočátku krizi, ale snad se nám ji podařilo zažehnat.
Přeju ať tu krizi překonáte a miminko začne hodně jíst
, neboj je to jenom přechodné období
.
Ahoj. Tak tenhle problém jsem řešila před pár týdny. Holčička se narodila s váhou 3 440g, neměla žloutenku ani jiný problém a přesto u kojení neustále usínala. Když 2 týdny nepřibírala, šla jsem za laktační poradkyní a taky si půjčila váhu. Po každém kojení jsem vážila, abych zjistila, kolik vypila a dokrmila ze stříkačky.Malá nebyla při kojení k probuzení a sloužila jsem jí jako dudlík, spala, ale jen jsem jí odložila, plakala.Tak to šlo dokola a bylo to strašně náročný. Mlíka jsem měla dost, měla jsem často bolestivé zatvrdliny a neměla jsem ani čas pravidelně MM odsávat. Ale my jsme to nezvládly a přešly na UM. Mrzí mě to, snažila jsem se moc, na druhou stranu jsem ráda, že už nejsme v neustálém stresu a trápení. A protože sama vím, jak je to těžké, držím palce, ať se všechno upraví, ale radu pro tebe bohužel nemám.
Panuška píše:
Nikynko moje malá to takhle měla docela dlouho, fakt jsem jí musela vzbudit přebalit nakrmit a pak skoro hned zase usnula.Fakt byla hodně spavá. ale nutno říct, že jí to vydrželo do teď a nikdy se spaním nebyl problém
![]()
tak aspoň nějaké pozitivum.
No jo ,jsou takove deti,ja mela prave pravy opak
oci porad dokoran a rval a rval ![]()
o nejakem spani miminka 16hodin denne a dyl nemohla byt rec ![]()
Jeste ze uz z toho vyrostl a je rwlativne hodne a spave dite ![]()
tak jsem se pokusila omezit alespoň ty dokrmy odstříkaným MM a teď mi to vychází tak cca na střídačku, tj. 1× s dokrmem a 1× bez, v noci většinou bez, takže je to asi o něco málo lepší, ale zatím ne o moc a stále bojujeme, dost mě to ale zmáhá a na náladě to taky nepřidá. Jsem zvědavá, jestli to po šestinedělí opravdu bude lepší, protože takové tempo si delší dobu vůbec nedokážu představit…
jinak občas teď kojím s kloboučkama a občas i bez nich, zdá se mi, že někdy saje líp s nima a někdy ne, takže podle potřeby mimi nebo podle toho, jak mě zrovna bolí bradavky
dokrmování stříkačkou mi ale přestává připadat efektivní, jelikož tak 1/3 obsahu vždycky vycrndáme bokem. Koupila jsem kojicí lžičku od Medely, byla teda dost drahá, no a s tou nám to vůbe nejde, flašku mu dávat nechci, takže stále vede stříkajda
Neboj
určitě se to brzy srovná a ustálí.
Já měla v porodnici taky bradavky okousané do krve. Při kojení jsem skoro zatínala zuby a teď o bradavkách ani nevím. Chce to čas, než se to zahojí a než se i miminko naučí správně sát
. Já občas bojuju i teď, hlavně když jsem unavená a nevyspalá, tak mám míň mléka. Zatím se to vždycky zlepšilo po kojo čajech + homeo a častějším přikládání.
Hlavně se snaž být v klidu a na všechno kromě miminka se vyprdni. Práce počká, zapoj víc manžela
. A neboj, miminko poroste a zesílí - bude mít větší potřebu baštit a půjde to líp.
A kdyby se kojení nerozjelo, tak se nic neděje. UM je teď taky na vysoké úrovni. Lepší spokojená mamina a spokojené mimčo na UM, než utrápení, uplakaní oba na MM
.
A s tím dokrmováním… když mám pocit, že málo vypila a že má hlad (kroutí se mi u toho, vzteká a pláče, odmítá pít z prsu), tak zkouším dokrmit odstříkaným mlékem. Zkoušela jsem stříkačkou, po lžičkách (to jsem úplně zavrhla) a nakonec i z té lahvičky. Nechtěla nic, mám Avent lahve a savičky. Zkusila jsem obyčejnou savičku Nuk a vypila mi na posezení po kojení ještě 30ml. (Krmení z lahve u nás žádný vliv na kojení nemělo a nemá). Teď zase nedokrmujeme, zdá se že má dost. Ale jak říkám - je to boj. Ale u nás je to asi hlavně taky tím, že nemá u kojení klid. Pořád jí za hlavou výská a skáče moje starší dcerka. (Já jsem většinou s holkama doma sama, takže nemám komu na chvíli půjčit na pohlídání).
