Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky, příští týden mám odjet na týdenní dovolenou, podle kalendáře to mám dostat hned první den odjezdu ( většinou to mám presne)
Je nebo existuje něco čím bych to mohla oddálit???
Slyšela jsem o nějaký injekci ale víc nevím
Můžete mi poradit mám bolestivou menstruaci a nerada bych na dovolený jen prolezela v posteli, děkuji
Mě vždycky mamka říkala, že kyselé oddaluje, takže pít vodu s citronem.
Mně vždy menstruace chodila i dřív, hned jak jsem někam odjela - nervama, změnou klimatu apod. Na oddálení myslím funguje pouze antikoncepce, když se neudělá pauza, ale i to jsem jednou zkoušela a vydrželo to jen pár dní, navíc to asi není extra zdravé. Nevím, asi bych řešila jen tu bolest - nurofenem, paralenem, a jinak bohužel… ![]()
@ivisek87 Proc to resis na posledni chvili?
Zajdi hned k Dr. pro prasky. Mam pocit, ze Norethisteron se ma zacit brat 3 dny pred ocekavanym nastupem menstruace. Funguje dobre.
Jsou prášky na oddálení ms, ale už si nepamatuji, jak dlouho dopředu je musíš začít používat ![]()
@ivisek87 to řešíš dost pozdě
jestli bereš ha tak ber dál bez pauzy. Tohle jsi měla řešit dřív ![]()
Nikdy jsem menstruaci neoddalovala. Vždy jsem byla proti tomu a radši jsem to pretrpela v jakékoliv situaci. Jenze po poslední zkušenosti, kdy jsem pořád jen litala na záchod a vyměňovala tampony a koukala se na děti, jak se koupají s tatínkem, to asi budu muset nějak vyresit. Ze začátku mi bylo hodně špatně. Pak to bylo sice lepší, ale mám pocit, že jsem si to teda vůbec neužila. Odjet na dovolenou k moři máme asi šanci jen v období me menstruace. Moře je studené a to mě bude bolet břicho, záda … Netuším, jestli seženeme nějaké ubytování blízko pláže, abych mohla každou chvilku běhat na záchod. Taky nemám jistý den, kdy to dostanu - plus minus pár dní tam může být a to dost mění situaci. Kdybych třeba odjížděla, měla to mif už jen dva dny, tak bych to neřešila. Jenže taky se na to můžu spoléhat a dostat to tam a mít to přesně ten týden. Mam to silné a 7 dní, někdy i dele. Antikoncepci neberu. Co teď? Četla jsem o Norethistorenu. Jak to funguje? Jak dlouho se to bere? Kdy se to začne brát? Kdy to předepíše doktorka? Musí se jít na kontrolu nebo stačí porešit po telefonu a vyzvednout recept? Teď toho mám tolik a nevím, co dřív řešit. Na jednu stranu se mi ani nikam jet nechce. Jenže takhle jsme už letos párkrát neodjeli a hlavně kvůli mně. A strašně bych si přála vzít děti na dovolenou. To je můj největší problém, s kterým se nemůžu smířit, že by byli doma. Zvlášť kdyz netuším, jak to bude příští rok a jestli nějaké volno vyjde. Letos ani není moc čas na nějaké výlety.
Jaké jsou vedlejší účinky léků? Může se stát, že to nezabere? A co potom? Jsou nějaké problémy u dalších menstruaci?
S Norethistorenem nemám zkušenost, já to vždy řešila nasazením HA s předstihem, ale zas netuším, kdy máte jet.
