Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nevim na koho se obratit, mozna mate nekdo podobnou zkusenost.. uz je to nakou dobu kdy se moje hodne miminko
zmenilo v maleho vzteklouna.. kdyz se tak vzteka a ja neustupuju a neustupuju tak si zacne ublizovat.. boucha se hlavou do zdi, o zem, o roh nabytku, sviha se tlustyma koralema apod.. zacne to tim ze delame neco co ji se nelibi, treba ostrihat nehty nebo nedostane cokoladu apod. zacne me placat a ohanet se, stipe me, bije.. tak ja ji to zacla vracet tim ze ji placam pres ruku. nevypada ze by ji to nak rozhazelo ale chce za kazdou cenu dosahnout sveho, pak uz je to zachvat a myslim ze uz ani nevi proc rve.. nevim cim to je, ze si neda rict a hlavne proc si ublizuje. myslim ze chce upoutat pozornost. driv to tak bylo, praskla se do hlavy a bezela za mnou abych ji pochovala, ted uz pochovat nechce
jsem z toho celkem zoufala, myslite ze by pomohla naka homeopaticka kura?? taky je hodne apaticka, porad unavena a porad by spala..
chce jen cucet na televizi, ale to taky zatrhnem, mozna to ma z toho.. to je ji teprv 20 mesicu
Pokud jsem dobře pochopila,píšeš o té starší ![]()
Nechci plašit a malovat čerta na zeď,změnila se najednou?Vyvíjí se jinak normálně?Mluvila jsi o tom s dětskou lékařkou?
Píšeš,že je unavená,ospalá,apatická,sebepoškozování.Toto jsou příznaky dětského autismu,jeho první projevy se objevují kolem roku,diagnostikovat jde až kolem 3 let,jsou různé formy autismu,ty se mohou navzájem prolínat..
Znám to jen teoreticky,ale to,co popisuješ v takové míře by mě zarazilo.Jestli se jedná o vzteklé nebo autistické dítě může samozdřejmě říct jen psycholog.
Přeju,aby to toto nebylo.
Moje rok a půl stará dcerka je taky pěkná vzteklina,kouše,škrábe,kope,ale v mezích normy.Není apatická ani spavá.
Magdi,
v prve rade:
Proc ji Ty sama placas,kdyz ji predtim rikas,ze ‚placani nekoho je SPATNE‘
![]()
A POTE:
doporucuju si precist knizku o vychove deti a o obdobi vzdoru a pricinach jeho vzniku, trvani (napr. KARP: Nejstastnejsi batole v okoli......JORDANOVA:Tve dite jako sance pro Tebe atd). Snaze se ti potom bude v dcercinych pocich orientovat-a vam obema se bude i jednoduseji zit
![]()
S autismem zkusenost nemam,ale verim,ze to az tak vazne NEBUDE ![]()
DRZIM PALCE ![]()
Anonymni jasne ta starsi
nemluvila jsem o tom s nikym jeste.. pripada mi to takove blbe, pane doktore ona zlobi dejte mi lek!!! autistik snad neni, probirali jsme to v jine diskuzi, a priznaky neodpovidaji sice nezamava papa ale to protoze me ma na haku
ja vim ze to zni divne ze je porad ospala, ale ja ji utla dopoledni spanek kdyz se narodila mala protoze bych jinak nemohla vubec ven.. v kocarku nespi. a mam pocit ze ji to proste chybi, ale kdyz ji dam spat dopoledne tak je hotova uz 6 vecer..
nejstastnejsi je venku, tak budem holt travit dny na detskych hristich.
Az ted jsem si vsimla,ze mas princezny DVE!!
Tak to byc jasne videla naa reakci na prichod sourozenecka..
Ale ty knihy si urcite precist MUZES,vic Ti asi rekne (v dane situaci) ta PRVNI ![]()
Farska nevim jak ji vysvetlit ze placat nema… dnes jsem byla celkem na dne tak jsem ji to vracela aby si uvedomila ze kdyz nekoho placa ze to neni prijemne. ale jasne chapu te, vidim ze kdyz rvu, ona rve taky, kdyz placam, placa taky, takze to nikam nevede.. jen jsem v koncich a nevim co s tim..
diky za tipy na knizky. jdu se po nich podivat..
magdi asi najlepsie bude poradit sa s lekarkou, ale apatia, unava, zlost su aj prve prejavy celiakie, skus pozriet na nete ciby ti to mohlo sediet aj dalsie prejavy. ci nahodou nezvracia, neschudla, nema castejsie riedku stolicu..
ak sedi viac priznakov, skus sa dohodnut s lekarkou nech jej urobia kontrolny odber na protilatky v krvi, nie je to tak strasna choroba ked sa drzi dieta, porozmyslaj ci to nemal niekto v rodine.. ale to ma napadlo mozno len preto ze je to u nas hodne aktualne tema a dufam ze sa teda mylim.
ale drzi palce ![]()
Určitě bych to zkusila řešit s vaší pediatričkou a taky zkus poslat dotaz sem:
http://ona.idnes.cz/poradna.asp?…
Možná ale jen tvoje malá nemá teď, co má sourozence dost tvé pozornosti a žárlí. S tím bitím jí to určitě nevracej, to jí jen ukazuješ, že je to normální. Víc pomáhá chytit za ruku, ostře napomenout a pokud to nepomůže, tak s vysvětlením odejít třeba do jiné místnosti(nebudu si s tebou hrát, když mě biješ, nedostaneš čokoládu, když se vztekáš). Až si bude ubližovat, můžeš zkusit buď to ignorovat nebo odvést pozornost. Protože někdy i negativní pozornost je lepší než žádná.