Určitě se to zlepší, nezoufej. Šestinedělí je nejhorší, pak se to bude zlepšovat
.
Ahoj, chodí sem ještě někdo? Máme stejný problém. Nesajeme, ale dudáme, navíc jednu stranu skoro nechce, tam se přisaje jen výjimečně. Rezignovala jsem a nasadila flašku a koupila odsávačku. Mléka mám dost, krmím odsátým mlékem. Občas cvičně přiložím, třeba včera se třikrát snad i najedla, ale večer už vřískala a nechtěla, tak jsem to po půl hodině vzdala a dala z flašky ![]()
Malé je 12 dní a porodní váhu měla 2,79kg, takže se ji bojím nechat o hladu, není to žádný obr.
Sice hodně s odstupem času, ale přece, psala jsem, že dám pak vědět, jak to s naším kojením dopadlo a pak jsem nějak zapomněla
chtěla bych jenom říct, že vytrvat se fakt vyplácí, dokrmovali jsme stříkačkou asi 3,5 týdne, nejdřív jsem zkoušela nakojit, pak dokrmit, Mikulášek byl po narození asi moc slabý na to, aby dokázal pít sám, ale nakonec se chytl a začal pít o sto šest, naopak potom nevěděl, kdy přestat
kojím doteď, i když už minimálně, ale tenkrát jsem si myslela, že s tím seknu a že to nezvládnem. Ale vyplatilo se, holky, jestli budete mít některá podobný problém, určitě doporučuju vydržet, myslím, že mimi se nakonec naučí pít samo a pořádně, ale je to o neustálým přikládání a trpělivosti, až mimi malinko zesílí, určitě začne hezky bumbat samo
![]()
U nás se to nakonec taky zlomilo. Jak malá dosáhla nějakých 3kg, najednou se chytla a šlo to. Kojím dodnes, odsávačka je dávno ve skříni, na půl roce jsem pomalu začala dávat příkrm v poledne. ![]()
Tak my se toho usínání nemůžeme pořád zbavit chytám už fakt nervy. přiložím a párkrát nasaje dloubu do všeho možného a stejně spí a nasaje málo. myslíte tedy že dokrmovat po kojení?kojením strávím fakt celé dny a pak taky jeho řvaním, pořád se mu něco nelíbí. nejsem schopná se dostat k počítači bez něho i teď ho držím u sebe ![]()
Kolik mu je?
Já neměla nervy, abych „kojila“ (spíš budila) půl hodiny s tím, že si stejně nic nevezme. Dala jsem si limit deset minut z každé strany (u novorozence) a pak sebrat a dokrmit. ![]()
Ale nevím, já pak i dokrmovala flaškou, což se prý nesmí, protože tím kojení zazdím úplně.
Dnes je mu 7 týdnů. Je to ubíjející. Strávím vždy dvě hod krmením a nošením a můžu znovu. ach jo.
Brunifid - dělala jsem to podobně, nejdřív teda snaha o kojení tak pokaždý hoďku
, pak jsem to omezila na 15 minut z každýho a nakonec na 10 min a dokrmit odstříkaným MM, delší dobu to nemělo smysl.
xxpetko - taky jsem malého různě stimulovala a vůůbec to nezabíralo, prostě na to nereagoval, u některých miminek asi nepomáhá fakt nic, jenom čas.. ![]()
Neboj,
opravdu je to narocny,jsou maminky co koji a ani nevi jak a potom my,co to mame tezsi.
Ale myslim,ze kdyz vydrzis,urcite se to zlepsi.
Jednou mi znama rikala,ze 6ti nedeli je od toho,aby se jen kojilo ,prebalovalo,spalo a zase kojilo a kojilo.Zenska ma odpocivat a soustredit se na potreby a souziti s miminkem…
mozna blbost,ale neco pravdy to bude…
Je hrozne dulezity se poradne pozkojit,potom uz to pujde samo.
Ja jsem take mela kloboucky,uz v porodnici mi je detska sestra navrhla,protoze maly nemel silu sat…
Okolo 3-4mesice jsme je zacali vysazovat az jsem kojila uplne bez nich.Nedelala bych z kloboucku vedu,ted je dulezite primet maleho,aby pil…
Urcite zkus nedokrmit i kdyz chapu,ze nedat mu najist nejde…A on se vzbudi,prebalis a jdes ho nakojit a hned usina???to je divne,ne?kdyz je odpocaty…