@Anonymní píše:
Nikdy jsem menstruaci neoddalovala. Vždy jsem byla proti tomu a radši jsem to pretrpela v jakékoliv situaci. Jenze po poslední zkušenosti, kdy jsem pořád jen litala na záchod a vyměňovala tampony a koukala se na děti, jak se koupají s tatínkem, to asi budu muset nějak vyresit. Ze začátku mi bylo hodně špatně. Pak to bylo sice lepší, ale mám pocit, že jsem si to teda vůbec neužila. Odjet na dovolenou k moři máme asi šanci jen v období me menstruace. Moře je studené a to mě bude bolet břicho, záda … Netuším, jestli seženeme nějaké ubytování blízko pláže, abych mohla každou chvilku běhat na záchod. Taky nemám jistý den, kdy to dostanu - plus minus pár dní tam může být a to dost mění situaci. Kdybych třeba odjížděla, měla to mif už jen dva dny, tak bych to neřešila. Jenže taky se na to můžu spoléhat a dostat to tam a mít to přesně ten týden. Mam to silné a 7 dní, někdy i dele. Antikoncepci neberu. Co teď? Četla jsem o Norethistorenu. Jak to funguje? Jak dlouho se to bere? Kdy se to začne brát? Kdy to předepíše doktorka? Musí se jít na kontrolu nebo stačí porešit po telefonu a vyzvednout recept? Teď toho mám tolik a nevím, co dřív řešit. Na jednu stranu se mi ani nikam jet nechce. Jenže takhle jsme už letos párkrát neodjeli a hlavně kvůli mně. A strašně bych si přála vzít děti na dovolenou. To je můj největší problém, s kterým se nemůžu smířit, že by byli doma. Zvlášť kdyz netuším, jak to bude příští rok a jestli nějaké volno vyjde. Letos ani není moc čas na nějaké výlety.Jaké jsou vedlejší účinky léků? Může se stát, že to nezabere? A co potom? Jsou nějaké problémy u dalších menstruaci?
Moc to řešíš. Zajdi na gyndu, nejlépe s dostatečným předstihem a nech si napsat Norethisteron. Začíná se brát 3 dny před očekávanou MS a bere se po celou dobu, co ji nechceš mít 2× denně. Jaké budeš mít pocity a nežádoucí účinky při braní zrovna ty, ti nikdy tady ani doktor neřekne. Já ho brala už mockrát a vždycky bez problémů (kromě občasného bolení břicha). Cyklus mně nikdy nerozhodil.
Ahoj, já teď Norethisteron na oddálení menstruace brala asi po čtvrté. Žádné vyšetření předtím jsem nepotřebovala, jen jsem se stavila pro recept. Jak se užívá, je v příbalovém letáku, tuším, že tam píší začít 3-5 dní před začátkem menstruace, já většinou začínám 3 dny předem, nechci ho brát déle, než je nutné. Bere se to tak dlouho, jak dlouho chceš být bez MS, ale zas doporučují kolem 10 dnů, výjimečně více a říkala mi to i magistra v lékárně. Já vždycky brala kolem těch 10 dnů, letos výjimečně asi 15 dní (důvodem ale bohužel nebyla dovolená). Po vysazení by do dvou dnů zhruba měla přijít MS. Zabralo mi to vždycky a z vedlejších účinků toho moc nepozoruji, snad jen to, že i když jím zdravě a sportuji, tak nehubnu, naopak mám za dobu, co Norethisteron užívám, kilo navrch, takže asi zadržuji vodu, ale tak to zas půjde dolů.
Nikdy jsem MS takhle neoddalovala. Ale neuvažovala jsi o hormonální józe?? Myslím, že by tvoje problémy s MS vyřešila.
Zkouším to s Norethisteronem teď.Beru 5 dnů a dnes jsem začala špinit,tak nevím,jestli to zabere.Beru teda jen 1 denně.
Ahoj, ráda bych obnovila téma. V červenci máme jen na dovolenou, já sice beru a budu brát antikoncepci, nicméně vychází mi zrovna na pár dní před odjezdem a vzhledem k tomu, že se mi dostavuje zhruba až 5.den pauzy, měla bych to přesně ten první týden dovolené. Teďka už přemýšlím, jak bych to oddálila, jestli spojit 2 platíčka v květnu nebo červnu - což mi nijak nepomůže, pořád to vychází blbě, nebo v den, kdy bych to před tou dovolenou měla dostat bych pokračovala další platíčko. Nebo bych si měla nechat napsat další prášky k oddálení? Co myslíte? Vím, že posouvat cyklus není nic dobrého, ale také do sebe nechci cpát další hormony. Ale také nevím, jak bude moje tělo na vynechání pauzy reagovat, dosud jsem nic oddálit nepotřebovala. Abych pak celou dovolenou nešpinila. ![]()
Já to dělám tak, že když mi to vychází na dovolenou, a vím že po vysazení prášků mi to trvá 3 dny než začnu, tak začnu další platíčko a třeba dva dny nebo den před koncem dovči už to ukončím to braní. A pak zas začnu po týdnu a hold pak beru kratší dobu. Zatím jsem s tím nikdy problém neměla.