A zkus vymyslet lepší program než TV, chodit na písek, do herny, na odrážedlo ven, kreslit, modelovat, pouštět písničky… Všechno můžete podnikat i s druhou, venku může být v kočárku, doma na to může koukat s postýlky nebo z lehátka.
Ahoj Magdi,
to me mrzi, ze mas takove trapeni, zvlast kdyz se musis starat jeste o malinkou.. To, co psala anonymni, by urcite stalo zato sledovat. Osobne si rikam, jestli to neni spojene i s zarlivosti na to, ze davate pozornost male sestricce. Tak treba zkus, aby nekdo malou casteji pohlidal- partner, pribuzni, kamaradka… a venuj se te starsi- hraj si s ni, nekam jdi jenom s ni- na prochazku, na hriste,… at vi, ze je porad stejne dulezita jako driv. Jinak me nic nenapada, ale preju, at se to brzy spravi ![]()
S tím sebepoškozováním nemám zkušenost, ale čas od času se objeví diskuse na toto téma, tudíž to není nic až tak neobvyklého, že si dítě v určitých obdobích takto ubližuje. Na to homeopatika určitě pomůžou.
Co se týká té spavost a apatie, s tím bych zašla za pediatrem, jestli v ní nedřímá nějaká latentní viroza.
a s tou zarlivosti taky nevim..
ta mladsi hodne pres den spi, takze se muzu venovat starsi.. ale ono to asi nebude jen o tom ze? taky ji nekdy ustupuju abych mela klid a mozna je zmatena z toho kde jsou vlastne hranice, JAAAA NEVIIIIIIIM ![]()
Ahoj, vidim, ze mas jeste male miminko, a pises, ze je to nejakou dobu, co se dcera zmenila. Nemuze to byt reakce na sourozence? Prece jenom je jeste malicka a dost te potrebuje. K tomu mas na ni mene casu. Presne si dovedu predstavit, ze kdyz se potrebujes venovat miminku tak starsi se nejlepe sama zabavi pred tou televizi. Tim bych si vysvetlovala i zvysenou apaticnost a vzteklost. Mam stejne stareho chlapecka a kdyz ho z nejakych duvodu musim nechat sedet pred televizi delsi dobu (trpim migrenami) tak je taky apatictejsi a vztekly. Tezko si ale predstavit, v jak velke mire je to u vas. Myslim, ze minimalne konzultace s doktorem a pote psychologem, by byla na miste.
magdi, ještě mě napadlo - jsem totiž omylem klikla na odkaz diskuse SKORO DVOJČATA a tam mi padl do oka tvůj příspěvek, než mi došlo, že jsem se překlikla, tak jsem to pročetla - ty homeopatika by mohla pomoct i tobě. Je to záhul, dvě takhle malé děti a jak už jsi přetažená a unavená, tak samozřejmě snadno startuješ atd., jenže malá tohle všechno z tebe cítí. Takže by bylo dobré nějak zrelaxovat a posrovnat sebe sama, ono se i dítě potom trochu uklidní. Určitě najdi nějakého dobrého homeopata a zajdi.
MAGDI,
urcite!!! (budu se opakovat) Tva dcerka POTREBUJE VEDET,ODKUD-POKUD JSOU TEBOU P E V N E DANE HRANICE!!!
Pokud ji je jednou urcis-a trikrat neurcis(jsi unavena,nechce se ti ji to zase vysvetlovat atd atd) nevi vubec,kde je jeji ‚zivotni prostor‘ a tahle cela situace pak usti v to,ze bude neustale pokouset Tve hranice,vic a vic,a bude chtit vedet,KAM AZ TO MUSI DOJIT,NEZ TY REKNES :‚STOP‘
V tech knihach je to napsano skvele,v kazde jinak…Prvni znam uz davno . Ted ctu tu druhou a NESTACIM VALIT BULVY,CO VSE CLOVEK MUZE U DITETE(i v tehu ,porodem atd atd) SPUSTIT A CO VSE MUZE RODIC U DITETE OVLIVNIT.....
![]()
PS
A vychova dvou takhle malickych deti NENI PRO JEDNU OSOBU TRVALE 24HODIN DENNE,mas sanci si nekam obcas zajit sama ? ASpon na dve tri hodky…Posedet s kamaradkou apod.....
Nabilo by Te to trochu energii ![]()
Já bych se určitě poradila s pediatrem.
Taky mě napadlo, že to může mít souvislost s narozením druhého dítěte.
A vracet plácnutí se mi dost nevyplatilo. Maty v určitým věku přišel do stádia, kdy nás začal mlátit, pomohlo jediné, přestali jsme ho „trestat“ plácnutím přes ručičku nebo přes zadek. A navíc jsem musela úplně zrušit plácnutí chlapa ze srandy ![]()